用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 好羨慕妳地呀!!
go

好羨慕妳地呀!! [複製鏈接]

我呀女今年K3, 下年好想佢能夠入到St. Mary, 佢有20分,原本諗住1st round都可博下, 但昨天才知下年轉了小班教學, D位又少左, 好唔開心呀.
真係好羨慕妳地呀, 起碼升中又唔駛再煩!!
   0    0    0    0

我都好感恩!你會唔會轉軚去天神呀?
原帖由 ggbwong 於 11-9-7 10:40 發表
我呀女今年K3, 下年好想佢能夠入到St. Mary, 佢有20分,原本諗住1st round都可博下, 但昨天才知下年轉了小班教學, D位又少左, 好唔開心呀.
真係好羨慕妳地呀, 起碼升中又唔駛再煩!! ...

您好呀.

如果我係你, 我會照試. 天主自有安排.

天神, 其實個位仲少. 我朋友上年20分都係後備 (不過最後收左). 今年就唔清楚...

希望你入到啦! 天主保祐.

原帖由 ggbwong 於 11-9-7 10:40 發表

如果是很喜歡St' Mary就不要放棄. 看看天主的安排.

原帖由 ggbwong 於 11-9-7 02:40 發表

希望你囡囡係明年100人當中其中1個入讀St. Mary呢!!!

應該轉軚去瑪利諾, 多d位ma

原帖由 LovelyBB06 於 11-9-7 17:19 發表
應該轉軚去瑪利諾, 多d位ma

係嘅,不過都要有心理準備:20分都好多人爭,我諗天神穩陣d

原帖由 karen55407 於 11-9-7 19:20 發表

原帖由 Jannet 於 11-9-7 23:15 發表
係嘅,不過都要有心理準備:20分都好多人爭,我諗天神穩陣d

天神都不穩陣, 因為實在太很少位了, 而且都好多人爭喔

謝謝妳們的鼓勵. 個心真的十五十六. 天神好像得好少位, maryknoll 雖然位多D, 但又多人爭. 諗緊聖家/跑馬地聖保祿/嘉諾撒聖方濟各學校 唔知20分機會如何呢? 不過後兩者要過海, st paul 又得下午班......個心好亂, 求主賜我平靜的心去面對.

都要視乎有幾多人報名.

根據現時既計分同收生方法, 我估計............

假如小班教學, 小一共有100個位, 咁自行分配學位, 應該有50個位, 當中大約30個位, 係要比現讀學生既妹妹 , 或者係職員既女兒 (如果呢部分唔夠位就會係大抽獎果度抽過黎, 相反如果有位剩就會比計分果批小朋友). 然後計分準則果批就最少有20個位. 大抽獎學額數目大約係50個或更少.

大家可以分析/估計下, 有冇30個係必收 "妹妹" 或 "老師既女兒"?...... 然後再估計下, 25分既會唔會超過20個?

(希望我既計算/分析冇錯. 如果有錯, 唔好意思, 因為實在好亂)

原帖由 Joy33 於 11-9-9 10:10 發表
有人話下年開始25分都唔一定入到,要抽.
God bless my girl.......

老師女兒及家姐讀中學都係計分(30分),所以扣埋呢的及25分,真係可能得5個以內的20分位咋

家姐讀中學, 妹妹才入小一, 年齡相差噤遠! !
相信應該好少人會係噤!所以我估30分的人未必想像中噤多

明年還會縮班嗎? 現在一年級只有4班, 每班30人, 即120個位, 如果再縮班收100人, 咪即係一班得25人? 會唔會太少?

我是其中一個例子, 20分抽到入St. Mary, 大女現在讀三年級, 有個相差7年既妹妹, 家姐讀中一時, 妹妹剛剛入小一, 好彩小學和中學的校舍地址相同, 有35分, 唔係都幾頭痛...但係我都識得有家長大女讀其他中學, 但細女可以抽到入St. Mary, 所以世事無絕對, 唔好灰心!

回覆 15# ggbwong 的文章

我囡囡都係第一round20分入到,我當都有爭扎過,因為有20分既人實在太多,但係我真係好想亞女讀St.mary,最尾都係堅持自己既決定,晚晚祈禱,好好彩入左,所以你都唔好放棄呀!

要實行小班教學, 冇辦法啦. 咁都好既, 對每位小朋友都可以多d關注. 其實學位真係少, 小朋友又多.... 大家加油啊! 多祈禱!

以下係今年 "自行分配學位" 資料, 大家都可以參考下.

http://www.smcs.edu.hk/pdf/2011-2012/2012p1apply.pdf

原帖由 princessmother 於 11-9-10 18:30 發表
明年還會縮班嗎? 現在一年級只有4班, 每班30人, 即120個位, 如果再縮班收100人, 咪即係一班得25人? 會唔會太少?

我是其中一個例子, 20分抽到入St. Mary, 大女現在讀三年級, 有個相差7年既妹妹, 家姐讀中一時, 妹妹 ...

會唔會計錯數? 同地址只有20分(甲部), 加宗教5分(乙部), 你只有25分.....基本上, 除了姊姊在小學部及老師的兒外, 25分是最高分...

原帖由 J_D74 於 11-9-20 02:40 發表

會唔會計錯數? 同地址只有20分(甲部), 加宗教5分(乙部), 你只有25分.....基本上, 除了姊姊在小學部及老師的兒外, 25分是最高分...

兄/ 姊在與該小學同一校址的中學部就讀20
與該校的辦學團體有相同的宗教信仰5
適齡的兒童10

最高分是35分

一般人的20分 :
首名出生子女5
與該校的辦學團體有相同的宗教信仰5
適齡的兒童10

OR

父/ 母或兄/ 姊為該小學的畢業生10
適齡的兒童10

good!

有少少補充

最尾果個
父/ 母或兄/ 姊為該小學的畢業生10
適齡的兒童10
宗教5

就會有25分

原帖由 kls12 於 11-9-20 11:25 發表

兄/ 姊在與該小學同一校址的中學部就讀20與該校的辦學團體有相同的宗教信仰5適齡的兒童10

最高分是35分

一般人的20分 :
首名出生子女5與該校的辦學團體有相同的宗教信仰5適齡的兒童10

OR

父/ 母或兄/ 姊為該小 ...
‹ 上一主題|下一主題