用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 本港教師質素, 失望!!!
go

本港教師質素, 失望!!! [複製鏈接]

原帖由 talknwrite 於 11-9-14 21:13 發表
在香港做老師真可憐...做補習老師好好多.

講人工,一位學位教師,頂薪5萬幾,依家咩工有呢?講工作環境,現時每校閒閒地都有十幾個TA加技街人員供使喚,每班人數又比前降了很多。點会可憐呢?

認真教學的教師,坐以得幣,温故支薪,又得到學生尊重,點会可憐呢?

原帖由 ilovenunu 於 11-9-15 15:45 發表
你是否打錯了教育局官員? 當然他們的人工與福利比教師好得多。

當然唔係啦!

小儿今年小一, 曾留心观测老师们的工作量, 真是不能说笑的. 他们要做非常多的admin工作.
老师的压力是非常大的, 要满足学校的要求, 又要招呼家长, 我曾经笑说现在是家长在念书, 要所有事情都一清二楚, 深浅或教育理念都想要学校跟足, 稍有不如意就立刻到校长/教育局投诉, 老师们稍一不慎骂了小朋友就大件事了. 小朋友是十分聪明的, 简单拨弄一下家长就一面倒的站在小孩一边. 现在的教育令我想起"麻辣教师"里面的情节.
我觉得越有爱心越有理想的老师越难做的长久, 反而看着那份工资, 平平安安又一天的就美满了.
我们都是这样长大的, 亦了解老师在学生心中的地位. 如果成绩卓著入大学的, 应该不会选择中小学教师为终身职业吧.

其實如果講投訴文化嘅話,各行各業都是。做為家長,我努力選好学校,一向少理學校嘅嘢,阿大阿二到阿三,我打電話到校(不是投訴)不到5次。

我是頭腦簡單的人,私人公司,人手減少,客户不變,我可視為工作量增加。但當人手增加,後勤增加,客户減少,但多嘢做咗,我腦袋就轉不過來。

以前教師,出卷,備課一手包辦,因為備課,故稱為温故支薪。現在有書商帮忙出劵、備課。多嘢做咗?admin多咗?我真係諗唔通。

Judy姐好似係教育界的,請多講一些妳的意見!

friendlyguy,

叫Judy得啦,好后生啫。

講起教育界,我認為有仔女上學的都應有一票,當然我三票。教協只是一個工會,應去和李啃人一起争勞工界。

原帖由 friendlyguy 於 11-9-16 00:43 發表
而家的老細唔祇教育局,仲有家長、學生,而且老細愈來愈難服事!

呢樣嘢真!我覺得完全教局、教師話晒事唔得。聽家長亂點更唔得。我始終覺得有中庸之道。

原帖由 MonMumMum 於 11-9-24 01:14 發表
写开写几个例子吧 (全都是本地大学毕业)
员工1是fresh Grad,做了两个月要辞工,原因是他认为所做的工作没有受到同事的认同。
员工2要辞工,原因是他妈妈不喜欢他经常要OT到午夜,觉得太辛苦了。说付钱给他报读master.
员工3 ...

依家請人麻煩咗,同一職位,有時要两三批人,才遇上好的。
‹ 上一主題|下一主題