用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應用行為分析治療(ABA) Q&A
樓主: earlyeducation
go

應用行為分析治療(ABA) Q&A [複製鏈接]

請問AP,ARN 同 little kids,選邊間好,有冇人有經驗?

回覆:kicks_collector 的帖子

AP 係呢行最出名的及最有經驗的!

AP好貴,長時間唔知點挨(if more than 2yrs), 問過要成$20K/month;另外ARN有冇人試過?點解除咗AP,其他有冇邊幾家有certified ABA既supervior呢?問過有兩間都冇,真係得咁少選擇?

回覆:kicks_collector 的帖子

AP真係好貴!但因為係one on one所以冇辦法!ABA要好intensive, 要每日最少三個鐘,但其實除開每個鐘是平過ST, OT or PST!! 可是因為要intensive, 才會有用及進步得快!真係不是每個家庭可以支撐得到!所以有品質的ABA是不多的!這點真是很無奈!

Cheungsm1,你小朋友係咪係AP上堂呀?home base or centre base?
我打左去ARN n AP想做intake, 但兩間都未安排到時間,而且我想係home base 佢地暫時都未有導師,我唔想浪費小朋友時間等,所以暫時去咗邁X上pre TEACCH , 都要$800/50mins呀,不過一日一個session n 一星期三天。
另外我想講,我打去ARN n little kxxs 問,原來呢兩間D staff or supervisor 都冇BCBA or BaCBA , 冇一個人有cert 都可以嗎?佢地答我冇cert唔重要,大有冇乜睇法?有冇人試過ARN??

請問,3歲小童語言發展遲緩,上ABA可以嗎?或者上其他課程?

earlyeducation

please check pm
thanks

後天自閉用ABA可以好返嗎?

A 仔好似個package 咁,好多方面都要同步治療,但每種療法都其效用,但時間金錢好有限。
有時唔知投資係咪正確,做做吓見唔太有效果,成日會諗值唔值,重做唔做落去睇耐d,因為用緊佢黃金時間同燒緊錢。
舉例做ABA ,因為要密集時間長,咁貴一個月,我要停晒其他治療,個導師係咪可能夠專業,做足埋其他3T ,感統嘅訓練?
我有d 疑問,因當中每一個治療師都係佢方面嘅專業。咁其實ABA 治療師如何看3T,感統師訓練?
純粹討論,不喜勿插

回復 fatpam 的帖子

A仔好似富貴病,治療,訓練貴貴貴
人0地小朋友上多多興趣班,加加埋埋都無0甘貴
仲有又要長期上,燒燒完銀紙,未必有預期效果,仲唔係富貴病
如果我識印銀紙,都想比小朋友上aba無奈......

A仔好似富貴病,治療,訓練貴貴貴
人0地小朋友上多多興趣班,加加埋埋都無0甘貴
仲有又要長期上,燒燒完銀紙,未必有預期效果,仲唔係富貴病
如果我識印銀紙,都想比小朋友上aba無奈......

長期上????即係指几長??2-3年??N年定一世呀......好慘呀...我哋.上ABA就唔洗好耐?????

earlyeducation 發表於 12-5-11 18:53
至今自閉症還沒有找出成因,因此沒有先天及後天之分。報告顯示ABA對治療自閉症整個spectrum都是現時最有效 ...

好慶幸我小朋友上年嘅S位老師就係佢嘅ABA導師,仲教咗我好多野。相比今年果個新手S位老師......唉!

好嘅導師可遇不可求,燒錢唔緊要,都想燒得值得。
每次要換都好無奈,仲燒埋個小朋友時間。
‹ 上一主題|下一主題