用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無人可以幫倒我,我真係好無助
go

有無人可以幫倒我,我真係好無助 [複製鏈接]

我個仔四歲啦,而家反緊S位,都有係出面加D言語治療同同私人PST,六有感統,有老師話係感統問題阻礙左佢既明白,類化同表達,亦有ST話佢亦因為唔識用"氣"說話及口肌問題,其實,每次學倒一個單音,好快佢又講唔返,所以到目前為止,佢只有"爸爸"可以講倒,我真係好想佢講野,已經用左好多方法,難聰D講,明知比人呃錢都試下,只要有奇蹟,....由2歲開始,髗底骨,共振治療,GFCF,針炙,中藥,當然有訓練,而家連氣功都想試,其實.....我仲可以點????
   3    0    0    0

多謝大家既鼓勵,我相信只要努力,一定會成功,今日除左閱讀你地既意見,自己都買左D感統及言語既書番來學,一直真想QUIT左份工,專注係個仔身上,唔使放工先反屋企同個仔做訓練,整完個仔訓覺又要溫書(有關點幫仔仔既書),攪到個人精神緊張,仲要開工,唉(家家有本經),只要小朋友有進步就咩都抵,,,,今日都買左一支P及T字捧比仔仔,其實佢咬野OK既,反而係肌肉同用氣問題大D,相信要感統+ST,我自己真要好好學習點樣引小朋友開口跟口型,同教佢唔好只用氣,係有聲.坦白講,我自己都覺得同仔仔做訓練好死板,我同小朋友玩遊戲,佢幾乎未"笑過".

原帖由 anan3388 於 11-9-6 22:29 發表
自己都變到好似做戲咁,誇張d,儍儍更更咁,有時自己都relax到下架。長命工夫長命做,今日唔得咪聽日!我都用左好耐先比較放鬆到。自己幹讀書都係,越俾人迫那科最差,最有滿足感有興趣就最好。自理認知都可迫到出黎,語言溝通真係 ...

AGREE,有時自己想教好個仔,緊張之餘都要放開D,自己先可以清醒些,心水清先可知仔仔需要什麼樣的方式才可被同化和被吸引,老生常談,細路睇我禁緊張,七情上臉,佢都FEEL倒壓力,不過未會表達,但就無左興趣去回應啦,我都要鬼馬D,好啦,等我都SET個"學習里程"比自己

回復 2# owl_2046 的帖子

owl_2046
請問可給我做臚底骨治療資料嗎,謝
‹ 上一主題|下一主題