用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無方法令小朋友做功課快D~
go

有無方法令小朋友做功課快D~ [複製鏈接]

大家好!
小兒剛剛升上小一、毎日要用二至三個鐘去做功課。(5-6份) 可能幼稚園是活動教學、只堂課没有家課。 所以寫字很慢。影響休息時間~

請問大家有無D~好方法令他做功課快D~?
又不會令他怕了做功課。

Thank you!!
   0    0    0    0

一齊做。

这有机会导致一个恶性循环. 小孩是为了家长念书做功课, 亦可能养成倚赖习惯, 所有的功课或温习都需要父母主导.

周圍環境一定要係冇干擾嘅 (包括人, 電視, 收音機, 電腦等)
枱面冇其他雜物
制定一些規定或時間表, 如按時完成佢最中意的事(如卡通片, 玩玩貝等)可以做, 但如果超時就冇.
在旁看著佢做就見仁見智啦, 家長有時間初時都可以嘗試用呢個方法嘅, 但長遠來計未必係好方法, 我自己一來冇時間, 二來唔想佢依賴, 三來要佢知做功課係佢自己的責任.
要了解功課係咪佢能力範圍內, 如果唔識做比多多時間佢都冇用
慢慢來, 而加啱啱先開學可能未適應, 多d鼓勵, 多d讚賞.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

多謝大家留言!

其實獎賞方法試過、功効不大!
有時會懷擬是否超細仔(12月中出世)、比較難理解時間管理、例如做快D~會多D~時間玩。。。。。完全無時間觀念! 加上K1~K3又無功課壓力。。。。。。

因我工作時間較長、回家可能要8点。現只好参加功課輔導、讓他先完成功課、待我回來再温習。

希望真的是適應期、慢慢便會好些。

我的小朋友上年的情況同你的一樣, 好慘!

寄語您耐心一點, 小朋友需要時間去適應, 急唔嚟.  我小朋友今年升小二才有改善.

Chakyan318,

我都明白急唔嚟!但見到他這樣慢、沒有時間休息。整天也只在學習!身為父母真有點不忍、想幫他又不知從何入手。令他明白做功課目的、從而啟發他自動自覺地做功課。

由於我要上班, 所以當時晚上放工成日因為做功課做得慢又錯而話佢, 攪到大家都唔開心.  回頭去看, 真係傷感情.  

如果現在比我, 我會由基礎再教起, 例如渣筆有無問題, 做D 易的功課先, 要比時間佢小休, 進度初期一定慢, 真係要時間才可改善.

仲有你都要調節自己, , 降低自己對小朋友的期望, 不斷鼓勵佢.  長假期都要KEEP住比佢寫少少字, 都要一年半載. 希望幫到您.

我完全明白你的感受,當年我女升小一時情況跟你相同

小朋友由幼稚園升上小一要適應環境,老師,同學,教學模式,給他多點時間,耐性

我女要一個學期才適應,到小一下學期可自行做好功課及於一個鐘內完成

回復 10# Chakyan318 的帖子

Chakyan,

多謝你意見!

其實我決定讓他讀傳統學校時、已開始毎日給他做少少功課。(如報讀公文式英文)
讓他習慣毎天也有功課要做。
但可能公文式的學習模式不太適合他。令他有点抗拒。。。。。。。

所以現在處理繁忙的功課時、一定要小心点。怕他對功課産生恐懼!

之前聽有個朋友講過她的方法,或者對你有用,你可以一試,但不是每個小孩子會行得通。

首先,主角是一個男孩子,不過算是大B,因為年頭出生,但就讀的是一間名校(英文小學),小一初返學已經每天九樣功課,每星期都有中、英文默書。程度算是比其他小學深(起碼我睇完都會問:咁快教到who, whom, whose?)

這個阿太說:「每天只會給他一小時做功課,未做完都要執書包,由得他欠交功課,讓他自覺要做快D的主動性和責任感。」心諗:厲害!以我所知,那間學校的老師和校長都是幾惡下的。當然,小朋友適應到,很大可能是讀幼稚園時已經train到可以自己做功課。

王國會長

先了解慢在什麼地方, 單單寫字很慢應不致於做二至三個鐘做5-6份功課, 始終小一開學不久應未致於好多字寫, 是慢在分心, 思考, 唔識做發呆 ?

原帖由 cc_0913 於 11-9-15 09:40 發表
大家好!
小兒剛剛升上小一、毎日要用二至三個鐘去做功課。(5-6份) 可能幼稚園是活動教學、只堂課没有家課。 所以寫字很慢。影響休息時間~

請問大家有無D~好方法令他做功課快D~?
又 ...

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-9-21 11:50 發表
先了解慢在什麼地方, 單單寫字很慢應不致於做二至三個鐘做5-6份功課, 始終小一開學不久應未致於好多字寫, 是慢在分心, 思考, 唔識做發呆 ?

瑩瑩老豆,

專注力不足也是問題之一、因毎天去功課補導的地方、有三、四個小朋有一齊。所以會分心、做得慢的後果便是遅休息。

睡眠不足、導致日間不能集心精神。
這是悪性循環!幸好老師説他上堂時、是留心的一份子。

最近、我用了一個新方法。毎頁功課給他10mins(用計時器)像比賽般、若不能完成就毎次再加2mins。希望這様可以幫到他做快D!現在什麼也要試。。。。。

原帖由 strongboymama 於 11-9-21 12:37 發表
小一, 小手仔突然要寫這麽多功課,
有心機寫已值得讚賞, 請不要催趕,
一步一步, 按部就班,
熟習了, 便會抉!

Strongboymama,

我看到也覺他辛苦。

希望他會慢慢明白和習慣!

看了樓主的標題內容.第一個感覺就是覺得小朋友很辛苦.有感而發.若有說錯的地方.請見諒.
其實小朋友由幼稚園升上小學.適應期會比較長.因為實在有太多嘢要重新適應(可能有些小朋友適應力很強.暫不說).
幼稚園返上午班的9:00.12:00放學後回家吃飯.睡午覺.有功課做的.做功課.(精神奕奕.做功課都比別人快)沒功課做的玩耍.
返下午班的.睡飽.吃飽才上學.精力充倍.就算放學回家還有足夠精力應付功課.
升上小學.返學提早了.(返8:00的.早上7點已見小朋友在等校巴.可想而知.小朋友要幾點起身).放學3-4.點.回到家已近黃昏.(有些還要到補習社到7-8點).回家吃飯.洗澡.還要溫習.那來那麼多精力.試想想.小朋友在返課+做功課+溫習的時間.比大人上班的時間還要長.
若我是樓主.我會先由心出發.了解小朋友在學校的情況.開心的一起分享.有唔開心的加以開解.有困難大家一起想辦法解決.(不要讓小朋友.有弧身作戰的感覺).慢慢她喜歡返學.上堂自然會專心.上堂專心功課自然會做得快.
請從小朋友的感受出發.(童年是很快過的).珍之

回復 18# ChunTong 的帖子

Chung Tong,

不可以説學校無良、而是小兒不習慣毎天做功課。因他幼稚園三年也沒有功課做、所以十分吃力。這点我絶對了解!
‹ 上一主題|下一主題