用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上了小一, 阿仔話英文堂聽唔明老師講乜? ...
go

上了小一, 阿仔話英文堂聽唔明老師講乜? [複製鏈接]

阿仔上了小一, 是中文小學, 中文應該沒有問題。
但是英文就慘了, 因為幼稚園都是一些本地的幼稚園, 日常都係用中文教授。

佢依家返來話上英文堂聽唔明老師講乜。
課本內的知識我其實都有教定佢, 佢讀起來都唔係問題。
佢話係有時老師叫佢地做野, 佢聽唔明個d。

咁點好呀??
   0    0    0    0

過多一兩個月就ok架啦!

原帖由 YnnMa 於 11-9-8 09:29 發表
阿仔上了小一, 是中文小學, 中文應該沒有問題。
但是英文就慘了, 因為幼稚園都是一些本地的幼稚園, 日常都係用中文教授。

佢依家返來話上英文堂聽唔明老師講乜。
課本內的知識我其實都有教定佢, 佢讀起來都唔係問 ...
~easybring~

一開學就用英文教書?

唔使緊張, 過一牌就會習慣架啦!  我阿囡舊年都係咁情況, 佢仲用中文同老師講"我唔識英文"(佢真係唔知"醜"字點寫! ).  過咗兩個月都就適應咗.

係呀, 一開始就用英文去教。

有d 同學好叻英文既, 咁就知老師的指令你乜野囉...
但佢完全唔知老師嗡乜...

唔使太擔心的.應該唔習慣.你可同佢報地英文遊戲班.

見有媽咪開呢個TOPIC 真係.

我仔仔都係上小一就全天候英文......

佢都唔係太適應, 可能未教書, 老師講通告, 講RULE, 都係用英文, 我估真係比較難明. 仔仔都好努力適應.我仔仔老師都話會適當加入中文.

希望真係如咁多位媽咪所講, 慢慢就會慣.

原帖由 YnnMa 於 11-9-8 16:41 發表
係呀, 一開始就用英文去教。

有d 同學好叻英文既, 咁就知老師的指令你乜野囉...
但佢完全唔知老師嗡乜...

係唔係讀英文小學呀?

唔好太倚賴自然會習慣, 能否進步,好視乎小朋友性格, 好動,容易放棄的好多時聽唔明,變咗上堂發夢和玩文具.

主動一點, 嘗試在家要多點用英文和小朋友溝通. 特別是老師常用的 what, why, where, when , which, how..在溫習時多些去發問小朋友.

另外要多用一些最簡單但又常用的動詞指令, go, come, put, take, give, say, tell, ask, turn, make, sit, stand..

加埋要小朋友認識書包文具,書本作業, 學校設施和家居及個人日常用品, 衣服和身體部位的相關英文字詞.

恆常性每天都跟小朋友用英文, 才可較有機會適應.

My kid goes to a local school.  She is in P.2 this year.  Starting from this year, her Eng class is all in Eng except when the teacher assign homework to the class.  I ask my kid if she's totally understand what the teacher says.  She said 99.9%

原帖由 moonychan 於 11-9-8 17:22 發表
見有媽咪開呢個TOPIC 真係.

我仔仔都係上小一就全天候英文......

佢都唔係太適應, 可能未教書, 老師講通告, 講RULE, 都係用英文, 我估真係比較難明. 仔仔都好努力適應.我仔仔老師都話會適當加入中文.

希望真係 ...

我阿女都係p1,英文堂都係全英!佢上第一堂(reading)有NET同一個中國人老c,佢話佢地唔講中文,淨係得miss Jennifer (幼稚園個NET,佢識講少少中文)先講中文!比佢笑C!
佢都話聽得明,佢話佢地講D好簡單!但係今日教課本D野就應該有D唔明,佢話老師冇講,我估其實係有D生字佢唔識,老師講左佢都唔覺!我都諗比D時間佢地聽慣下啦...!又或者教定一D課本生字...等佢有個印象,再聽老師講下...會有幫助啩!?
其實小朋友仲細,有時連我地講中文,有D字眼用詞佢地都唔明,更何況外語..!!

‹ 上一主題|下一主題