用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理要學多久便可考試?
go

五級樂理要學多久便可考試? [複製鏈接]

從頭學起的話﹐一般要預備半年 (每星期45-60mins)。

原帖由 Combo 於 11-9-7 10:54 發表
女兒已經小三,去年考了五級琴試,但未考五級樂理,所以停了在當下。本來計劃今年十月考樂理,以十個月時間,應該可以應付,我不知道是否自己遇人不淑,今年一月換了個會教彈琴兼樂理的老師,但到了五月仍是教ABRSM's Music Theory i ...

可否要求孩子的鋼琴/小提琴老師﹐在每次課堂上抽少許時間(初級的話﹐花幾分鐘便可﹔去到三四級﹐最多都係用十至十五分鐘)去講解樂理﹐(有需要的話)在課堂上一起做少許練習﹐以及讓他回家做作業(每星期多多少少都一定要給他家課)。

回港教琴五年以來﹐這是我一直堅持的做法﹐亦覺得是最適合﹐合理和有效的﹔樂理知識的學習和進步﹐一定要與樂器的演奏技巧和音樂修養的提昇並駕齊驅﹗

原帖由 iamfansma 於 11-10-6 00:09 發表
請問是否去琴行報讀?我呀仔在TOM LEE讀緊JMC BOOK2,請問是不哈適時間開始上樂理堂,謝謝~!

不要客氣。只是分享我自己的一些意見和看法﹔加上﹐因為家裡幾代都是從事教育工作﹐我一係就吾講﹐一係就好長氣﹐‘偉論多多’﹐哈哈。

您有‘和孩子一起學琴’這個決定﹐實在難得﹗努力吧﹗有疑問即管提出﹔我幫得幾多得幾多。

不過我建議﹐讓孩子學習小提琴至大約三級程度才開始另一種樂器﹐會比較合適。

原帖由 iamfansma 於 11-10-13 01:42 發表
OHMYGOSH多謝您,總是耐心答我,我幫呀仔幫了新的小提琴班,在琴行,我都會學,但在另一個時間,同一個老師,因為要返工,如果呀仔可以的話,會遲啲幫佢幫一對一的鋼琴班,希望如你所講到時老師會小小小小咁教佢.但我有時見啲 ...

可以自修﹗

Workbook方面﹐我會推薦‘Music Theory For Young Children' 以及 ‘Music Theory For Young Musicians'

原帖由 wootaitai 於 11-10-18 14:19 發表
其實樂理可唔可以自修?

琴老師又唔太願意用課內時間教(成日又要夾小提琴等,花了很多彈琴時間),要加鍾我又唔想。

慢慢做練習一年半載後考是否可行呢(沒有什麼deadline的)?我自己N年前都考過樂理,而家睇返D書都明ge。 ...

‘Music Theory For Young Children' 係將grade 1分拆成四本書, 特別適合幼童。

‘Music Theory For Young Musicians'就分Grades 1-5, 完全配合ABSRM syllabus.

我一直都只係用呢套書去教學生﹐再做五年past paper便讓他們去應試。

原帖由 wootaitai 於 11-10-19 09:28 發表

多謝!
這些workbook有沒有分級?

Have fun!

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 10:31 發表
哈哈,我女女都用緊, 好colorful!

將軍澳TL最近似乎入多左貨﹔之前試過一段時間﹐要d學生/家長落訂﹐等成6-8個星期才有貨。

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 12:07 發表
我自己去琴行睇,問老師可不可以用,老師話都可以. 好似TL 有,但不是間間有齊全套, 柏斯搵不到! 最好去大間的分店.
‹ 上一主題|下一主題