用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC - 收到call 2nd IN 未呀?
樓主: floppybb
go

SMC - 收到call 2nd IN 未呀? [複製鏈接]

原帖由 Clarawsf 於 11-10-27 16:27 發表
Is it the registered mail? Heard thjat the reject letter is a registered one....

我唔係 REJECT 呀, 我係 WAITING 呀, 所以係平郵.

原帖由 antonyada 於 11-10-27 15:36 發表
想知下有多唔多(備取生waiting), 成功再被call 既機會大唔大? 有無人知呢?

佢好似話收80人左右, 咁備取生人數會唔會有20人呢? (如果到八月80人之中有20人唔註冊(25%)都好多囉..so 備取生係咪按先後次序通知??

但.. ...

我都想知有 2ND IN 的 WAITING 有幾多人, 未 2ND IN 的 WAITING 又有幾多人.

31/10 先截止報名, 我估可能要去到十一月中至完晒所有1ST IN.

其實上年有幾多人係WAITING 之後再IN 先收架.

anyone konws how many candidates had registered? or how many vancancies left?

其實係咪每年都收插班架?

原帖由 westjudith 於 11-11-15 23:41 發表
我21/10 first in, 11/11 通知 15/11 second in.

咁咪得返幾日時間準備囉.

我想問吓最近 2nd in 完的家長, 小朋友問啲咩問題呀, 係咪都係要全英文呀.

其實而家 CALL 到幾多號呀?

nov 7 1st in, 剛收到電話, 約咗 dec 12.
不過個職員講到明一定要父母二人都出席喎, 但我明明記得 1st in 時見到好多都只係父或母出席咋喎.  我話咗 daddy 未必請到假, 個職員仲叫我 check 咗先再覆佢喎, 但佢都係話有需要時先見家長.  點解咁奇怪既, 有冇人都係被要求父母二人要一同出席架.

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-30 18:16 發表
我囡今曰 in , 穿珠仔,綁鞋帶,平行木,畫圖畫甘 wor !!!

同我地之前 in 既有少少唔同了.

原帖由 fc1668 於 11-12-2 14:03 發表
我都係果日1st In ,不過無電話到,不過到我都唔會去喇,因為已經有offer了,加油呀!爸爸真係唔得,轉日子睇下..

我都註冊了另一間冇中學的直資, 所以我會去 2nd in.  不過要全英文的, 我都唔期望亞女會成功的, 志在比佢試吓, 真係奇蹟出現收咗時, 先再諗到底要邊間囉.

原帖由 bigfatboy 於 11-12-2 14:34 發表
好奇一問,點解之前有post見你話9月已經 first in完,而家11月又in 過嘅? 你真係再遞form而學校又比你再in?

yes, 本來係諗住一試, 佢 check 到咁咪算囉.  而家即係校方根本冇 check.

原帖由 bigfatboy 於 11-12-2 15:01 發表
咁都得? 咁SMC真係要檢討吓佢地嘅面試制度同安排!但.........其實你有冇擔心過如果學校最終發現會有乜後果?

我當初交 FORM 佢係即時比期我的, 我有諗過佢會 CHECK 到然後通知我取消我個期的, 點知一路都冇, 咁我咪照去考囉.  咁佢又一路都冇 CHECK, 咁我就當佢唔介意人再考過架喇.  而且, 第二關比第一關難咁多, 考到先算啦.

仲有我決定交 FORM 時問過一位現任家長意見, 佢都覺得校方唔會 CHECK, 仲大力鼓勵我交 FORM, 我咪交囉.

我之前真係冇諗咁多, 亦未認真考慮過公平的問題, 不過經 bigfatboy 提點後, 我真係再次諗諗呢個問題.  當時我諗的係我冇能力寫封好靚的求位信, 就只能靠小朋友的能力了.  為求公平, 我而家的打算係, 如果到時冇見家長, 即係都唔收, 咁就算啦, 如果有得見家長, 我就會同主任講, 留待主任決定係咪真係收啦.  咁如果主任知道後都仲收, 咁即使我讀都會讀得心安理得.

因為有啲學校係真係可以第一輪唔成功, 在第二輪再次入表申請的, 所以我當初先會再次入表的, 冇諗過咁大迴響.  總知我到時有機會見主任, 我就會坦白講.
‹ 上一主題|下一主題