用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

水口掘蜆 [複製鏈接]

大家有無去過東涌水口掘蜆,算是不錯親子活動。
       水口位於大嶼山,可搭地鈇去東涌站落,由昂平鑬車出口右轉穿過巴士總站轉乘離島巴士:11号或23号,記住叫司機喺水口村球場站落,沿球場行入村就喺。
用具:
1)泥爬或鏟仔,花墟有售,記住唔好買一pack(有齊泥爬或鏟仔),因好易掘兩掘變形,買大一點鋼水硬身果D。我覺得泥爬掘細蜆好用,鏟仔掘大蜆好用。
2)膠桶仔,用嚟載蜆。筲箕仔,用嚟"西"泥沙。
3)膠櫈仔,用嚟坐喺度掘,果度有得租10元一張。
4)膠或沙灘一張,用嚟放背囊,貴重物品跟身。
天時:
4月至10月左右,初一或十五或前後最好,因潮水退得最多。可上香港天氣中潮汐賬退睇時間,就退潮時去掘。
http://www.hko.gov.hk/tide/cTAOtide.htm
    記住帶少少防晒用品,如帽子或太陽油及蚊怕水等。着短褲及拖鞋,我星期二有去,算幾多人,都幾熱鬧,回家當晚即把戰利品用滾水燙熟起肉,過幾次水去走殘餘沙粒,放冰箱留待第二日鼓召炒蜆,加D九重塔(即金不換,自己種)同牛油更好味!
    近掘蜆果間士多有水冲腳,但要5元一個人,簡直搶錢,走果陣行過對面搭巴士番東涌,俾我見到有個浴缸擺喺路旁(距巴士站10幾20步,相信喺好心村民或村長為遊人而設),有水喉俾人免費沖腳。多謝哂!
     掘完蜆,攞住戰利品趁黃昏柔和光線影吓相,果度叫做易掘,包有收獲,至於D蜆食唔食得,我個人覺得應無乜污染,應該可以啩!
   0    0    0    0

delete!!!!!!!!!!!!!!!

攪咗好耐終於上傳好!

大家有乜好親子活動,記得post上來分享吓!!!
      大家多D上嚟傾吓八吓!!!!!!!!

若大家喜歡此類活動, 可以搭車入西貢再係碼頭比十蚊轉船仔去就近石灘掘蟹仔架... 但係邊個灘我唔記得啦, 都兩年沒去了... 去到碼頭問船家佢地會知的..
當然同樣係要揀潮退時份啦..

回覆 5# Rainy 的文章

多謝分享,去過邊處玩記得Post上嚟分享吓,老友記!
‹ 上一主題|下一主題