用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 識答, 但從來唔問問題
go

識答, 但從來唔問問題 [複製鏈接]

我個仔5歲, 你問佢咩問題佢都識答, 但從來唔問問題, 係咪有點奇怪?
   1    0    0    0

回復 1# kelvin_hmlau 的帖子

咁你0個個好叻呀...你點教到佢識問問題...請教下...

回復 1# kelvin_hmlau 的帖子

其實咩叫prompting? 哦...即係提示佢去答, 吓...我從來冇用呢個方法, 我都一直有用你以上講的方法...因為都係學校st教, 不過都係去到識答問題, 但唔係問問題...我今早送完個仔番學, 同st傾陣, 講阿conconma 0既理論, 學校st好buy wor...佢仲讚0個位媽咪有見地...所以, st叫我盡量類化多d情境...不過kelvin_hmlau 你0個個提議亦很好...唉...我明0既, 有時可能佢能力未到, 未明, 都急唔來...只不過, 有時接放學見到其他小朋友問好多問題, 自己個仔, 就一問一答...

回覆 2# kelvin_hmlau 的文章

其實我都係最近有個媽咪教我上bk,點解你0地成日講rdi, aba 咁多名詞, 咩來0架...

回覆 1# conconma 的文章

好呀...我有好多0野想問, 想知...我要點聯絡你約時間地點?
‹ 上一主題|下一主題