用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分唔掂, 好唔好轉去另一間小學留級重讀P.5? ...
go

第一次呈分唔掂, 好唔好轉去另一間小學留級重讀P.5? [複製鏈接]

回復 1# SandyMaMa 的帖子

第一次呈分唔掂,當然有得追!當然問題是唔掂到甚麼地步,40分  /50分???幾科不及格???

回覆 9# SandyMaMa 的文章

在原校留班不好,你所言非虛!
而KHMAMA0既意見也要考慮:如果你間小學係程度高,  最差o個個都唔會band3尾. 你一定要問班主任banding!
若是band2 ,我會留在名氣好的小學!他日派得不好,扣門時,同是band2生,會有優勢!若是band3 ,我會轉校!

回覆 1# nc2000 的文章

我覺得呢個問題應該自細見個女有呢個社交問題就要同佢一齊拆解, 究竟係自己個女性格問題, 定係同一班人既問題...沒錯!這點十分重要!你有觀念女兒平日和同輩相處0既情況嗎?

回覆 5# SandyMaMa 的文章

不妨再問1下你女學校的band3尾,是否會派往band3中學!若屬實,真是要認真考慮轉校問題!!!另外,女兒的意願又如何??

回復 3# HY412 的帖子

...升上band 3學校, 浪費既時間係以年計
完全認同此點

第一次呈分唔掂, 好唔好轉去另一間小學留級重讀P.5?

以你的情況,轉校好些!
~不會在band 3 之列
~遠離拉她周圍搗事生非0既同學(但也要教導她,她本身定力不夠!跟同學搗蛋,證明她自己的待人處事有問題)(緊記品行不但影響升中……)
好好輔導她吧!
‹ 上一主題|下一主題