用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 2011/12 (1A )家長請進~
樓主: cc_0913
go

2011/12 (1A )家長請進~ [複製鏈接]

背古詩呢 個仔話用廣東話, 係咪架.
同埋個 "戶"字同"顧" 係咪架??

請指教

sports day我唔去lu..

英文默書範圍都幾大
http://storage.msn.com/x1pgliP38XxBL1jV1KPTcR9-al9-M4URFsIYb4pnFHMmvAn-2NFN-yqprRjeRyKaHlV8U5kWvL5kSQfaC_Y6bY78Oshd9EzDXcC7dmnB093n3WO1CS_rlBdO2S1HIfcNFkBx5zzh7ksqxXvHn5RXyuKq7r1ZrJWD3j8[url=][/url]

回復 41# amandaly1230 的帖子

amandaly1230,

Sports day我都決定唔去、遲D必出席果D先請假!

上星期四、五我仔仔請o左病假、未學就要背。。。。 係唔係真係用廣東話架??

英默係詞語定句子呢?

有無邊位mama知道呀?

回復 40# naiviv 的帖子

哈哈!你仔仔都攪笑wow!!

回復 2# cc_0913 的帖子

Hello,

我仔仔話老師用廣東話教古詩.

大家知唔知星期四中默會點默? 唔駛背默, right? 拼音點默?

回復 44# chuchukid 的帖子

hi,

中默會讀默-->我的學校(課文)、
       -->門鈴響了(4個詞語)
       -->課外句子(2句)
       -->併音。我想是老師讀併音              學生寫(a,o,e,er)卦~

那背古詩、真的可以用廣東話?
好!我明天打返學校、話仔仔無上堂問下先~
知道再覆大家。。。。。。

回復 1# cc_0913 的帖子

Thanks, cc_0913.

Hi、

大家請留意。。。。"背古詩"一事、
我問過Miss Yuen La!
係用普通話背的、 仲要認得D~字、唔好死背。因為可能考試會考句子順序wow~~

大家要努力啦!

(我不太懂普通話、怕教錯仔仔。)
大家有無D好辨法呀?請指教!

回覆 1# cc_0913 的文章

Ha? 原來古詩要用普通話背ga? 咁唔知点解阿仔話老師用廣東話教... 明天中默, 都未有時間同佢背古詩添...係咪唔會計分ga?

你可以上Google search 這古詩ge影片比仔仔睇, 會易學D.

回復 48# chuchukid 的帖子

chuchukid,

Thank you!

我都係啱啱尋晚溫好中默、仲要係唔多熟果隻。。。。(>_<)不過,佢中文比較弱、沒有期望佢會識哂!

等我今晚上Google 用佢一齊背先!^^

原帖由 cc_0913 於 11-10-13 08:22 發表
chuchukid,

Thank you!

我都係啱啱尋晚溫好中默、仲要係唔多熟果隻。。。。(>_<)不過,佢中文比較弱、沒有期望佢會識哂!

等我今晚上Google 用佢一齊背先!^^ ...

我都揾過link 我揾唔到 , 揾左個係唱歌咁既.
有冇媽媽可以分享下.thanks

下個week 默英文 我又有d 擔心啦
http://storage.msn.com/x1pgliP38XxBL1jV1KPTcR9-al9-M4URFsIYb4pnFHMmvAn-2NFN-yqprRjeRyKaHlV8U5kWvL5kSQfaC_Y6bY78Oshd9EzDXcC7dmnB093n3WO1CS_rlBdO2S1HIfcNFkBx5zzh7ksqxXvHn5RXyuKq7r1ZrJWD3j8[url=][/url]

原帖由 amandaly1230 於 11-10-13 12:08 發表

我都揾過link 我揾唔到 , 揾左個係唱歌咁既.
有冇媽媽可以分享下.thanks

下個week 默英文 我又有d 擔心啦

吓!咁点算好呢?

英默唔知点習好、黙句子定生字呢?
因句子不多。。。。。。。

有無人知會点默??

我估係默句子.

因為課文句子唔多, 所以老師會UNSEEN 既句子. 但內容會相似

回覆 6# cc_0913 的文章

Hi cc_0913,

我今日問Ms Yuen, 佢話上學期暫時唔需要用普通話背古詩 (因為可能有D學生未學過普通話), 所以明天可以用廣東話背都得。

如果想學埋普通話版本, 可參考以下link:

http://v.youku.com/v_show/id_XMTY0MzcyNDky.html

http://v.youku.com/v_show/id_XNTc4MzUyMzI=.html

chuchukid

回復 53# chuchukid 的帖子

Hi, chuchukid,

Thank you for sharing~

咁点解我問Ms。Yuen時話要架?
唔好意思!我搞錯晒Tim。。。。。

不過、我都會比條LINK仔仔睇、睇下有無興趣先。

真係好在有你問多次咋!

我仔仔仲未識背古詩呀。。。。
又眼訓~放棄La!
大家進度如何呀?唔識背唔知會點呢?

唉, 今日有咁多功課(7樣), 又要畫畫, 又要用電腦畫屋仔, 我只同佢溫咗(古詩)幾次, 佢都不太熟, 可能要明早返學途中再背吓...

記得包書(普通話冊)呀!

回復 56# chuchukid 的帖子

包左Lu!
你住得好近學校?
我地要七點前坐保母車、無時間温La!
ar~仲想問CL畫屋同樹係唔係要交?
仔仔話唔駛交只係練習下就得。真係?
如果要交的話,係點交?

THANKS 各位家長呀.

問左阿仔 佢話中默 課外係得個"去"字唔係課文入邊.

又想問下 個d就咁得份紙"軟地地"咁點包架!
我拎左去釘裝,俾人收左$12, 簡直係搶錢...

好擔心呀 又英默啦, 我個仔英文麻麻地.

原帖由 amandaly1230 於 11-10-14 09:12 發表
THANKS 各位家長呀.

問左阿仔 佢話中默 課外係得個"去"字唔係課文入邊.

又想問下 個d就咁得份紙"軟地地"咁點包架!
我拎左去釘裝,俾人收左$12, 簡直係搶錢...

好擔心呀 又英默啦, 我個仔英文麻麻地. ...

我用包書膠咋!
唔想咁重、連閲讀報告果本都包埋!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題