用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14校網滬江小學
樓主: 晴天坊主
go

14校網滬江小學 [複製鏈接]

原帖由 晴天坊主 於 11-9-6 15:34 發表
咁滬江都好似幾好喎!唔知多唔多功課呢?

你睇返我#16回應啦,有提到!

thx
咁滬江都好似唔係谷喎,小一得五樣功課!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-9-6 22:57 發表

你睇返我#16回應啦,有提到!

原帖由 晴天坊主 於 11-9-7 11:26 發表
thx
咁滬江都好似唔係谷喎,小一得五樣功課!

不過應該會月高班月多...!因為有做補習老師嘅朋友講滬江功課都多架....不過我冇問係邊個年級...!最初我都驚驚地小一都會好多!如果係5樣到,其實比我想像中合理!唔會一嚟做好多,做驚左佢,再高D年級就唔知啦..!
不過都係想個女試下先苦後甜,唔係到中學佢會仲辛苦!
我都同阿女講定,到小學會好辛苦架...!

咁你最初有無考慮過北循呢?

原帖由 ms.aeroplane 於 11-9-7 12:39 發表

不過應該會月高班月多...!因為有做補習老師嘅朋友講滬江功課都多架....不過我冇問係邊個年級...!最初我都驚驚地小一都會好多!如果係5樣到,其實比我想像中合理!唔會一嚟做好多,做驚左佢,再高D年級就唔知啦..!
不過都 ...

原帖由 晴天坊主 於 11-9-7 14:56 發表
咁你最初有無考慮過北循呢?

我係NET16...同埋北循係有宗教..第一輪實冇,同埋SECOND ROUND甲部仲冇機!仲有係我唔多想入有宗教嘅學校...!
不過見到北循有個POSE,話佢地E+好似新基灣咁,要學樂器,鋼琴唔計..佔成10%學分,唔知係米真...咁一定唔啱我同阿女....!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2155761&extra=page%3D1

大家好, 我個囡囡現在讀緊滬江小四, 過去3年, 她讀得好開心, 功課量合理, 唔係好大壓力, 校長攪得間學校幾好, 有問題家長可以直接問她, 她很樂意答你, 還有大部份學生品德都幾好, 派位唔差! 明年9月我的囝囝, 都會揀這間小學升小一! 還有我最鐘意他們培訓較高年級的學生(小四起), 照顧較低班的學生, 例: 膳長/領袖生/圖書館理員/車長等........令到學生較獨立, 又唔使靠家長義工!

咁都好似幾好喎!咁放學有無得留校做功課?

原帖由 mickeyeva 於 11-9-8 15:45 發表
大家好, 我個囡囡現在讀緊滬江小四, 過去3年, 她讀得好開心, 功課量合理, 唔係好大壓力, 校長攪得間學校幾好, 有問題家長可以直接問她, 她很樂意答你, 還有大部份學生品德都幾好, 派位唔差! 明年9月我的囝囝, 都會揀 ...

原帖由 mickeyeva 於 11-9-8 15:45 發表
大家好, 我個囡囡現在讀緊滬江小四, 過去3年, 她讀得好開心, 功課量合理, 唔係好大壓力, 校長攪得間學校幾好, 有問題家長可以直接問她, 她很樂意答你, 還有大部份學生品德都幾好, 派位唔差! 明年9月我的囝囝, 都會揀 ...

好吸引呀

1 是否每天都有導修.功課都可以完成回家?

2 多同學仔要補習嗎?

3 如果成績較差. 學校 support 如何?

4 課外活動是否 everyone have fair chance to participate in? 如果只係突出的學生有機會. 就唔太好啦

tks tks, a lot of question

原帖由 晴天坊主 於 11-9-8 17:42 發表
咁都好似幾好喎!咁放學有無得留校做功課?

Hi 晴天坊, 你是否指有無留校功課輔導或補習服務?? 是沒有提供的!

原帖由 hiragana 於 11-9-8 18:04 發表

好吸引呀

2 多同學仔要補習嗎?

3 如果成績較差. 學校 support 如何?

4 課外活動是否 everyone have fair chance to participate in? 如果只係突出的學生有機會.  如果只係突出的學生有機會. 就唔太好啦

Hi Hiragana

他們係有導修堂, 小一可能比較細, 所以未必安排他們參加興趣班, 可以在導修堂做功課!

2 多同學仔要補習嗎?
好似唔係咁多同學補習, 不過我囡囡今年才開始補習, 因她升了精靈班! 因我想囡囡打好個底, 準備升小五考呈分試!

3 如果成績較差. 學校 support 如何? 聽我個囡囡講, 小一時在小息時間, 會安排小五或小六的哥哥姐姐幫你温習! 去年阿女小三有較差的班, 同一班把學生分兩組來教!

4 課外活動是否 everyone have fair chance to participate in?  如果只係突出的學生有機會. 就唔太好啦

升小二時, 逢星期三就要揀一樣興趣班學, 它們學校提供不同種類的興趣班, 一定有樣小朋友會鐘意, 但唔使一定學樂器! 譬如學跳舞/歌詠團/樂器班, 如果表現好, 不論成綪好與壞, 有機會安排表演, 樂器班就入中樂團或管弦樂團等.........

以上問題, 希望幫到你, 不用太擔心!

咁學校都好似好多support 喎!
唉真係煩,都唔知選滬江定北循好la,好似兩間都幾好!

原帖由 mickeyeva 於 11-9-8 19:36 發表

Hi Hiragana

他們係有導修堂, 小一可能比較細, 所以未必安排他們參加興趣班, 可以在導修堂做功課!

2 多同學仔要補習嗎?
好似唔係咁多同學補習, 不過我囡囡今年才開始補習, ...

Hi 晴天坊主, 你自己先去參觀兩間小學, 比較吓, 再唸!
原帖由 晴天坊主 於 11-9-8 23:23 發表
咁學校都好似好多support 喎!
唉真係煩,都唔知選滬江定北循好la,好似兩間都幾好!

會啊!明天北循開放日會去看, 21號滬江看小一午膳

原帖由 mickeyeva 於 11-9-9 14:44 發表
Hi 晴天坊主, 你自己先去參觀兩間小學, 比較吓, 再唸!   

看升中派位,近年來都是沪江高過衛理及北循/丹循.但有沪江家長話佢地較谷才有此成績.但樓上亦有沪江家長話唔谷.

不如你自己去開放日問高年班学生,唔好信老師.間間校都唔認自己功課多.

ms.aeroplane 你好嗎??

我仔仔那一班都不是太多功課, 30分鐘便能完成.
反而係自理最麻煩, 我個仔第一日就唔見哂D書, 吉書包返屋企.  第一日食飯, 就倒左半盒飯入書包帶返來, 洗餐死.

返左十日學, 都發覺學校係要學生自己學習為多, 因要自己睇書, 自己朗讀, 寫字相對為少.  仲有寫手冊, 日日打風甘, 都唔知佢寫咩....

仲有, 我問左個仔鐘唔鐘意返學, 佢話鐘意, 因小息最忙, 一夠鐘就要跑去操場排隊差皇帝

原帖由 hui_bb 於 11-9-12 08:59 發表

反而係自理最麻煩, 我個仔第一日就唔見哂D書, 吉書包返屋企.  第一日食飯, 就倒左半盒飯入書包帶返來, 洗餐死.

返左十日學, 都發覺學校係要 ...

hi Hui_bb,

你好呀!初為小學家長,心情都有D緊張...!我囡囡都OK,係初初識唔到朋友仔,唔開心,不過佢E+有朋友仔啦,佢都話鐘意返學!佢話D老師唔惡..!可能佢撞著D唔惡果D啦架啦!HEHE佢暫時都唔多功課,好多時佢上堂或者導修做哂,唔多識果D佢返屋企先問我!

原帖由 hui_bb 於 11-9-12 08:59 發表

返左十日學, 都發覺學校係要 ...

阿仔係米諗住食唔哂,唔好浪費,帶返屋企呀....

原帖由 ggoo 於 11-9-2 15:30 發表
我覺得可以先響第一輪用20分抽基督教小學,抽中既話再響第二輪放榜後叩門滬江,呢個方法風險低d,東區有幾間基督教小學都唔錯.北循同丹循比較既話,我覺得北循會稍為好d(以上純屬個人意見). ...

你好!我個囝今年都報小一,其實我心儀滬江,耐何佢係細佬。家姐就係鰂魚涌嘉諾撒,我都唔知好唔好直接大抽獎,還是一心一意入家姐果間。真係十五十六,不如大家指教下我俾啲意見!謝謝。

Mrs. Lo,

我反而想問男仔入嘉諾撒升中band 1%如何,因冇分開男女公布成績又冇open day.女仔有聯系中学但男仔冇播.

d老師惡嗎?功課多唔多?
‹ 上一主題|下一主題