用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 放完暑假, 大躍進...
樓主: Chaulai
go

放完暑假, 大躍進... [複製鏈接]

回復 2# anan3388 的帖子

"次序平行即係我做一下,佢又跟住做一下" 係咪即是, 我摸一下鼻, 佢又摸一下鼻?

回復 2# harryson 的帖子

學校老師話日日做, 哈哈...上門個老師都係咁講, 可惜我好慚愧, 可能d時間安排得唔好...其實係我懶, 又冇咩心機耐性教(因為我早起, 所以要午睡)之後又要買餸煮飯, 做家務...我真係指意一星期2次上門訓練, 好睇阿仔吸收幾多...但係講真0架, 上門個老師竟然教識阿仔睇月曆, 計加減數同埋答點解?...我希望遲d可以請工人,(老公升職加0左人工) 我可以多d時間學點教(因為學校,上門老師都要我學hehe)...嘩...好似anan ma 咁好叻呀...各位, 我又忙了, 要洗碗教佢功課...加油各位家長!

可以咁講,但通常係完成一件事,如摺毛巾,砌野之類,重點唔只係完成個task,而係孩子學識能從大人身上學習,再詳細講唔到,要看下書或上下堂

我答唔到,因為一天都係玩/學野中訓練

回復 2# anan3388 的帖子

咁如果做做下佢出0左竅, 或者遊0左魂, 點樣call佢番來...阿仔有時容易分心...我聽講過rdi好似唔多講0野...又唔准講, 又唔比叫佢, 咁點等佢"番來"呀...如果摺毛巾, 可能佢興趣不大, 仲容易分心, 指教下...

若佢唔分心就唔係我地d仔。佢由勁遊到依家少少提都專心到,係一個過程。要等/間接提示/最後先真直接提。真係不能三言兩語講到,阿蛇教時又睇示範片,我地不斷反覆咁調節先做到。

回復 10# Chaulai 的帖子

唔記得講, 尋日學校主任同我講阿仔好大機會可轉去讀兼收, 但佢話係過幾過月0既事,  我聽完, 只係掛住開心...但唔醒起問主任, 兼收唔係都巳經開哂學, 仲有位可以比阿仔插班咩...其實兼收係咪即是正常學校, 不過有3t到學校? 咁支援上, 邊度好d? s 定兼收?

兼收位理論上係有兼收老師抽時間同仔上個別訓練, 但係實際上唔係間間跟得咁足, 兼好似無乜保障係一定做, 同埋兼收老師都係一個個有無經驗做 a 仔, 所以真係要問多些家長你那區邊間 I 位好些

若你想 3T 服務好些, 而你仔仔可讀到普通幼稚園, 咁返小班些的下午班幼園 + E 位可能係一個選擇黎既。不過咁就要睇有無學校岩同埋收我地既仔勒~

另, 乜可以只係暑假上門1對1咩? 又幾好喎! 會唔會好貴?

回覆 1# anan3388 的文章

咁我唸佢又應該未讀到正常0個d住...我都攞緊資料, 因為主任講, 可能隨時有位...吓...咁如果有位, 唔揀0個間, 會唔會以後冇得轉0架...

另外, anan3388 ma,你個仔仲有冇游水? 宜家好似上水凍0左, 你覺得如果著潛水衣游水會唔會太輪盡?

唔止暑假, 只不過暑假上密少少, 一星期二至三堂...唔想佢0係屋企"hey"宜家變番一星期一堂, 遲些可能去導師屋企上, 佢教材多d, 玩具多d, 又有感統做下, 我呢d師奶仔又[何樂而不為]哩!

無游水勒, 因為我仔病左一排呀! 所以可能下年先再游過, 依家主要做下運動呀, 健腦操呀呢 d 先, 或者好返會帶佢行下山郊遊下啦, 秋涼最好郊遊! 所以我都唔知喎, 阿仔之前游水只著下半截泳褲, 方便去廁所呀~我只係熱先游水~

咁找到個夾既 trainer 又真係好好既, 我就覺得好多野得自己做又幾辛苦既~ 不過自己做同時滿足感又好大

Chaulai, 可否pm我上門導師資料?
anan3388, 我小朋友未識聽指令,你認為學游水會否side錢? 但佢喜歡游(玩)水,可否介紹你的trainer??
請指教,謝謝!

我係自己教佢乍,所以都唔知邊個好。佢係歲半時上過幼兒班,唔怕水,用手袖swim.
‹ 上一主題|下一主題