用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 讀緊宏信的家長 , 分享吓好嗎 ?
go

讀緊宏信的家長 , 分享吓好嗎 ? [複製鏈接]

請所學校好嗎 ?
頭 2 年無功課 , 只系上堂完成功課 ,
這樣 ok 嗎 ?
會否學嘢方面唔夠多呢  ?
請大家解紹一下
thanks
   1    0    0    0

只要你看見孩子讀得開心,你就會包容, 只要你包容,你就會相信

呢度係一個好奇妙既地方, 佢有佢既方法, 亦有意想不到既效果

一句 : 開心.  我相信, 開心自己肯學.

在宏信,  放假=放假, 在很多學校, 放假=功課.

這個中秋假期, 小朋友的功課量是0, 某九龍區名直資學校, 小一學生在中秋假期有6樣功課, 當然, 分量不多, 也不太深, 但家長也要好好跟進.

小時侯, 如果那位老師特別疼愛自己, 我也會特別用心學習. 這兒的老師, 疼愛每位小朋友, 對小朋友也很包容, 這是我個人的看法.

我的小朋友只讀小一, 或許小朋友讀小二/小三的家長會更清楚.

homework是有的, 但真的不多.
Y1-2, 每日一早會有morning work, "功課"就是那時做, 堂上亦會做, 一個星期可以只有一日有homework task.  有時會係project, 有時會係作文, 有時會係填字/接龍.  
真係好happy. 長假真係可以次次去trip.
Y3....哈哈哈 ! 黎料la.  ^^ 不過, 仍係reasonable的.  有默書, 有背書, 有作文, 有worksheet, 有maths game, 仲有日文copybook.

原帖由 小豆媽 於 11-9-21 12:56 發表
homework是有的, 但真的不多.
Y1-2, 每日一早會有morning work, "功課"就是那時做, 堂上亦會做, 一個星期可以只有一日有homework task.  有時會係project, 有時會係作文, 有時會係填字/接龍.  
真係好happy. 長假真 ...

超LIKE呀! 阿仔YEAR 1, 差不多每日都有中文功課, 有時要讀書俾家長聽, 有時要寫生字, 今個WEEKEND仲有周記做, 幾好, 不多也不少. 至於英文, 我相信在學校已有不少野做, 但未有帶回家, 昨天有reading scheme的書仔同weeksheet, 功課量不多.

原帖由 kamtsk 於 11-9-22 10:25 發表

超LIKE呀! 阿仔YEAR 1, 差不多每日都有中文功課, 有時要讀書俾家長聽, 有時要寫生字, 今個WEEKEND仲有周記做, 幾好, 不多也不少. 至於英文, 我相信在學校已有不少野做, 但未有帶回家, 昨天有reading scheme的書仔 ...

舊年我小朋友係Y2, 佢講morning work 做100題+ - x ./. , 你話多咩, 佢地人人又會做得晒, 唔洗帶返屋企做.  所以冇家課, 但我又唔可以講佢"冇野做".

原帖由 小豆媽 於 11-9-22 11:28 發表

舊年我小朋友係Y2, 佢講morning work 做100題+ - x ./. , 你話多咩, 佢地人人又會做得晒, 唔洗帶返屋企做.  所以冇家課, 但我又唔可以講佢"冇野做".

小豆媽,

乘除法,老師會在堂上由淺入深教?或是由家長在家預先教?

原帖由 awhome 於 11-9-23 00:19 發表

小豆媽,

乘除法,老師會在堂上由淺入深教?或是由家長在家預先教?

呢樣我答你唔到.
因為Y2一開學, 背乘數表時, 個個同學都好似係識晒乘數, 我唔知佢地點教.

謝謝

請問學費要多少?
書補費又要多少呢?
仲有冇其他費用呀?
因家中有兩個小朋友所以驚afford唔到

回復 1# vitokwan 的帖子

學費:36750一年分10個月繳交
書簿費:300內,得好少書 (其他學校推薦書可自行決定購買)
雜費:約1500
玩動:有平有貴!

Esther Rachel,
Thank you your info ar!
不過仲想問問雜費是否一年一次?
是否有遊學團要去?
課外活動有乜呀?太約幾錢?
你覺得間學校有什麼好呀?
唔好意事,咁多問題,因為爸爸唔係太想佢哋入LA,一來錢、二來驚佢哋同local school 差好遠,不過我就超buy LA,不過錢就係一個大問題,因為我有兩個小朋友,真係超煩惱

雜費一年一次,遊學團方面,我仲係year1,所以唔清楚。
聯課活動,暫時我見最貴是騎馬,一年四千幾,但我阿女都抽唔到。其次還有樂器大約係三四千一年,其他還有很多活動,大部份免費的。
LA並非以傳統的模式教學,一條龍中小學所以沒有升中派位的壓力,家長同小朋友都會學習得很開心。上堂小朋友要disscusion 加強溝通能力,學習互相尊重,做project等培養孩子的整理資料和分柝能力,Presentation培養孩子的自信心,還有豐富的語言環境等!其實要講學校點好真係仲有好多想講,但主要是我很相信LA能培育出能具備各種正面質素去應付漫漫人生路的人,讓孩子在這裡成長,我很放心!

眞係好多謝你的inform呀,你使我更加buy LA

Esther_Rachel

請問 雜費 $1500
系一年的費用嗎 ?

請問已讀LA的小朋友你們之前係讀那間幼兒院呢?仲有未入LA之前有乜嘢興趣班上過/開呢?

回復 17# baby-town 的帖子

$1500係全年入學費(如手冊, 校簿, 教材, 學校智能卡等....)

請問在讀的家長,宏信語言環境好,想知小朋友在"讀""寫""聽"和"講"方面的練習多嗎?
尤其是"講",小朋友在外藉老師教學下,相信"聽"可以有明顯進步,但"講"方面,老師除了課堂問問題,課外還有沒有跟每個小朋友都有閒談的機會呢?
還是小朋友都會和小朋友交談多;如是,他們之間都是以"講"廣東話為主嗎?
尤其巳在宏信一年多的家長,你們感覺成效如何呢?
學校在課程設計上有沒有涵括呢?
感謝!

‹ 上一主題|下一主題