用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴?
go

學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴? [複製鏈接]

學豎琴的網友們,你們用緊邊個牌子的豎琴?
有什麼建議?
   3    0    0    0

Lousi 媽,
我學了幾個月小組的Harp Class, 暫時只是到琴室practice,所以進度慢.
My teacher said that my fingers are strong and it's good to use harp with guts strings....she suggests me to buy Prelude 40 (around $40000),..if a cheaper one, she suggests me to buy Ogden, 34 strings (around $24000)

Prelude 40 都幾大...都幾佔位置.....Ogden 勝在小巧,同cheaper, more affordable.

你個camac ,38弦, 要多少$? 你囝囝覺得個琴如何? 你囝囝係唔係在通利學豎琴?

原帖由 louis媽 於 11-9-20 13:56 發表
我兒子用的豎琴是camac ,38弦,
用了3年為止未斷弦 ,剛完成豎琴grade5 ,等緊result.

我D朋友女女用Lyon & Healy ,Salvi多 .

你不如問你老師有什麼建議啦?我地又唔知你background,好難俾意見你. ...

How u choose between Lyon and Healy - Ogden and Camac 38?

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-20 23:27 發表
依家 Studio 都有隻Camac 38弦...

唔錯...

不過

Lyon & Healy ,Salvi 係老牌子

而且 Lyon Healy 自己出埋harp 書

考試歌都有不少係用佢出O既書...

但係7月尾 的Harp Congress

我們的兩個豎琴老師都有去...

...

Louis 媽,

咁你囝囝既豎琴老師講左咩嘢呀?

.......

或者camac的用家可以講一下你地的議見.....

原帖由 louis媽 於 11-9-22 16:56 發表

3年前囝囝學豎琴時候,我因為心急買了camac ,之後聽到好多對camac的負面評價,我好唔開心.我怕囝囝學得唔好.

幸好得到囝囝既豎琴老師的一句說話,我對camac重拾信心.自己冇再怪自己.真的係多謝佢.

希望囝囝今次grad ...
‹ 上一主題|下一主題