用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 中文小測模式是怎樣的?
go

中文小測模式是怎樣的? [複製鏈接]

囡囡手冊寫住下星期一小測,有沒有家長可以告知形式如何? 是否有填充,造句或閱讀理解等?

謝謝幫忙告知!:loveliness:
   0    0    0    0

小測唔計落成績表, 就當老師同你溫書好了, 不用緊張.

我都唔知,不過温習課文,詞語,識寫一定要!

請問知唔知 " 詞庫 " 係乜 ?? 搵極都搵唔到 @.@ , 阿囡話櫃筒d野巳拎哂返o黎 >.<

回覆 1# dordorbear 的文章

詞庫=詞語保險庫.  一本簿仔寫底睇完課外書見到o既新詞語, 再用詞語作句.

回復 5# Yanamami 的帖子

Thanks for your help !
請問本簿仔係咩顏色架?老師派的o馬 ?

詞語保險庫是粉藍色,已派了幾天。

原帖由 dordorbear 於 11-9-13 11:32 發表
Thanks for your help !
請問本簿仔係咩顏色架?老師派的o馬 ?

请问那本综合艺术作品册是那时派?我的女儿声称已派但全屋也找不到。

黄色, 比A4大小小畫簿,學校派的

吓,咁快就有小測!!好驚、好驚!

原帖由 Charmainetowin 於 11-9-12 20:03 發表
囡囡手冊寫住下星期一小測,有沒有家長可以告知形式如何? 是否有填充,造句或閱讀理解等?

謝謝幫忙告知!:loveliness:

既然唔計落成績表, 就可以輕鬆啲, 我諗住只同佢溫番詞語和工作紙就算.

原帖由 Yanamami 於 11-9-12 23:45 發表
小測唔計落成績表, 就當老師同你溫書好了, 不用緊張.

回覆 1# kelvincheng 的文章

o岩哂.    反正正式測考前會有模擬測驗(亦唔計分), 到時咪知考試模式囉.

想請教,我仔寫小測範圍是單一(1,2,3),係埋即係單元一那3課,但我見個學習大綱一開始就係單元二,咁即係點?學習大綱範圍以外係無教定第時考試唔使考,唔係好明點interpret,希望賜教!謝謝!

原帖由 janssenma 於 11-9-14 09:27 發表
想請教,我仔寫小測範圍是單一(1,2,3),係埋即係單元一那3課,但我見個學習大綱一開始就係單元二,咁即係點?學習大綱範圍以外係無教定第時考試唔使考,唔係好明點interpret,希望賜教!謝謝! ...

單元一是暑期班時教的。單元二現在才開始教,不會下星期測。

至於大綱,是用作溫習已教詞語,一定要識。當然中文科還有課外,如閱讀理解,但下星期的小測應類近默書,主要考詞語。(以上是本人推測而已,不知對否。)

唔該晒ohmama,係驚阿囡聽唔明D普通話!

原帖由 ohmama 於 11-9-14 10:54 發表

單元一是暑期班時教的。單元二現在才開始教,不會下星期測。

至於大綱,是用作溫習已教詞語,一定要識。當然中文科還有課外,如閱讀理解,但下星期的小測應類近默書,主要考詞語。(以上是本人推測而已,不知對否。) ...

我諗唔係直接讀個詞語出來默, 係類似工作紙的填充. 一年級上學期老師會讀題目, 不用太擔心.

謝謝提點,試過第一次會略知小測嘅形式,雖然唔計分,但都會盡力溫習!

原帖由 ohmama 於 11-9-15 20:58 發表
我諗唔係直接讀個詞語出來默, 係類似工作紙的填充. 一年級上學期老師會讀題目, 不用太擔心.

形式是貼中了, 但亞女始終唔識寫...

始終是第一次,希望D仔女下次比心機認讀同寫字啦!

好快又下一次, 下星期一又來了.

今日叫亞女溫, 佢話: 我唔要又溫默書!!!
‹ 上一主題|下一主題