用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 各位基華家長請指教一下
go

各位基華家長請指教一下 [複製鏈接]

原帖由 loveyoucherrie 於 11-10-15 16:14 發表
有無有心Mami可以答下?幫幫忙

HiHi,

其實你的小朋友是屬於那一種類型?
你心目中又希望小朋友入讀那一種學校呢?

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

原帖由 HIN2003 於 11-10-17 12:57 發表

HI lamlammama,
好耐無見你出現.

Hin2003,

Hi, 好耐無見呀.
其實我時不時都會上黎睇下, 只係好少留言.
我都有留意下你嘅蹤跡, 不過我唔係你地果屆,所以無插咀啫
你地班家長好叻呀, keep 到有喺度傾計

都未恭喜你囝囝入到 A 班.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

原帖由 HIN2003 於 11-10-17 13:48 發表

THANK YOU!
到現時為止, 我同囝囝都好鍾意基華, 不過真係遠左小小, 囝囝朝朝6:10起床.
咁你見到我地有,就要出手相助.

HIN2003,

好開心見你話同囝囝都好鐘意基華.
我都好感恩同你一樣, 囡囡同我到而家都一樣喜歡基華.
我地做家長, 真係好怕會幫小朋友做咗錯誤嘅決定.

囝囝上了三年級, 習慣了嗎? 我記得上年囡囡三年級時, D 功課突然多咗好多咁呢.

6:10 起床又真係好早呀, 陰公. 佢會唔會唔夠精神? 有無坐車時睏下?

要我插咀, 真係唔係幾好意思喎??

原帖由 loveyoucherrie 於 11-10-17 20:17 發表
第一:我想知依間小學升中派位如何?升英中比率多嗎?第二:係41網,同其他學校比較!係排行第幾?(多多指教)以男生來計算

Hi,

1. 以我所知, 過往幾年的升中派位, 去英中/band 1好像是 3x ~ 40%左右吧.
2. 係 41 網, 我唔知基華排行第幾, 因為根本無呢方面資料/數據, 而且這樣好像亦都對基華不公平吧; 因為呢個係高質素名校林立嘅校網, 而佢始終係幾年前先由彩虹搬去九龍塘. 在水平上當然有距離, 無可能相提並論, 但睇得出學校有努力拉近距離.  

希望呢少少分享幫到你.

原帖由 choifung618 於 11-10-17 16:33 發表
差唔多教完一個單元就有評估啦,我同阿女每晚都有溫書,所以暫時都應付到.
不過再高班D,再多D功課就唔知點呢?
三年級會突然多左功課嗎?咁課本會深左嗎? ...

你好叻呀, 每晚都溫書.

awesomeada 發表於 12-9-19 18:39
還有一星期便交表, 請讀緊基華家長幚幚忙.

請問教學是傳統教學?分組學習/活動學習?專題研習呢?
Hello awesomeada,

請問教學是傳統教學?分組學習/活動學習?專題研習呢?
==> 初小應是活動教學. 當中會包括有分組學習 及 有各樣配合學校當年的專題活動 / 跨學科活動.
而常識科會每年有一個固定的專題研習.

中文是否普教中?
==> 中文由小二開始全級普教中

網站無公開升中資料%,請問升中如何
==> 學校近幾年都只是撮要公佈所派位的學校, 所以升中數據無從得知.
根據以往有公佈的資料, 個人推測約 3x - 40% 吧.

‹ 上一主題|下一主題