用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾小一叩門位學額
go

瑪利諾小一叩門位學額 [複製鏈接]

唔知有幾多呢?
   2    0    0    0

小一叩門位唔多, 你可以插二年級, 都時會有好多位, 我地今年都插左十幾個

回復 1# ballball411 的帖子

插左十幾個....咁多? 咁係好多人走咗定係留班呢?

一級有五班, 五班都收多左2個位, 即係10個, 再加有人留班, 咁咪十幾個囉

回覆 3# 3March 的文章

理論上小二插班應比小一扣門容易,因為收生學額較多,但小二插班生必須通過插班試,即要考中,英,數..(學校不會提供考試範圍),筆試成績理想才有機會獲邀與校長(以英語及普通話)面試...校長還會參閱插班生所屬學校之成績及操行,如欲插班,應在此做好準備.
小一扣門應該只有面試,沒有筆試的:)

同埋小二唔得可以小三再試, 三年級都一樣一年有十幾個位收插班

請問有冇成功插班的case係:

- 非天主教徒,
- 非天主教學校

請分享, 謝謝!

回復 7# QQee 的帖子

剛認識一位女孩,本身沒有宗教信仰,小一時就讀某基督教小學,亦於升小二那年成功插班.她今年已經小五了......

謝謝分享, 看來還得繼續努力.

睇緣份.

回復 6# ballball411 的帖子

ballball411,
小二可插10幾個都明, 但係點解小三都可插班成10幾人哩, 唔通到小三又再係每班小二加2個位, 照甘計, 通常小一有30人一班, 小二已經加2人即係32人一班, 小三又加2人咪成34人一班, 請更正我如果有錯, 因為我預備同亞女kou門....想有多d資料..

無錯, 小三比小二係多左人, 因為每年每班都有留班位

回復 1# ballball411 的帖子

再想問多小小, 甘小三咪會有34人囉.... thanks

又唔一定會加大人數...

我囡
P.1 30人 (班中有1位留班生)
P.2 32人 (有D 班有33人) 舊年班中有3個插班新生
P.3 32人 (今年班中有P.3插班新生, 亦有留班生)

明顯 P.2 時插班新生比較多...

原帖由 deborahk 於 11-10-7 11:18 發表
再想問多小小, 甘小三咪會有34人囉.... thanks

Dear all mama,

I would like to try for my girl this year! We have no linkage and we are not living in net 41 but would like to give it a try.  

When should we hand in our profolio?  Any chance of having an interview if I have not choose MCS during the governement allotment?

如果叩門位唔多,咁大部份是派位,我想問已入讀的,之前要有怎樣的準備,或有什麼心得可入該校!
‹ 上一主題|下一主題