用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs HKPS-KLN TONG
go

KV vs HKPS-KLN TONG [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Angine 於 11-9-9 22:31 發表
Basically, HKPS and KV are two types of schools. Their curriculum and their focus are very different thus their training to kids are entirely different too. HKPS focus on bringing out kids' potential  ...

全中 !!!!

hkps 好注重 train 小朋友表現自己, 培養自信.  近年, 中 & maths 佢地係調整過程度, 唔會屬於"淺" 的一類.
教 phonics 更有一手, 你可不用出去食補品.  

如以上有媽媽提過, 雖 hkps 不及 kv 名氣大, 但名小學唔會唔識 hkps.  再比我選一次, 我仍是會選 hkps.

醒目開學勳章

原帖由 ol_bb 於 11-9-12 23:40 發表
agree, teachers at hkps(ascot) are good.   

是的.  老師很好呢.  也感覺到我的小朋友無論是術科和語言正在打好根基.

醒目開學勳章

原帖由 傻太 於 11-9-14 09:30 發表
申報左先: 我小朋友讀緊LH既N班, 黎緊都會考呢兩間kg…

我幫襯開個兒科醫生(老婆係中e), 大仔係HKPS, 細仔讀完HKPS既N轉左去KV, 因為佢老婆覺得HKPS太"hea", 太開心…

我唔知hkps定kv好d, 只係知做e生想入邊間就邊 ...

其實, 醫生的仔女, 到k2時仲唔轉去 cckg 咩 ? 點會仲讀 hkps or kv.
‹ 上一主題|下一主題