用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 2012/13 K1 有報名的家長交流一下
樓主: karen0128
go

2012/13 K1 有報名的家長交流一下 [複製鏈接]

回復 20# shirleylee_0514 的帖子

主流,以下為interview流程:

1.禮堂等
2.第一個classroom玩下玩具(好似有兩位老師在的)Not sure
3.之後叫名進入第二個classroom面試(大約係5-6對家長+小朋友)
-有三位老師的,
一位老師會發問家長問題,
一位老師會同小朋友唱下歌,同講故仔加問小朋友相關問題,
另一位老師在旁觀察的,
全個面試過程大約20-25分鐘左右完成,最後老師會派發小禮物比每位小朋友,會叫小朋友揀禮物的顏色,記得教小朋友講多謝同byebye呀!!

回復 21# bibikids119 的帖子

請問會問家長什麼問題的呢? 又問左你個小朋友什麼呢?THX!

回復 22# bagman 的帖子

諗下先...問了我在家係用咩語言同阿仔溝通同埋係邊個湊仔仔。

另外,我知仲會問:你將來會唔會入讀返TT小學呀?
放心,都係好簡單的問題。

回復 3# bibikids119 的帖子

多謝你分享...點解簡介會講話會係小朋友自己入去in既? 唔通國際同主流唔同的~~

有無人知國際係點interview架? 謝謝!

去年國際班interview嘅流程同內容跟主流班差不多, 入到課室group interview, 小朋友坐前排, 家長坐後小朋友後面, 外藉英語老師先逐個小朋友問佢哋咩名, 然後同小朋友唱歌講故事, 跟據有關內容問吓問題, 叫小朋友做吓指令咁(呢part係大圍問, 唔係逐個問, 所以小朋友要主動), 普通話老師同一時間走埋家長度遂一傾談, 問題同樓上講嘅一樣, 最後離開前每人送條玩具魚, 要講多謝...

請問又會問小朋友什麼問題呢?(主流班)

原帖由 skylark 於 11-10-13 15:28 發表
去年國際班interview嘅流程同內容跟主流班差不多, 入到課室group interview, 小朋友坐前排, 家長坐後小朋友後面, 外藉英語老師先逐個小朋友問佢哋咩名, 然後同小朋友唱歌講故事, 跟據有關內容問吓問題, 叫小朋友做吓 ...

原來咁IN,我小朋友我從未比佢接觸過煲冬瓜喎,點好?

回覆 2# bagman 的文章

其實無只係問下小朋友叫咩名, 俾啲玩具佢哋玩, 觀察一下小朋友, 再轉另一課室睇片唱歌, 講故事, 全個過程都係觀察小朋友嘅感覺!

仔仔終於完成面試, 現期待14日內的結果, 個心情都仰係好緊張啊!

回覆 1# karen0128 的文章

請問唱歌是中文還是英文歌???

英普班interview係唱國語歌

原帖由 Jeni 於 11-11-14 00:18 發表
請問唱歌是中文還是英文歌???

請問有無人知幾時交學費呀???

我尋日打去問過...佢話4月尾5月頭會收信通知wow

wannet 發表於 12-4-13 21:36
我尋日打去問過...佢話4月尾5月頭會收信通知wow
謝謝,我見仲未有信,同埋我記得好似話可以join佢d暑期班ga~

大小肥豬 發表於 12-4-18 17:54
謝謝,我見仲未有信,同埋我記得好似話可以join佢d暑期班ga~

暑期班好似最細都要K1先join得喎.....
‹ 上一主題|下一主題