用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗2012 Nursery
go

玫瑰崗2012 Nursery [複製鏈接]

應該未有得 download 住。
我都想知玫瑰崗教學好不好, 我都想幫亞b報。

嘩! 又係 nov 12 日 interview, 咁我報唔報玫瑰崗好呢? 因為我報左北角明慧 & 太古城 st anna 都係 nov 12 in, 一日走三場, 亞仔會好辛苦....

原帖由 CSUNG 於 11-9-22 15:06 發表
玫瑰崗只係得一日interview,分上下午時間。

CSUNG: 想問下你個小朋友是否讀緊N班? 請問是否一星期有兩日上英文堂, 兩日上普通話堂, 一日上蒙特梳利? 小朋友返學開心嗎? 老師有沒有愛心? 今年學費多少呀? (謝謝)

原帖由 fefemom 於 11-9-23 15:32 發表
到銅鑼灣轉的士上去?

我都係住港島東, 都想問下除了搭的士外, 有沒有巴士OR小巴到玫瑰崗呢?

原帖由 CSUNG 於 11-9-24 01:12 發表
CSUNG: 想問下你個小朋友是否讀緊N班? 我小朋友現在讀K2。  請問是否一星期有兩日上英文堂, 兩日上普通話堂, 一日上蒙特梳利? 是。  小朋友返學開心嗎? 她每天放學都好開心。  老師有沒有愛心? 老師好有愛心,同埋好關 ...

CSUNG: 唔好意思呀! 我仲有以下問題,可否解答埋呀~

1) 一班有多少人?
2) 有沒有 NET 老師?
3) 兩日英文堂既意思係咪兩日既全日授課英文?

THANKS~

Thank you Csung~

剛上玫瑰崗網頁打算DOWNLOAD FORM時, 學校已說郵寄申請超額, 要自行親身交FORM! 有冇咁多人報名呀~~ 唉....

回復 28# MaMa2008 的帖子

嘩, 早兩年千幾人報 唔好嚇我喎

回復 31# MaMa2008 的帖子

mama2008: 想問下如果不是天主教徒, 收生會否難些? 另外,知唔知是否讀 n1 後, 可以直上 k1?? thx!

原帖由 nlj1216 於 11-10-18 17:54 發表
Want to know apart from a 'one dragon school' - why do parents choose RHS?   

If Precious Blood and RHS - K1, which would you choose?

寶血小學係要派位o架喎, 唔同玫瑰崗小學, RHS 是私校的。加上讀邊間幼稚園都沒關係! RHS 是天主教學校, 如果叩門讀天主教小學應該會有著數。

原帖由 MaMa2008 於 11-10-19 00:33 發表
我都冇宗教, 都收咗, 讀咗咁耐我發覺學校都好open, 個學生有冇宗教背景冇咩影響

n1可以直上k1, 但全日班得一班, 睇吓邊個報名快...

MAMA2008: 想問下全日班 K1 有沒有學卷O架? 幾多錢一個月?

原帖由 MaMa2008 於 11-10-19 00:37 發表
我諗好少人貪佢一條龍上到小學同中學, 雖知道現在的玫瑰崗小學不再是以往的名校, 中學更加唔駛講 (但仍好外國化, 聽聞都多互動教學)

揀rhs kg係因為佢環境, 後來了解咗佢嘅教學方法就更加鐘意

...

其實玫瑰崗同蘇浙好似, 大家都係幼稚園同小學好, 一去到中學就.....要走人!!

我睇過 RHS WEB-SITE, 學校應該以英文為主, 我見有幾位 NET 老師添! 聽讀緊的家長說有國語及蒙特梳利, 真係好吸引! (因為唔係間間學校都有蒙特梳利上)

有樣野一定要讚下 RHS, 佢地將每月茶點放係 WEB-SITE 度, 等家長可以睇到小朋友每日食咩, 我睇過好多港島區幼稚園, 都冇咁做! 真係好好!

玫瑰崗校舍真係好大, 一定有足夠戶外地方, 所以我好想比亞仔試下。
‹ 上一主題|下一主題