用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶山幼兒園
go

寶山幼兒園 [複製鏈接]

這間幼兒園,聽說亦係幼稚園。

直接詢問,好似唔想講比你知。其他家長,有沒有較好的經驗或一手資料,分享一下?

1. 全校有幾多班?
2. 全校有幾多個NET?
3. 上課用EnglishTH:Cantonese 的比重?

多謝各位!
   6    0    0    0

佢地都唔憂做,大把富豪名人排住隊入啦

原帖由 夢B 於 11-9-19 17:37 發表

你怎麼知道?
你有親身經驗?

Very true.  They don't give any consideration to your kid even both parents are doctors.  This kinder is not for general public.

原帖由 Gerard 於 11-9-19 20:20 發表

not 富豪, 是有社會地位+富豪, 例如唐唐家族, 董董家族, 只靠富有並不能擠入其中

如屬事實,佢哋收「街外」申請人$100交form費,完全唔真正考慮,然後音訊全無,與行騙有何分別?

其實大有大貪,細有細貪,去年我幫個仔報PN,個間啟X 都照過我報名費,之後話我係細仔,到5、6月有位先安排INTERVIEW,依家9月,個幾十蚊凍過水。

都唔可以咁講,我地唔係富豪,無顯赫社會地位,上年報左名都有得IN,校長親自見,好NICE,好有誠意,每個家庭有15-20分鐘interview,完全唔係外界所講嘅arrogant. 不過,事實真係有好多有好強connection嘅人報名,所以入唔到都無失望.

至於你嘅問題,我可以試下答
1. 全校有幾多班? 少過20人一班
2. 全校有幾多個NET? 唔肯定
3. 上課用EnglishTH:Cantonese 的比重? 中文教學,但有native english & mandarin teachers, 師資好好,環境極有美感,係我去過最有格調&個性嘅學校

原帖由 4eyesDad 於 11-9-19 21:01 發表

如屬事實,佢哋收「街外」申請人$100交form費,完全唔真正考慮,然後音訊全無,與行騙有何分別?

audrey79  which months do they hold interviews for PN class? thanks  發表於 12-12-10 11:17
rainbowcov  係?! 真係好想見識下  發表於 12-4-14 10:02

呢間真係唔係有$同有名就入得,仲要身家清白!

有個出名既有錢佬,佢有兩個「女朋友」 (之前結左婚,後來老婆c左),兩個都為佢生左,但佢既小朋友都入唔到,因為佢地父母冇結婚!

呢個有錢佬,我唔敢講太揚呀!費事…

Chirley  已經估到啦   發表於 13-3-11 15:45

To login-mc: 多謝你的回答。

你話這間學校「完全唔係外界所講嘅arrogant」,但我看到的,以及多位家長的經驗,却是相反的訊息。

開門辦學,無須鬼鬼祟祟,將基本資料當軍事秘密。

如是沒有企圖真正考慮普通人申請,就應該堂堂正正通知人,唔收Application Form及$100,或發回$100申請費。

本人同呢間學校絕對無關係亦無必要同佢講好說話,不過你所提及嘅'多位家長的經驗',當中有無人親身接觸過寶山呀? 有乜野基本資料當軍事秘密? 坦白講,我覺得st paul day nursery都好神秘,我都完全唔知佢有乜收生標準,佢都唔係人人都IN, 蘇浙國際又係咁,佢個報名費仲要HK500(pls correct me if am wrong),又係唔保證有得 in.

事實上,我身邊真係有"普通人"讀緊寶山, 佢地唔係超級富豪,中產人士,個小朋友都幾醒目嗰種.

原帖由 4eyesDad 於 11-9-20 00:16 發表
To login-mc: 多謝你的回答。

你話這間學校「完全唔係外界所講嘅arrogant」,但我看到的,以及多位家長的經驗,却是相反的訊息。

開門辦學,無須鬼鬼祟祟,將基本資料當軍事秘密。

如是沒有企圖真正考慮普通人申請,就應該堂 ...

我朋友個囝正在讀K1, 全日班, 佢個最不方便是沒有校車, 每天去到門口就同D司機爭位最痛苦

寶山幼兒園稱他們的使命是「秉承基督教的信仰和價值觀,為幼兒…」

我都想我的幼兒可以接受基督教的信仰和價值觀,可是,經我四處打聽,接觸此校及見到 BK 多位家長留言,我對此校,感覺是negative的。

當然,有此校的家長會反對我的意見,但是,BK的家長大多心裏有數。

hophopbunny以經好subtle咁說話,每間學校,都要照顧好多人,上至富豪,下至員工親屬。

我相信,很多家長會多謝BK這裏的意見,令他們有更多訊息,作出適當的決定。

醒目開學勳章

回覆 15# ballfish 的文章

有舊同事個仔讀呢間, 佢話有同學學17項課外活動.. 同埋應該唔會好多人搭校車, 因為多數都有司機, 佢話有 D 搭校車既同學被其他同學取笑係 "孤兒仔", 因為冇人接放學 (純粹聽聞)

They used to have school bus, but since they moved to Jardin's Look-out it has to stop as it was not a viable operation (too few kids need school bus as most have their own chauffeur).

醒目開學勳章 王國長老

我舊老闆既小朋友都係讀呢間, 我又俾少少資料

寶山講明係考家長的, 校長都話, 小朋友咁細, 無咩好IN, 要IN都係IN父母睇下大家係咪岩KEY, 係咪都係有心想培養仔女既家長(實際D講, 肯谷果D); 所以揀既父母, 除左所謂名門望族, 亦會揀父母都係名校出生事業有成果D(即有POTENTIAL會將小朋友培養成另一個社會棟樑果D)

我老闆個細佬, 本身唔係成材果種, 娶左個外國老婆, 去申請寶山, 校長根本唔想IN (電話上婉拒左, 話外國媽媽同香港人教育小朋友睇法唔係好同, 寶山應該唔岩佢), 之後老闆個細佬好唔甘心, 死都要NUR到一個INTERVIEW既機會, 結果一樣唔收

係咪囂張盛盛, 我唔知, 不過幾年黎我每次幫我老闆打電話去寶山, 個職員都好有禮貌的
‹ 上一主題|下一主題