用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無人可以幫倒我,我真係好無助
go

有無人可以幫倒我,我真係好無助 [複製鏈接]

想問下你仔仔會唔會視覺好過聽覺? 有無試過用圖片交換片黎教, 甚至教佢文字呢? 佢除左唔出聲外, 明唔明白你講既野呢?

另, 佢會唔會聽覺有感統問題, 有無試埋聽樂治療。我識個 mami 個小朋友係五歲前無乜聲, 但五歲後突然開聲, 之前佢做 AIT 就無乜效果, 但做感統 + 聽樂治療就好有反應。

但另一個 mami 就話 AIT 對佢個仔好得。

我唔知應唔應該建議你又試, 因為唔太知你仔仔係咩問題。就咁睇若口肌有問題, 都要花好長時間做。我仔仔發音無大問題, 但係食野有問題, 口部過敏, 牙力唔夠。做口部按摩(脫敏)加咬膠管(練牙力), 前者做左年半, 後者做左半年, 日日做, 依家食野無問題。以前唔識吐水, 唔識吹。依家兩樣都識。依家都仲做緊。

另外我都分享一下以前我同一些家長 share 過既有關我仔仔點由發聲變成有意義講野既經驗俾你, 希望對你有少少參考價值吧 (或者你都試過哂?)。

===

或者我都分享下仔仔除左上 ST 外/上 st 前, 我試過既方法令我個仔由齋出聲變左有意義咁用d字既方法 ar (由於只是適用於我仔, 希望你參考返你小朋友既情況而用啦~)~

1. 首先要佢有動機, 一方面係要超鼓勵(e.g. 勁讚, 錫佢, 話佢"叻仔"), 另一方就千祈唔好話同迫, 佢一反抗就唔成事~

2. 用佢最鍾意既野黎, 邊玩邊引佢.  留意返佢感統方面既強弱項, e.g. 佢對光好敏感, 好鍾意光, 於是用小電筒同佢玩, e.g. 照住 daddy 話 "daddy", 過程要好好玩咁, 笑哂咁, 就算覺得自己好白癡都要繼續懶投入咁玩(sorry, 我係話我自己當時係咁 only ), 聲調要誇張d (當然有些小朋友唔喜, 就要用返慢同低沉, 所以要就返個小朋友既情況) [我就係咁教左佢開聲講 daddy, 同埋識左 "風扇".  e.g. 鍾意打千秋, 就一邊打一邊講你想佢學既那個字 (e.g. "ma") [呢招係 floortime 本書學的]
e.g. 個小朋友鍾意玩門, 就在門後收埋d佢鍾意既野 (e.g. 餅), 一開門就話 "餅", 試左幾日後, 引佢開聲先開門)

3. 留意佢最常/最喜歡發既音, 然後幫個音加d意思上去, 佢一發到讚佢 (呢個方法係我從杜曼本書學返黎, 你可以看以下的節錄[貼了在下面])

4. 同佢講野用單字+手勢, 放慢速度 (e.g. "你食唔食餅呀?" <- 唔好咁講, 要講 "餅"就夠, 量唔好講多左佢講既, e.g. 佢單字你就用返單字)

5. 持續輸入:佢無反應都唔緊要, 都要繼續好似入電腦咁將d資料入落去佢個腦度, 我就用杜曼字咭既方法, 不過係用 Powerpoint 有字有聲有畫. 當然要睇小朋友喜歡咩方式, e.g. 有些喜顏色鮮艷的, 可以用多d圖形. 不過記得過程尤其一開始唔好超過幾秒鐘(杜曼方法係5張咭開始先, 就 5 秒 一次, 一日做三次), 佢睇完又係勁讚[>要欺騙自己好似執到金咁開心]~到佢 有興趣先加長. 杜曼方法可以參考佢本"如何教寶寶閱讀")
另一招係, 每日帶住佢講一次屋企既野, e.g. 電視機, 床, 雪櫃, 書, 枱, 盡量順序要一樣.

6. 個人的旁門左道: 同佢玩咁, 但係捉實佢唔放, 佢勁喊都唔放手, 一邊話 "放" (<-視乎你想教佢咩字&佢發到咩音), 咁佢一開始當然唔懂講, 持續左一陣你自己講 "放" 就放開佢~ 等佢慢慢明白"放"呢個字既意思即係放開佢 (不過呢招因人而異, 如果個仔--好大力/反抗好大/你驚佢會怕左你--就唔適用)

7. 收埋哂 d 玩具在盒中, 等佢要玩時一邊講"開", 之後要佢講先開俾佢~ (我仔仔最先會有意識咁講既, 除左 ST 教既要, 就係"開"~ 同埋食既野, e.g. "餅")

8. 如果鍾意音樂, 可以用佢最鍾意既兒歌, 唱到一句最後既字停定, 等下佢接唔接落去, 若1秒佢唔接你就自己繼續, 句句尾都係咁 (我仔呢招係 work wor~ 佢好鍾意接d字黎唱)

希望對你有一些參考價值啦!

anan

(節錄: 杜曼: 如何幫助腦傷兒童)
克裡斯和語言能力的訓練
克裡斯是個可愛的四歲又兩個月大的男孩,雖然他聽得懂所有大人的對話,但他連一句話也不講;他到協會來時才三歲大,那時的他幾乎全身麻痺,但這一年以來,他已學會蠕行,現在正在學習爬行,相信不久,他即能學會直立的行走。然而,他的語言能力卻無啥起色(參見圖二十)。
生理年齡50個月 神經發育年齡7個月
雖然克裡斯已經五十個月大,他的語言發展照理應該進展到第6階段,但,目前的他卻在第3階段趑趄不前。
克裡斯在出生時,很自然地即嚎啕大哭(第1階段),接下來,他很快地學會,在受驚害怕或疼痛時,也可大哭喚來大人(第2階段);現在的他,懂得透過聲調來表達自己的情緒(第3階段),即使母親在另一個房間,也能從克裡斯發出的聲音,判斷他的情緒狀態是喜、是憂、是怒、是樂。
另外,我們也確信克裡斯聽得懂大人的話,若你不想讓他聽懂,還必須耍些小手段,比方說:用拼字代替直接講話……不過,如果是“BED”or “BATH”,即使你以“B—E—D”代替“BED”,他仍然昕得懂,因為“上床”和“洗澡”可是他最痛恨的兩件事。
克裡斯的母語是英語,但他連一個英文單字都不會講,他只會發出兩種聲音,一個聽起來像“May(咩)”,另一個聽起來像“uhh(哦嗚)”;我們決定將這兩個音轉成“Mom(媽)”和“Up(起床)”,讓他先學會這兩個單字。
克裡斯每天早上七:三0起床,晚上九點就寢,於是,他一天中有十三個半小時是清醒的,若每半小時為他進行一次訓練,一天可接受二十七次的療程,我們決定將此種語言治療控制在每次五分鐘。
每次療程開始時,母親將克裡斯帶到一個溫暖舒適、絕不會受到任何外界干擾的房間,然後,媽媽抱著克裡斯坐在一張有靠背的椅子上,溫柔地對他說:“你是世界上最棒的小孩,媽媽知道你想學說話,卻說不出口;現在,讓我們從‘Mom ’和‘Up ’兩個單字學起,來!叫‘M0m’,‘Mom’就是我,我就會過來,叫‘Up’,我就會幫你扶起上半身或幫你直立站起來。”
解釋完了,接下來的五分鐘內,媽媽就陪著克裡斯反覆地做練習,一旦克裡斯發出“May ”的聲音,即馬上予以回答,並重複地說:“嗯!我是媽,什麼事?”如果他發出“uhh”,即幫他扶起上半身。
克裡斯非常的喜歡這個遊戲,除了那五分鐘之外,在一天之中的任何時候,只要他發出類似“May ”的聲音,媽媽都會響應著他,並順便把正確的音發出來,但她不會說:“克裡斯,念錯了,是‘媽媽’。“而是很自然地順著克裡斯的話說:“嗯!是‘媽媽’,來了。”
剛開始練習時,有時克裡斯是無意地發出“May ”或“Uhh”的聲音,但媽媽一樣會響應他或幫他扶起上半身,這樣的情況讓克裡斯覺得好玩極了,他常因此哈哈大笑。
但在一個月之後,克裡斯再也不曾無意識地發出May或Uhh的聲音,只有在他想找媽媽時,他才喊May,想坐起身或站起身時,才喊Uhh;再一個月,克裡斯發的May,聲音已愈來愈接近MOm了,他想起來時,也知道喊Up而不是Uhh了,另外,除了這兩個字,他也開始學習其它單字。
伴隨著整套療程的訓練,克裡斯不僅突破了語言發展的障礙,從4階段,繼續努力邁向第5階段;同時,他的胸腔功能和腦力發展也都不斷地進步中,這一切,都得歸功於克裡斯母親的協助,她幫助克裡斯克服難關,讓運動系統的循環再度活躍起來。

pocoyo123:

可在 learning is fun 同好似 little giant 買到, 是一種 ST 專用的 T 形管, 我先用紅色 (soft 些), 現在用黃色。方法是把握住 T 短那邊做柄, 把長的那邊放入大牙, 每邊咬 15 次, 當然視乎佢合作與否, 一開始可以由 1 次 - 5 次起, 漸加到 30 次。

每次做新野都係又少少迫又氹, 一做到即選又獎食野。我仔開始唔肯咬, 依家咬得好熟行。

或可以你一邊唱歌佢一邊咬

以上我 ST 話因為我仔好似未太有意識要一下一下咬所以要咁做。另有方法係咬住雪條棒(藥房買的, 不要文具店買喎)然後咬緊再 mung, 但我未做過後者呢個。

不客氣,希望對你有幫助!

自己都變到好似做戲咁,誇張d,儍儍更更咁,有時自己都relax到下架。長命工夫長命做,今日唔得咪聽日!我都用左好耐先比較放鬆到。自己幹讀書都係,越俾人迫那科最差,最有滿足感有興趣就最好。自理認知都可迫到出黎,語言溝通真係好講自發。希望你都可以試一試放低自己,玩下笑下,唔錯ga!

邊度check眼好呀?最好係明我地既仔要點check.謝

cksy:見你有返精神真好!加油!

貴唔貴?

謝謝報料
‹ 上一主題|下一主題