用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 除了蘇生校車外,還有其他保姆車選擇嗎? ...
go

除了蘇生校車外,還有其他保姆車選擇嗎? [複製鏈接]

如題。因不滿要小朋友share 座位及車程太長(由学校到四小龍要一小時),又冇安全帶,所以想向各位請教有否其他選擇.謝謝.
   0    0    0    0

佢依家放學用了大車, 單是小朋友落車也要花一點時間啦!

這般短的路程也要一小時,真是很難接受啊!校車公司應想辦法縮短車程。

校車會坐好多其他同學,而且不是只去一個地方,加小朋友上落校車都要一定時間的。

原帖由 Rosannakk 於 11-9-20 15:36 發表
這般短的路程也要一小時,真是很難接受啊!校車公司應想辦法縮短車程。

我地下午班放學都有呢個問題,有機會同一架校車,站太多係原因之一,每個站1,2個小朋友,校車公司係咪應該 group 埋一齊一人行多一步呢?放學由學校到美孚要一小時停 17 個站先落車。實在難以接受!

vee,

My son is in the same coach bus as u.  I've sent an e-mail to the school's school bus monitoring committee, but up till now there is no response.   So, just want to see if there is any other nanny bus service provider available.

原帖由 Rosannakk 於 11-9-22 09:36 發表
vee,

My son is in the same coach bus as u.  I've sent an e-mail to the school's school bus monitoring committee, but up till now there is no response.   So, just want to see if there is any other nan ...

好多好自私既家長一定要校車停正係佢樓下 / 最近停到車既地方, 如果唔係又會投訴佢。佢地好多理由, 所以校車唔整咁多站都唔得。

其他保姆車學校唔比上斜路的, 唔洗唸了。(本身已經咁多條線, 又的士, 私家車, 再比其他保姆車上, 會令一條繁忙既路更繁忙)

Oh, I see.  Thank you.
原帖由 silvia_ng 於 11-9-22 09:44 發表

好多好自私既家長一定要校車停正係佢樓下 / 最近停到車既地方, 如果唔係又會投訴佢。佢地好多理由, 所以校車唔整咁多站都唔得。

其他保姆車學校唔比上斜路的, 唔洗唸了。(本身已經咁多條線, 又的士, 私家車, 再比 ...

我上星期都 send 左 email 去支援小組, 又係石沈大海。亦打左去校務處,佢話等課外活動班開左後校車有機會再調動,但似乎機會好微。很無助!!!

舊年k1. 放學落車係 5:45pm

今年 k2, 洛叔話轉左, 放學先俾家長接,後上校車.

而家落校車要 6:00pm

放 4:30, 6:00先返 ~ 我頂 !!!!!

原帖由 vee 於 11-9-21 14:56 發表
我地下午班放學都有呢個問題,有機會同一架校車,站太多係原因之一,每個站1,2個小朋友,校車公司係咪應該 group 埋一齊一人行多一步呢?放學由學校到美孚要一小時停 17 個站先落車。實在難以接受! ...

Rosannakk. 我 PM 左你.

原帖由 Rosannakk 於 11-9-22 10:13 發表
Oh, I see.  Thank you.

請問呢個上落車時間表, 係咪"for reference only"?

根據呢個表, 四小龍去學校around 45 mins, 咁放學時係咪有遲冇早?

如果要成個鐘, 我真係要報多幾間幼稚園, 我唔想阿囡將來要坐咁耐!

http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... 0823_1314922999.pdf
‹ 上一主題|下一主題