用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校小一  17人爭一學額
go

名校小一  17人爭一學額 [複製鏈接]

睇數字, 今年入英華更加給人冇乜機會既感覺.

傻喇! thomasha
明年少d人報可能係因為變埋做--超級名校.

原帖由 sytw 於 15-9-2011 18:07 發表
睇黎超級名校係會令一d人卻步

回覆 22# littlefaith 的文章

妳指"虎媽"?

我認為男拔,co-edu, 英華等任何學校都應該報考,不要預先放棄. 唔需要太多顧慮. 等撞期面試時再考慮都未遲. 況且還可以要求改時間.

除了我們選校, 學校亦在選我們. 孩子大部份都有樣睇. 是否學校杯茶, 老師們會很快認出來.

[所以不要以為名校都唔收既話, 超級名校就一定唔收.]

原帖由 青青河邊草 於 15-9-2011 23:32 發表

無錯

點解男拔就一定要扑到去申請?
我自己都對呢類學校麻麻地,
朋友E生女讀一間私校, 全校考第一.
佢都話, 考中學唔會考女拔萃, 因為唔鍾意小女拔D女仔..
(佢後尾自己考到st paul co-ed)
話"某些"名校學生無一定 ...

學費貴唔係問題, 有Remission麻. 但係其他費用就間間都差不多la. 豐檢由人.

原帖由 share123 於 16-9-2011 12:03 發表
英華申請人比男拔更多? ...

並不奇怪,因為學費同DB, SPCC比,始終平一截,所以多d人負擔得起. 考TSL的人更多,同經濟原因都有直接關係....

Agree. 俾多d學校d老師見下總好過自己先蒒選.

原帖由 Joechengck 於 16-9-2011 14:09 發表
我個人覺得應該幫小朋友報多一些不同種類和不同能力要求(different grading)的學校,因為:
1) 當妳/你訓練同教育自己小朋友的時候,未必清楚了解
小朋友的能力與資質到什麼級別,妳/你覺得自已的小朋友很叻,其實可能只是到達 ...

原帖由 penguin_chick 於 18-9-2011 07:07 發表
名校小一  17人爭一學額

數不是這樣計!2600人考收150人,考生須勝過2450人才會被取錄,假設首150人被取錄者不會放棄學位。所以實質上考生至少要勝過約2000人,因為估計考拔萃、聖保羅、聖保錄、英華、陳守仁、蔡繼有等等 ...

我又唔係這樣計! st.cat., Kent., York, Vic., etc... 數埋都兩千幾人, 間間學費都4千上下la, 重要半日制, 另外半日都要去補習ah, 學swimming, 芭蕾舞, piano, drawing, sports, violin, 唱歌, 話劇, 面試班..... 樣樣都勁貴, 個個月萬幾都頂得住. 何況小學全日制又較多公課, 洗費應該差不多.

對於第一輪派位派到心儀學校,我沒有意見. 但第二輪電腦攪珠就有保留.

我曾經跟一位校長說, 全港都應該自行面試收生(當然實行上有很大困難), 因靠電腦攪的話,學生的質素參差,要遷就每位同學的進度作平衡取捨是否對學生有好處呢. 分校區選校又令家長面對搬遷問題, 及搬遷後並不代表能派到心儀學校.

直資,私立等...的學校能集中較接近的學生一同教育就能發揮最大效益. 就好像本人中學時學校行精英制一樣, 能提高入u率.

原帖由 thomasha 於 19-9-2011 16:23 發表
依你的方法算起來,頂級(昂貴)小學豈不是比幼稚園更便宜?相信小學的課外活動不應比幼稚園時多吧。

可以這麼說. 2千元的yw 和4千元的db其實分別不大, 單看學費當然有很大距離(50%), 但加埋其他課外活動就是1萬同1.2萬(20%)甚至更少. 有朋友的女兒入了培正,他說入了培正只需要補英文就夠,慳$慳時間, 甚至於搬到附近住,校巴費都慳埋,比起幼稚園慳1半有多.

但頂級(昂貴)小學要7-9萬1年又不至於比幼稚園便宜.

有家長認為家庭教育很重要,學校反而其次,在家附近同區攪珠派位都可接受, 不需要追求名校. 但我觀察到的是:

1.幼稚園時,家庭教育很重要對孩子成長有很大影響.
2.小學時代,學校生活及教育漸漸取代家庭教育,僅有的家庭教育都是以前累積的.學生已續漸受老師和同學影響
3.中學時,離開家教更遠,已成形,較難有大改變,受同學,朋友影響更多.

所以選一間好的小學是非常重要,比選幼稚園重要.如果有直屬中學的話,其小學就更加更加重要.

原帖由 thomasha 於 20-9-2011 13:28 發表
我們的課外活動算是“豐儉由人”中的“儉”,兩種體育運動,兩種樂器,每月大概四千元左右,暫時沒有補習的打算。

看你的孩子在家能否專心的自行做好功課, 及有沒有人指導他應付測驗,考試等等... 好似我咁兩個早出晚歸既,就加多兩千功課班. 幾個月後派完上學期成績表,見完班主任可能又花多兩千補中,英,數等等....

絛數就係咁計出來呢.

原帖由 BookloverJ 於 20-9-2011 14:17 發表

不認同你的觀察. 我的親身體驗和不少學者的分析認為:

1.幼稚園,小學時,家庭教育很重要對孩子成長有很大影響.

2.初中時代,學校生活及教育漸漸取代家庭教育,僅有的家庭教育都是以前累積的.學生已續漸受老師和同學 ...

好多謝你認同我這3點, 我的小孩可能較早熟才與你的在時間上有少少分別. 其實我的在初小時還是偏向1. 但高小時已完全是2. 小四,小五已時常駁咀,話老師不是這樣講,同學都係敢做la. 我得傢la,唔好煩la...

是否只有我的是這樣?....

原帖由 taktakb2006 於 20-9-2011 14:50 發表
培正都唔平呀, 係我家庭黎講, 現在付擔得到, 未必將來符, 例如: 小一/小二學琴都係可能三級度啦, 都係百零元半小時, 但到小五/小六, 有可能已經係考七或八級了, 到時學費相對就要幾百元. 我D人工又唔跟得上, 所以我 ...

學琴真係咁重要嗎? 小時侯學還可以. 我都聽說可訓練左右腦發展,但到了五級後就要睇時間,興趣la. 唔係學親都要學到八級掛. 我親戚學到7級半,現在讀完u出來工作左8年,供緊兩層樓,同學琴好似無直接關係lo. 我曾經問過佢點解學琴,點解唔考埋8級,佢都答唔到.

我都有兩個,第一個派去第一志願,考入不太心儀的私小,考慮過一段時間,去津校.

第二個同你掉轉,係傾向私小, 除非唔好彩考不到心儀的才會考慮派位.
‹ 上一主題|下一主題