教育王國

標題: 2011/2012 [打印本頁]

作者: chulay    時間: 11-9-7 16:11     標題: 2011/2012

Delete
作者: Ivyl    時間: 11-9-7 22:56

報到 .

哈哈,原來有啲咁搞笑嘅崗位.
作者: Ching012    時間: 11-9-8 01:13     標題: 2011/12 P.1C

小囡報到-1c,請多多指教,請問有冇媽咪自己送囡囡返學,可約見面交流,謝謝!
作者: lamlam23    時間: 11-9-8 21:13     標題: 回復 3# Ching012 的帖子

HI 有時我都是親自接女女放學,有時就工人接
作者: Ivyl    時間: 11-9-8 22:35

我都係自己接送的.
作者: Ah-Faye    時間: 11-9-9 12:19

原帖由 chulay 於 11-9-7 16:11 發表
今日阿囡話係學校做哂功課, 同埋手册裡蓋了BearBear印^v^.

學校派了Lunch Menu & 要繳交支票買練習簿.

之前老師巳選了兩個班長, 仲有開關冷氣 清潔 開關門 中文 英文 .... 各科都有組長(人人有份). ...

我囡囡係其中一個科長
作者: cheryl_liu    時間: 11-9-9 16:07

Hi,

My girl is also studying in 1C.  BTW,  one of the homeworks today is Writing A p.2 (Picture 1-2).  
Do you guys know how many times should these two sentenances be written? Just once?

Thanks!
作者: Ivyl    時間: 11-9-9 17:10

total 5 sentences from picture 1 & 2, once only.

原帖由 cheryl_liu 於 11-9-9 16:07 發表
Hi,

My girl is also studying in 1C.  BTW,  one of the homeworks today is Writing A p.2 (Picture 1-2).  
Do you guys know how many times should these two sentenances be written? Just once?
...

作者: cheryl_liu    時間: 11-9-9 17:34

Ivyl,

Thanks a lot!

原帖由 Ivyl 於 11-9-9 17:10 發表
total 5 sentences from picture 1 & 2, once only.

作者: Ivyl    時間: 11-9-9 17:50

我囡都係呀,佢話今日開始唔駛老師跟埋落樓了,好開心 .

原帖由 Ah-Faye 於 11-9-9 12:19 發表

我囡囡係其中一個科長

作者: Ivyl    時間: 11-9-9 17:51

唔駛客氣.

原帖由 cheryl_liu 於 11-9-9 17:34 發表
Ivyl,

Thanks a lot!

作者: cheryl_liu    時間: 11-9-9 18:53

Ivyl,

Please check PM.

原帖由 Ivyl 於 11-9-9 17:51 發表
唔駛客氣.

作者: lamlam23    時間: 11-9-9 23:07

原帖由 chulay 於 11-9-7 16:11 發表
今日阿囡話係學校做哂功課, 同埋手册裡蓋了BearBear印^v^.

學校派了Lunch Menu & 要繳交支票買練習簿.

之前老師巳選了兩個班長, 仲有開關冷氣 清潔 開關門 中文 英文 .... 各科都有組長(人人有份). ...

Pls Check PM
作者: Ivyl    時間: 11-9-12 16:11

aiya,阿囡今日欠交VA功課 .請問大家知唔知欠交功課有咩後果架?開學初期有無寬限期呢?
作者: chulay    時間: 11-9-13 00:32     標題: 回復 14# Ivyl 的帖子

Relax! 有寬限期,26/10後欠交功課寫簿。
作者: Ivyl    時間: 11-9-13 11:35

chulay,

咁我可以放心了,唔該晒.

另外,又想問吓家課冊數學有一項係"保存數學8寶箱登入密碼 ",請問係咩嚟架?

原帖由 chulay 於 11-9-13 00:32 發表
Relax! 有寬限期,26/10後欠交功課寫簿。

作者: lamlam23    時間: 11-9-13 13:08

原帖由 Ivyl 於 11-9-13 11:35 發表
chulay,

咁我可以放心了,唔該晒.

另外,又想問吓家課冊數學有一項係"保存數學8寶箱登入密碼 ",請問係咩嚟架?

係一張數學課程通告,通告下面有密碼
作者: Ivyl    時間: 11-9-13 22:54

oic,我入咗個網站睇,原來就係佢,唔該晒.

原帖由 lamlam23 於 11-9-13 13:08 發表

係一張數學課程通告,通告下面有密碼

作者: chulay    時間: 11-9-14 10:04

Pls check PM.

原帖由 Ivyl 於 11-9-13 22:54 發表
oic,我入咗個網站睇,原來就係佢,唔該晒.

作者: Ivyl    時間: 11-9-19 15:33

又到咗問功課時間了 .

1) 宗教科 --> 下堂交寫作(2)
~ 呢份係咩嚟架?
~ 有作業,做第3課.我囡又話要填色,都唔知填咩 .

2) 海報設計
~ 呢份幾時交呢?

作者: Ivyl    時間: 11-9-20 23:18

A & B班都已經有第二次嘅英文quiz,我仲以為今日老師會講,點知無,唔通想突擊 ?
作者: vvmakyy    時間: 11-9-21 12:39

唔好意思入來八掛吓

我估老師唔會有突擊 quiz, 大家有冇上學校 web site check 每日功課, 有時小朋友會抄錯/少功課

原帖由 Ivyl 於 11-9-20 23:18 發表
A & B班都已經有第二次嘅英文quiz,我仲以為今日老師會講,點知無,唔通想突擊 ?

作者: Ivyl    時間: 11-9-21 15:28

唔八掛,唔該晒你就真 .

今日有通知說明天quiz (spelling)了,但真奇怪,範圍跟下週默書是相同的 ,咁呢次quiz嘅意義係咩呢 ?

原帖由 vvmakyy 於 11-9-21 12:39 發表
唔好意思入來八掛吓

我估老師唔會有突擊 quiz, 大家有冇上學校 web site check 每日功課, 有時小朋友會抄錯/少功課

作者: chulay    時間: 11-9-21 15:53

明天Quiz spelling p.2-4.  我估佢提早默啩. 讀左先, 無損失.

原帖由 Ivyl 於 11-9-21 15:28 發表

今日有通知說明天quiz (spelling)了,但真奇怪,範圍跟下週默書是相同的 ,咁呢次quiz嘅意義係咩呢 ?

作者: Ivyl    時間: 11-9-21 16:07

我仲以為quiz係考小朋友識唔識運用這些對答語句,點知係spelling.

其實quiz係咪當係日常評估,唔計分架呢?

原帖由 chulay 於 11-9-21 15:53 發表
明天Quiz spelling p.2-4.  我估佢提早默啩. 讀左先, 無損失.

作者: Celestine    時間: 11-9-21 16:55

係呀, Quiz 唔計分架

原帖由 Ivyl 於 11-9-21 16:07 發表
我仲以為quiz係考小朋友識唔識運用這些對答語句,點知係spelling.

其實quiz係咪當係日常評估,唔計分架呢?

作者: vvmakyy    時間: 11-9-21 20:30

其實quiz 的目的係幫學生溫書, 有時會quiz 串生字, preprosition, keys structure... 咩都有, 我幾鍾意學校平時的quiz, 小朋友好懶, 唔到默書, 測, 考係唔會溫書, quiz 可幫助學生續少續少溫習, 到測考時冇咁辛苦  

原帖由 Ivyl 於 11-9-21 15:28 發表

作者: Ivyl    時間: 11-9-26 22:32

Thanks Celestine & vvmakyy.
作者: Ivyl    時間: 11-9-26 22:41

番咗學差不多一個月了,阿囡好適應小學生活,好喜歡學校,老師,又話修女校長好nice,跟同學相處亦很愉快.至於學術上,阿囡暫時都應付得到,唔算太難.

呢個好嘅開始,希望可以一直延續下去 .

你哋囡囡又如何呢?
作者: lamlam23    時間: 11-9-26 22:55

原帖由 Ivyl 於 11-9-26 22:41 發表
番咗學差不多一個月了,阿囡好適應小學生活,好喜歡學校,老師,又話修女校長好nice,跟同學相處亦很愉快.至於學術上,阿囡暫時都應付得到,唔算太難.

呢個好嘅開始,希望可以一直延續下去 .

你哋囡囡又如何呢? ...

我女女話鍾意小學多過幼稚園,老師又好,我聽到都開心
作者: Ivyl    時間: 11-9-28 21:46

我囡話鍾意小學多過幼稚園,因為有小息 .BTW,我囡小息成日同你囡囡一斉架 .

原帖由 lamlam23 於 11-9-26 22:55 發表

我女女話鍾意小學多過幼稚園,老師又好,我聽到都開心

作者: Ivyl    時間: 11-9-28 21:48

其實中默課文的範圍,係指全課書定係曾經寫過的詞語呢?
作者: Ivyl    時間: 11-10-5 10:56

昨天的常識科進展評估,"心聲分享"是家長還是小朋友自己寫呢?

(女兒話老師好似講過可以小朋友寫 )

作者: lobby    時間: 11-10-9 20:59

明天中默(補四),唔知標點符號個part的字需唔需要默呢?
作者: pollymak    時間: 11-10-11 15:20

想問大家水運會嗰日唔洗返, 第二日都放假..咁佢哋係咪 2/11&3/11都放假呢~~~
作者: lamlam23    時間: 11-10-11 19:07     標題: 回復 35# pollymak 的帖子

係呀!有兩日假期
作者: Ivyl    時間: 11-10-19 18:19

我搵唔到英文WS7(test範圍),大家有嗎?
作者: cheryl_liu    時間: 11-10-20 00:30

No, I can't find English WS 7 too.
作者: Ivyl    時間: 11-10-20 00:38

umm ... 應該係老師派滴漏咗.原本寫咗手冊叫阿囡番去問老師,點之佢又唔記得咗問 .

原帖由 cheryl_liu 於 11-10-20 00:30 發表
No, I can't find English WS 7 too.

作者: Ivyl    時間: 11-10-20 16:13

今日打咗電話問英文老師,原來WS A7唔駛test,所以全級都無派番嚟.
作者: yutung    時間: 11-10-21 07:42

how about ws8?  1B no ws7&8!
作者: cheryl_liu    時間: 11-10-21 07:46

Thanks for your information!

原帖由 Ivyl 於 11-10-20 16:13 發表
今日打咗電話問英文老師,原來WS A7唔駛test,所以全級都無派番嚟.

作者: Ivyl    時間: 11-10-21 15:17

WS8我哋都無,呢份唔係test範圍內,所以我無理會.

原帖由 yutung 於 11-10-21 07:42 發表
how about ws8?  1B no ws7&8!

作者: lobby    時間: 11-10-25 16:48     標題: 今天已派發了中文卷

原來分幾part 計分,內容比我想像中深
作者: Ah-Faye    時間: 11-10-25 22:31

亞女份寫作卷都ok,份閱讀就麻麻

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5