用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: AudreyMan
go

1D 班, 請進!!! [複製鏈接]

我都見不到"綠色小先鋒",最後她們同老師登記了名字後,就自行出房外放"月餅回收箱"了。
原帖由 ohmama 於 11-9-14 21:31 發表
有冇人知班中誰是 "綠色小先鋒"? 我女不知月餅盒交誰人登記.

呀女都係話有書要帶,但oral本身無書,都唔知点搞?
原帖由 AudreyMan 於 11-9-14 21:20 發表
究竟oral 帶乜?
佢話老師說: pls bring oral exercise book next time.

(1)我都冇聽呀仔講過喎~

(2)「綜合藝術作品冊」好像未派, 好像裡面會貼了一張提示哪一週帶顏色, 哪一週帶毛筆的紙.

(3)應該不會連續兩週書法. 我估應該帶圍裙, 墊枱紙等.

(4)老師會教和示範, 學生練習執毛筆, 但沒用墨水.
我仔都話老師有教啊~

(5)我仔都係話老師話一定要洗喎~

不過我不明白, 為什麼不准帶墨硯回家? 那如何寫? 我唯有用玩具盛墨.
唔係喎,我仔帶晒返黎果喎,留係學校的同學仔好多都趺破了.....

黑版其實有張一人一職表,有寫綠色小先鋒係邊個架,其中一個係x啟晨,不過佢地可能都唔知自己應該點做,所以今次都係老師幫手記低名
原帖由 ohmama 於 11-9-14 13:36 發表
Hi, laisuen 88,

(1)有這件事嗎? 沒聽我女說過. 而且Day A 明明是視藝, 不是音樂.

(2)「綜合藝術作品冊」好像未派, 好像裡面會貼了一張提示哪一週帶顏色, 哪一週帶毛筆的紙.

(3)應該不會連續兩週書法. 我估應該帶 ...

oral本身只有exercise book, 但未派果喎....
原帖由 maggiechu 於 11-9-14 22:07 發表
呀女都係話有書要帶,但oral本身無書,都唔知点搞?  

(1)Pcdogxx,謝謝你的提示,我已記下哪周帶書法用品。

大家好. 小兒是MARCUS. 大家多多指教!

昨晚的閱讀理解. 有點難度! 我想這正好可以教曉他---如果唔識做, 都要自己先嘗試. 如果唔係, 真怕佢小測時就只係坐係度. 唔嘗試去找答案. 大家一起加油!!

我覺得係多字左d,但我選擇左叫佢自己讀一次,跟住讀埋問題,不用說話,他自己已懂得做了,好似考試測驗老師都會讀題目的,不用擔心~越早放手,佢地就越早適應,初時就讓他們撞下板,我覺得仲好~
原帖由 M_WONG 於 11-9-15 13:19 發表
大家好. 小兒是MARCUS. 大家多多指教!

昨晚的閱讀理解. 有點難度! 我想這正好可以教曉他---如果唔識做, 都要自己先嘗試. 如果唔係, 真怕佢小測時就只係坐係度. 唔嘗試去找答案. 大家一起加油!! ...

原帖由 bobohau 於 11-9-15 20:08 發表
我覺得係多字左d,但我選擇左叫佢自己讀一次,跟住讀埋問題,不用說話,他自己已懂得做了,好似考試測驗老師都會讀題目的,不用擔心~越早放手,佢地就越早適應,初時就讓他們撞下板,我覺得仲好~
...

bobohau , 十分同意, 我和你的做法完全一樣.

不過, 兩篇閱讀理解, 其中一篇她在校已完成 (竹竿那篇), 即老師教了. 只剩詩篇那篇不算太深.

明天大家會去家長講座嗎?

我不會啊,明天還要返工~
原帖由 ohmama 於 11-9-16 16:37 發表
明天大家會去家長講座嗎?

oral 書方面, 阿女話上堂時啲小朋友已同miss 講末派

手冊好像改了星期二才交書法.

另外, 你們買不買校褸?

回復 1# ohmama 的帖子

我唔買啊~聽說校褸唔保暖,而且不是一定要買的項目,所以唔買~

今天的數學工作紙又是超難. 部份是奧數題目.

請問有冇人知國慶果張工作紙要係邊度搵資料架??

細個張主要是搵國旗, 可在網上找到.

大個張就關於"變臉"藝術, 我見最後的備註寫會刊登在壁報板上, 不過在wiki都可找到大部分答案.

原帖由 bobohau 於 11-9-30 20:12 發表
請問有冇人知國慶果張工作紙要係邊度搵資料架??

what is homeworks " LA(1) - Oct 3 * ?

LA(1) - Oct 3
means Listening Assessment on Oct 3

回復 1# laisuen88 的帖子

means no need to do at home

回復 4# kelvincheng 的帖子

thx!!唔該晒!!
‹ 上一主題|下一主題