用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08年10月出生...爭扎緊做唔做大B...讀多年考龍校 ...
樓主: 小山竹
go

08年10月出生...爭扎緊做唔做大B...讀多年考龍校 [複製鏈接]

呢度好多0810\0811\0812既超大b呀,大家好我女女係0811呀。

你地好呀~~

我囝囝係0923 出世的, 我都朼比囝囝做超大 b, 其實....都應該無乜問題吖 ??

但有朋友說...4 歲先讀 k1 , 學既野比人慢喎, 唔好喎......

我都唔知點好.........

wow...加油加油...我同囡囡係08novb....依家係普通愛心幼稚園讀緊全日k1, 今年再戰龍校. 加油...如果考到入龍校...我就可放下心頭大石了. ^^

我暫時決定考4間
1. 培正2. SPK
3. 崇真(只考慮英普班)
4. 民生

其實我自己都好亂...如果SPK收...一定比佢讀...其他我都唔係好知點

你地覺得邊間學校會值得讀多年
我想問 培正是100%上小學
民生 ~85%
SPK ~90%
崇真 UNKNOWN

我有無錯???

昨天我問傻女讀第二間學校好唔好...
佢勁LIKE現在的學校 (由舊年12月開始讀N1, 現在K1)
初初佢話唔好...跟住想想下...

對我說: 我要讀間有泳池的學校

哈哈, 睇下有泳池的學校收唔收佢啦

回覆 9# BeBeMa1012 的文章

我女都係0811B,我會比她試考spk, 但就算考到, 都不知點選??? 因現在讀個間是不錯的, 她又喜歡...

因囡囡唔係醒目女,可以預料3年後一定唔夠其他08醒目b爭 自行我只有15分,大抽獎個網又冇咩名校,一吓唔好彩唔知派左去邊
如果唔用大b身份,真係冇咩機會考入龍校,入到就唔洗3年後再食驚風散

Hi,
my son (born on  2008 Oct) also studying in SC K1 this year, I am struggling too!

0810mama too,我都諗緊呢個問題,雖然囡囡依家讀得幾好..但係一條龍真係幾吸引!!!

想請問如果要repeat,咁即是有一年冇學券資助?因學券只得三年,唔知我啱唔啱呢?

我囡好彩入左龍校,不過都諗緊好唔好再考d更好既,我上年等緊offer時,巳經決定就算入到出名幼稚園,都要試多年入龍校,就算做大b都冇問題,况且細b其實真係辛苦d,又其係宜家咁多競爭既情況,我唔想變成個d成日係到迫小朋友學野做profile既家長

我認為REPEAT的理由是很簡單...REPEAT一定REPEAT龍校...因為唔想煩考小學...同幼稚園年代唔洗PUSH小朋友去考小學...

我的爭扎是始終好似遲一年讀書...唔知點咁...

是的學券只有三年...REPEAT果年無

HI, 甘多位...我都煩緊呢個問題, 因囡囡今年入到間好好嘅幼稚園讀k1, 但唔係龍校, 所以今年都會做超大囡考最好嗰幾間龍校, 考唔到就原校升k2.....心水學校: spk, sh, gh

如果repeat, 咁有一年咪冇學卷?  學卷得3年?

女仔龍校還可以考慮德望,雖然不是100%guarantee 收哂小學,但都好大機會,舊年9成,而且有你女女「要求」的泳池

原帖由 小山竹 於 11-9-9 10:25 發表
我暫時決定考4間
1. 培正2. SPK
3. 崇真(只考慮英普班)
4. 民生

其實我自己都好亂...如果SPK收...一定比佢讀...其他我都唔係好知點

你地覺得邊間學校會值得讀多年
我想問 培正是100%上小學
民生 ~85%
SPK ~90%
崇 ...

回復 1# Syamky 的帖子

gh個泳池有得睇無得用, 除非係比錢起果到學游水

其實屋企樓下就係泳池, 個傻女講的野傻得好勻稱

龍校的泳池係比中學生用的...幼稚園生唔好玩啦

不過SPK有個水池比幼稚園生玩

家姐08年10月出生都有得煩下...
妹妹10年8月25日...唔洗想...一定要一TAKE過...都唔知好定唔好
‹ 上一主題|下一主題