用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 分班上中文堂
go

分班上中文堂 [複製鏈接]

我今早先知道分班上中文堂, 其實是咩原因, 我好想清楚 ?

請你們話我知 ?

謝謝
   0    0    0    0

係唔係Chinese一班,non-Chinese一班?

YES.  華藉同非華藉 ~~
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

bchi, 係用chinese or non-chinese黎分?? 但我個仔同我講, 佢同nursery既同學仔分班上中文, 佢既同學係100%local chinese添, 學校係唔係用國籍黎分佢chinese or non-chinese? 如果係, 我個仔會唔會編左入non-chinese班??

原帖由 bchi 於 11-9-19 16:44 發表
YES.  華藉同非華藉 ~~

唔會.  一到上中文堂, 就四班,  分開chinese & non-chinese,  分左呢兩group , 就係呢兩group 架喇.  chinese group 唔會分a,b,c & d班,  由於多人, 可能再分兩班黎教.  
mm..例如,  四班 p.1 , total 120人,  chinese 有80人,  咁咪要再分兩班去教囉.  

放心, 你係中國人, 母語係中文, 一定會係chinese group 的.

吓, 原來係咁 ! 好混亂呀...

哦! 原來係咁!! 多謝bchi前輩既講解!

原帖由 bchi 於 11-9-20 10:29 發表
唔會.  一到上中文堂, 就四班,  分開chinese & non-chinese,  分左呢兩group , 就係呢兩group 架喇.  chinese group 唔會分a,b,c & d班,  由於多人, 可能再分兩班黎教.  
mm..例如,  四班 p.1 , total 120人,  chine ...

積是華藉多人所以要分開2班上.

quote]原帖由 KimB 於 11-9-20 13:50 發表
哦! 原來係咁!! 多謝bchi前輩既講解!

[/quote]

唔混亂啊,  呢個安排好好架.

若chinese and non-chinese 一齊學中文, non-chinese 又學唔到太深, 我地chinese 又唔可以就返佢地學淺d,  所以咪要咁分囉. 咁全部小朋友學中文時, 轉課室group 埋一齊學囉, 又順便可以結識下其他班小朋友,  幾好丫.  其實到時升上去, 都會四班大兜亂架, 唔會永遠都係同一班同學仔.

呢個中文分班, tsl 都係咁學架.
‹ 上一主題|下一主題