用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 各位基華家長請指教一下
go

各位基華家長請指教一下 [複製鏈接]

3    0    0    0

点淺法?有無咩科同時用中英文教?或讀高半級科目咁?

awesomeada 發表於 12-9-26 13:43
回復 lamlammama 的帖子

Thanks lamlam mama
我個仔都係讀P.4
基華已經成日比人話程度淺.
如果再去深D個D學校, 我一定

回復 lamlammama 的帖子

Thanks lamlam mama

我有去基華開放日, 問左幾位讀P.4 學生, 佢地話平日有7-8樣工貨, 星期日就10樣.
做工課都做到8-9點不過佢地都讀得開心,

我囝囝今年是基華小一生!!!囝囝讀得都幾開心!!41網名校林立,要入到一線名校都不容易,基華現在雖在區外不是太有名!但看得出校長、老師有心提升學校!!課程、課外活動都搞得幾好!!還有跨得區或住附近的都是有心家長,我相信家長都是好幫d小朋友!!你知la!小朋友日後前途都好靠家長的配合!!所以我都相信幫囝囝揀基華都無錯!!

awesomeada 發表於 12-9-19 18:39
還有一星期便交表, 請讀緊基華家長幚幚忙.

請問教學是傳統教學?分組學習/活動學習?專題研習呢?
Hello awesomeada,

==> 初小應是活動教學. 當中會包括有分組學習 及 有各樣配合學校當年的專題活動 / 跨學科活動.
而常識科會每年有一個固定的專題研習.

中文是否普教中?
==> 中文由小二開始全級普教中

網站無公開升中資料%,請問升中如何
==> 學校近幾年都只是撮要公佈所派位的學校, 所以升中數據無從得知.
根據以往有公佈的資料, 個人推測約 3x - 40% 吧.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

還有一星期便交表, 請讀緊基華家長幚幚忙.

中文是否普教中?
網站無公開升中資料%,請問升中如何

叩門位有多少

thanks for the info

回復 2# 2012P1 的帖子

around 28-30 kids in a class
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

回覆 1# 2012P1 的文章

arund 28-30
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

請問基華一班幾多人?

每晚都温到書...你好叻呀!!!

我都有咁樣set 時間表話温書...但晚晚搞得掂d功課已經好叻囉 !!!

原帖由 choifung618 於 11-10-17 16:33 發表
差唔多教完一個單元就有評估啦,我同阿女每晚都有溫書,所以暫時都應付到.
不過再高班D,再多D功課就唔知點呢?
三年級會突然多左功課嗎?咁課本會深左嗎? ...
珍惜眼前人[/url]

lamlammama,

唔駛唔好意思呀...請你多多指教就真

原帖由 lamlammama 於 11-10-17 14:54 發表

HIN2003,

好開心見你話同囝囝都好鐘意基華.
我都好感恩同你一樣, 囡囡同我到而家都一樣喜歡基華.
我地做家長, 真係好怕會幫小朋友做咗錯誤嘅決定.

囝囝上了三年級, 習慣了嗎? 我記得上年囡囡三年級時, D 功課 ...
珍惜眼前人[/url]

原帖由 choifung618 於 11-10-20 17:09 發表
多謝你讚賞!
其實都好辛苦架,阿女返學回來每日要練琴30分鐘,星期三又要上e.nopi數學,星期四上reading&writing,星期五上grammar同西班牙話,回家沖完涼做完功課就食飯,食完飯我同佢對功課加溫習.佢都冇咩時間玩,最多都 ...

好勁呀!!
放左學做到咁多野.

多謝你讚賞!
其實都好辛苦架,阿女返學回來每日要練琴30分鐘,星期三又要上e.nopi數學,星期四上reading&writing,星期五上grammar同西班牙話,回家沖完涼做完功課就食飯,食完飯我同佢對功課加溫習.佢都冇咩時間玩,最多都係上下基華網玩game同睇課外書當relax.
好彩阿女都好肯做和合作,so far暫時都應付到!
我昨晚溫完今日默書,今晚要同佢溫測驗.
大家下星期測驗要加油努力了!

原帖由 lamlammama 於 11-10-18 10:49 發表

你好叻呀, 每晚都溫書.

原帖由 loveyoucherrie 於 11-10-18 16:32 發表
Hin2003,我就係唔想揀LS,想揀基華!先係到問多少少!始終都想了解多d依間學校!多謝Lamlammama嘅解答!

咁你唔揀LS, 基華/九龍塘官立/華德兩間. 比較吓你自己喜歡哪間.
九龍塘官立- 官立小學相對升官中會多D位. (好多人TARGET 伊利沙伯官立)
華德-天主教, 都好進取.
基華-基督教. (我覺得學校大部分老師+主任+校長都好有愛心. 成績方面都好進取, 亦做到拔尖補底, 我眼見基華D學生都好乖)

原帖由 loveyoucherrie 於 11-10-17 20:17 發表
第一:我想知依間小學升中派位如何?升英中比率多嗎?第二:係41網,同其他學校比較!係排行第幾?(多多指教)以男生來計算

第一: lamlammama 已答了你, 其實每年都會有少少調節. 只有大約%.
第二: 你問基華排第幾係問哪一方面? 成績/校風/愛心.
其實好難有一個排名. 個個都話想讀 LS, 但我就選基華.
如果你個FIRST CHOICE係LS, 基華可能滿足不到你.

原帖由 choifung618 於 11-10-17 16:33 發表
差唔多教完一個單元就有評估啦,我同阿女每晚都有溫書,所以暫時都應付到.
不過再高班D,再多D功課就唔知點呢?
三年級會突然多左功課嗎?咁課本會深左嗎? ...

你好叻呀, 每晚都溫書.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)
‹ 上一主題|下一主題