用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水PO瑪利諾神父教會學校
go

深水PO瑪利諾神父教會學校 [複製鏈接]

深水PO瑪利諾神父教會學校, 請比d意見及資料, 多謝!

深水PO瑪利諾神父教會學校, 校夙如何? 深水PO學生質素如何? 直屬中學係band 幾?如有舊生, 請comment, 多謝
   0    0    0    0

瑪利諾神父教會學校 ~~~出晒名好嘢嚟架....

15分, 無機會?

本來學位少,依家仲話要小班教學,15分唔好諗 我係過來人

不過自行唔選佢, 出年叩門唔接見...(聽聞)?

學校係咁講, 唔選佢...叩門都冇得IN...
BUT都試過有小朋友由頭到尾都冇選過呢間, 但叩門入咗...我唸除非係小朋友好SMART...如果唔係, 一定要選佢.
而出年轉小班教學, 學位少競爭仲大...

原帖由 WhiteBerry 於 11-9-23 12:33 發表
不過自行唔選佢, 出年叩門唔接見...(聽聞)?

原帖由 win_bb 於 11-9-23 13:33 發表
學校係咁講, 唔選佢...叩門都冇得IN...
BUT都試過有小朋友由頭到尾都冇選過呢間, 但叩門入咗...我唸除非係小朋友好SMART...如果唔係, 一定要選佢.
而出年轉小班教學, 學位少競爭仲大...

...

開放日校長話如果有填佢地就一定有得IN.

雖然我好鐘意呢間學校,不過自行得15分真係無望,可能會博間機會大D嘅學校!

我雖然有20分, 但無咩信心, 因為聽聞上年20分都要抽呀, 15分, 真係好低呀!

瑪利諾神父收緊宗教分家長宜查清細節

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0919go05.html

請問瑪利諾神父有哪幾方面優勝? 你們對荔天及協和有何意見? 我新搬來對40綱學校認識唔多,求教!

瑪利諾神父, 荔天及協和都係40綱熱門學校.  
3間都各有各好.  好難講邊方面優勝.

我想瑪利諾神父優勝在有中學 BACK UP, 但唔一定會收番全部小學生,  起碼8X% 收番.  

隨咗呢3間, 40綱都有好多好學校.

原帖由 veravera1234 於 11-9-23 23:01 發表
請問瑪利諾神父有哪幾方面優勝? 你們對荔天及協和有何意見? 我新搬來對40綱學校認識唔多,求教!

原帖由 greenling 於 11-9-23 23:35 發表

我想瑪利諾神父優勝在有中學 BACK UP, 但唔一定會收番全部小學生,  起碼8X% 收番.  

...

我朋友舊年2次都選佢入咗好似中六合彩咁,超喜歡今年到我參觀完都超like,最慘今年小班100人又不是那區,否則一定博盡,我朋友仲有2個細b佢就好啦

中學部是否降為中中?

原帖由 greenling 於 11-9-23 23:35 發表

...

校長講沒有這回事.  只是開了一班中文班.  我想你最好去多D開放日.  聽一聽學校簡介, 你會多些明白那一間學校適合你自己的小朋友.
原帖由 helenli 於 11-9-25 02:00 發表
中學部是否降為中中?

原帖由 veravera1234 於 11-9-23 15:01 發表

This school spirit is very simple.

原帖由 龍井 於 11-9-25 19:34 發表

This school spirit is very simple.

what do u mean the spirit is very simple, can you elaborate more..

原帖由 greenling 於 11-9-25 12:55 發表
校長講沒有這回事.  只是開了一班中文班.  我想你最好去多D開放日.  聽一聽學校簡介, 你會多些明白那一間學校適合你自己的小朋友.

據我了解係因為瑪中要收番瑪小85%既學生, 但因為瑪小呢85%有D學生未符合讀中既英文程度所以要開一班有3科係中文..學校不是變中中...但直係瑪小己催谷緊D成績..出年小一英文同數學都係上學期教下學期既野啦...

回覆 1# jojoplanet 的文章

中學 係 變中中 !!!

原帖由 jojoplanet 於 11-9-26 12:40 發表

what do u mean the spirit is very simple, can you elaborate more..

I can’t define the spirit precisely. But I feel that the school have positive learning environments to suit the child's needs.

‹ 上一主題|下一主題