用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問自小學奧數好與壞?
go

請問自小學奧數好與壞? [複製鏈接]

囡囡小一, 對數學有興趣, 已識乘數, 想讓她試奧數. 但又聽說學奧數對小朋友往後未必是好事, 請有小朋友學過奧數的爸媽分亨一下!
   2    0    0    0

- -其實我係一個12Y小朋友,我小學都有學奧數,覺得自小學奧數都幾好,因為可以嬴多d獎,對升中有幫助,但係其實對數學成績係冇幫助,如果用奧數方法解決普通數學題,會仲慢d,不過總估而之,學奧數係利多於弊

其實你個女有興趣,參加都無妨

奧數主要係思維和邏輯訓練, 培養多角度思考, 如果小朋友數感較強和有興趣, 不防試試!

奧數跟小學數學課程不同, 未必有幫助!

如果數學成績好,會是一種挑戰,否則會很辛苦,本人少少愚見

若你女兒有興趣, 又能在時間上和能力上應付到, 就讓她學吧. 不過, 你要知道, 奧數不可直接幫到校內數學成績, 但可鍛練頭腦, 就像玩IQ題. 若能拿到全港性奧數比賽獎項, 對升中有幫助

"小一"時空餘時間較多, 功課都不至太忙, 撇開攞獎&幫助升中, 多角度思考, 都係一件好事.我覺得可以考慮多方面嘗試, 培養小朋友動腦根, 奧數係一個幾好選擇, 日後"高小"小朋友學業會較緊張, 到時想學都驚無時間.

奧數適合對數學有興趣又喜歡解題的小朋友, 如果佢對學校的數應付自如, 比佢試吓無壞, 佢只是小一, 不要有壓力, 奧數題目有自己一套解題方法, 好多中小學校非常鍾意數學成績好學生, 中學都好多奧數比賽, 香港學生在國際比賽都能取得好成績.

我仔仔小三學到小六, 學咗四年.
唯一弊病就係佢唔會 step by step. 因為奧數有佢o既方法計數, 與學校課程不同, 返到學校做數, 佢跳咗好多 step 就寫答案. 小學時問題不大, 但去到中學, 每個 step 都一定要寫, 少一個都扣分, 依家要佢調節返.

當初學時, 起碼要小三才有班開, 因為奧數須要先理解條題目, 才可做到. 所以未到小三係唔收, 到咗小三仲要通過評估才收.

但現在就連幼稚園班都有, 真係唔明解!

我亞囝由小三開始學奧數,佢好有興趣亦有參加校外比賽。事實上有一定的比賽獎項對其升中時確實有幫助,而且學奧數可增強他於平日數學解題上的速度及判斷力.
但弊處是會忽略了步驟。另一要注意的是慎選校外好多所謂奧數班及奧數比賽。尤其有一些收費是非常昂貴的.
不妨問吓校內負責數學或資優課程的老師。

回復 9# jimami 的帖子

同意呀! 大家小心選校.
之前囝囝比賽前後都收到宣傳單張, 賽前就話係賽前訓練之類, 賽後就話囝囝成績優異, 叫佢報拔尖班 (實際我囝囝只是初學者, 只在學校上過幾小時堂, 唔明點可以有個三等獎 , 原來三等奬有成三百幾人)

回覆:請問自小學奧數好與壞?

我想俾小朋友暑假開始學,但是全部中心都係九龍。港島有無?

我覺得公文數好啲

我仔學左奧數4年,對學校數學唔太大幫助,好彩我仔本身數學都OK算好.

但我覺得最大幫助係佢對所有野,包括其他科目,思考時會快人一步,諗到好多其他人未必諗到既POINT.

咁樣已經達到我俾佢學奧數既目的-----訓練個腦,多從不同角度去思考一樣野.呢樣對佢終身先係最大幫助.

PS: 如果只係想佢學校數學成績好好既,咁就唔好學啦.

回覆:杰杰媽媽 的帖子

請問港島有無得學?

杰杰媽媽  唔清楚  發表於 12-6-9 22:16

回覆:請問自小學奧數好與壞?

對部分小朋友,奧數會幫助他們的高階思維,如果唔影響學業,不妨一試。

如果年紀太小,可以買課本自己教。

公文式的重複操練,對部分尖子會有反效果,要留意。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

細B間小學, 經常係TEST出奧數來將D數學叻同唔叻O既同學分流, 但考試就一條都唔出, 因平日測驗都計入考試分, 所以係程分時候, 爭0.5分都會影響全級排名.  

到現在大B 讀緊中學, 佢覺得公文對初中既數, 有幫助. 而奧數對高中既數, 有幫助, 到中學後期既數學係考邏輯思唯.

但以前係要小3, 先至可以學(出名果間) 如果小一都可以有, 係D中心想賺, 再CREATE 些奧數出來收生.

奧數係比本身數底好好, 先至好讀. 之前 大B 讀過, D題目係深到無朋友, 放棄了.     

frenchfries 發表於 11-9-15 09:43
囡囡小一, 對數學有興趣, 已識乘數, 想讓她試奧數. 但又聽說學奧數對小朋友往後未必是好事, 請有小朋友學過 ...

唔覺得有唔好,可以訓練小朋友思考能力,我囝由小三至小六都有玩奧數,
,只要小朋友鐘意,又唔係壞事,比佢玩下都好呀~

如果有校隊仲好,六年級有好多比賽都係學校參加,呀仔今年六年級豊富好多,他現在正在台灣比賽。早前參加一個保良局世界邀請賽,有好多國家的小朋友一起比賽,見識都多的。對小朋友好有幫助。還有對升中入好的學校有好大幫助。我小朋友學校有玩奧數的,都是考入喇沙、男拔、皇仁、聖約瑟、九華。

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題