用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無人可以幫倒我,我真係好無助
go

有無人可以幫倒我,我真係好無助 [複製鏈接]

原帖由 anan3388 於 11-9-5 23:22 發表
pocoyo123:

可在 learning is fun 同好似 little giant 買到, 是一種 ST 專用的 T 形管, 我先用紅色 (soft 些), 現在用黃色。方法是把握住 T 短那邊做柄, 把長的那邊放入大牙, 每邊咬 15 次, 當然視乎佢合作與否,  ...

呢個方法我st都有教
又可以吃脆口食物放係大牙咬,例如蝦條
我就有時將蘋果cut到一條條比小朋友同大牙咬
當做口肌訓練

原帖由 cksy_bb 於 11-9-6 21:34 發表
多謝大家既鼓勵,我相信只要努力,一定會成功,今日除左閱讀你地既意見,自己都買左D感統及言語既書番來學,一直真想QUIT左份工,專注係個仔身上,唔使放工先反屋企同個仔做訓練,整完個仔訓覺又要溫書(有關點幫仔仔既書),攪 ...

媽媽其實你巳經好勤力,教小朋友真係長命工夫長命做
雖然我係full time mama,但要照顧埋妹妹(6個月大)
都辛苦,長期唔夠睡,精神緊張
真係要搵方法同自己放鬆0下,
暫時妹妹反應,發展各方面都唔錯幾好,所以可以集中火力係哥哥身上
昨晚同哥哥玩砌圖係有關配對
好似個小朋友開生日會個圖畫,就要搵番禮物同生日蛋糕砌埋配對......好多唔同情景圖畫
我就一路描述情景圖畫小朋友做什麼,等仔仔聽多些
我仔仔又好鍾意玩,示範0左一,兩次就識自己配對砌好晒
玩完又玩0下小肌肉訓練,玩治療膠,
妹妹望住我0地玩,又好開心係度笑
所以日日都諗定同仔仔今日玩咩

回復 2# anan3388 的帖子

老師提議我去理工驗呀
我7月中就排,排到現在呀
唔知仲要等幾耐

原帖由 anan3388 於 11-9-8 21:04 發表
貴唔貴?

註冊試光師$500
學生試光師做好似$250
你打電話去留個名先啦,反正都要排
我排註冊試光師的
‹ 上一主題|下一主題