用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問什麼牌子保溫飯盒較持久?
go

請問什麼牌子保溫飯盒較持久? [複製鏈接]

請問什麼牌子保溫飯盒較持久? 約4-6小時

0    0    0    0

象牌Zojirushi
Stainless Steel Food Jar
Wing On 有售

我用過 thermos (不锈鋼外殼,內裡三層膠盒) 及 buffalo 湯壼 (真空段層內胆無間隔),我極力推薦用湯壼型嘅保溫器皿,雖然食飯時無咁方便,但保溫功能絕對比膠盒內胆嘅好,thermos 嗰個夏天時四個鐘頭就已經變得微溫,用咗幾次已將佢打入冷宮,buffalo 嗰個冬天時仔仔用嚟帶飯都無問題。

囡囡用緊 Thermos (不锈鋼外殼,內裡三層膠盒) 和 Tiger  (內裡二層膠盒), 最頂層食飯時都係變得微溫.

囡囡小六, 佢話食完都未夠飽肚, 升中後運動量更大, 都擔心繼續帶飯佢會食唔飽, 影響發育.

原帖由 kokomum 於 11-9-16 00:07 發表
我用過 thermos (不锈鋼外殼,內裡三層膠盒) 及 buffalo 湯壼 (真空段層內胆無間隔),我極力推薦用湯壼型嘅保溫器皿,雖然食飯時無咁方便,但保溫功能絕對比膠盒內胆嘅好,thermos 嗰個夏天時四個鐘頭就已經變得微溫,用咗幾次已 ...

回復 1# HY412 的帖子

早餐食丰富d啦.

回復 1# Yanamami 的帖子

6:40 AM 起身, 因為太早, 什麼胃口都沒有. 7:00 AM 便要出門口趕坐校車, 通常都係攞住個麵包/三文治等校車時食......

回覆 1# HY412 的文章

下午茶丰富d啦.

虎牌、象牌 都用過,即使底舖紙巾(吸冷凝水) + 頂層盒面蓋鍚紙 (有助保溫),包毛巾再入保溫袋,但結果2 位老細都係話微暖。

廚師牌飯壼未用過。她以前出過一款類似真空煲的壼仔真係非常夠熱,但家陣唔知仲有冇出。

象牌Zojirushi
這個象牌內裡是不锈鋼的, 保暖程度由早上約6:45至下午1:00, 因我帶飯, 所以到下午1:00仍然熱, 當然不是燙口,
方法是於早上煲少少滾水, 待滾後, 沖入飯壼內, 然後待電飯保D 飯及餸OK後(因為通常保飯連餸一起保), 把飯及餸一起放回飯壼內,
因象牌全是不锈鋼內胆, 不是膠的, 絕對健康.

呢個方法應該好好, 學校訂飯盒, 油又多, 飯菜不均勻, 小女下月不要訂, 令食小食部-魚蛋,燒賣, 三文治, 全都沒營養, 發育期點得架, 為由帶飯.重有我買緊個保溫袋(裹面有鍚紙個種, 應該足熱.
原帖由 yph2005 於 11-9-16 19:49 發表
象牌Zojirushi
這個象牌內裡是不锈鋼的, 保暖程度由早上約6:45至下午1:00, 因我帶飯, 所以到下午1:00仍然熱, 當然不是燙口,
方法是於早上煲少少滾水, 待滾後, 沖入飯壼內, 然後待電飯保D  ...

回覆 4# HY412 的文章

Thermos
Tiger  
首選
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。
‹ 上一主題|下一主題