用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加明年2012大抽獎的荃灣校網家長, 請進來分享一下... ...
go

參加明年2012大抽獎的荃灣校網家長, 請進來分享一下... [複製鏈接]

各位隸屬荃灣校網的家長, 大家分享一下有甚麼策略/ 戰略參加來年的自行及大抽獎....

荃灣校網只有13間本區中學, 其餘他區的每間中學只分配幾個學位給我們大抽獎, 再加上明年龍年出生率極高, 和縮班問題, 相信戰況更激烈!!

各位家長有何相應計劃?
   1    0    0    0

荃灣校網內, Band1英中只有4間, 為荃官, 何傳耀, 可風和王少清.

小兒計劃自行考荃官, 你們的選擇是甚麼呢?

荃灣網只得那4間英中, 小得可憐.  真係不知道有什麼策略.
荃官是荃灣區龍頭中學, 相信很多人自行都會選這學校.

原帖由 monmonc 於 11-9-22 18:03 發表
荃灣校網內, Band1英中只有4間, 為荃官, 何傳耀, 可風和王少清.

小兒計劃自行考荃官, 你們的選擇是甚麼呢?

版主

上年最多人首選一定係官中,其次何傳耀,另林護都多咗人試.
大家留意王少清係冇面試的,真係睇成績.

原帖由 Lovely媽咪 於 11-9-23 11:25 發表
上年最多人首選一定係官中,其次何傳耀,另林護都多咗人試.
大家留意王少清係冇面試的,真係睇成績.

始終林護屬他區, 靠大抽獎的幾個位太博了, 有心入應該自行就選它.

王少清沒有interview?意思是自行階段只看applicant的成績資料和教育局的次第名單?

荃灣區最top的小學是否荃灣官小及浸聯會? 有否家長會帶小朋友跨區考中學/ 直資或傳統名校?

版主

原帖由 monmonc 於 11-9-23 14:45 發表

始終林護屬他區, 靠大抽獎的幾個位太博了, 有心入應該自行就選它.

王少清沒有interview?意思是自行階段只看applicant的成績資料和教育局的次第名單? ...

林護一定只可靠自行,大抽獎既機會同中六合彩一樣咁難
係呀,王少清講明不設面試,佢都一定有收生準則,將面試既%放埋成績,所以佢成績係佔好重比例

想同大家分享小小經驗,小囡都係荃灣區的BAND1學生,今年巳經升上咗心儀嘅中學啦,舊年我地揀學校時同大家一樣心大心細,最後我地喺自行時揀咗1,可風,2王少清,可風有得面試,而我覺得我囡面試的表現頗成功的, 但是亞囡面試完之後竟然話~千萬唔好比我考到吖!原來亞囡根本唔鍾意呢間學校,所以各位家長就算你幾心儀邊間學校都好,最緊要你嘅小朋友都真係鍾意至好同佢報吖!另外佢有個同學係佢地學校嘅BAND1尾生,但係佢好博喎,荃灣綱有D他區學額,每間都係得4﹣6個位,佢喺攪珠第一位填咗安柱,又比佢得咗!

版主

原帖由 monmonc 於 11-9-23 15:00 發表
荃灣區最top的小學是否荃灣官小及浸聯會? 有否家長會帶小朋友跨區考中學/ 直資或傳統名校?

如果真係講派得最好,聽聞係浸聯會.
點會冇人跨區考中學呢,直資都好多人試啦....我仔學校都有人考到英華,瑪莉諾,蔡繼有.....

原帖由 Lovely媽咪 於 11-9-23 16:53 發表

如果真係講派得最好,聽聞係浸聯會.
點會冇人跨區考中學呢,直資都好多人試啦....我仔學校都有人考到英華,瑪莉諾,蔡繼有.....

你小朋友的小學都好勁喎! 請問就讀荃灣哪間小學?

我都有計劃叫小兒考英華, 當是買個保險及多個面試經驗

原帖由 creativy45c 於 11-9-23 16:51 發表
想同大家分享小小經驗,小囡都係荃灣區的BAND1學生,今年巳經升上咗心儀嘅中學啦,舊年我地揀學校時同大家一樣心大心細,最後我地喺自行時揀咗1,可風,2王少清,可風有得面試,而我覺得我囡面試的表現頗成功的, 但是亞囡面試完之後竟 ...

謝謝你的分享! 你說得對, 作為家長心儀的學校, 最終都要子女喜歡才行, 因為他們始終是end user! 請問你的小女最後入了哪間中學? 如是王少清, 請問是一間怎樣的學校?

另你的朋友都好博, 放他區的安柱為第一志願, 其實想深一層, 可能就是因為所有人都抱住沒理由將他區放第一的心態, 所以你朋友能一擊即中, 好戰略!

請問有否海壩街官小的小六家長嗎?

回覆 2# monmonc 的文章

我囡入咗體藝中學,係佢考入去的,佢宜家讀得好開心!
亞囡好多同學都考到王少清,聽聞校風好好,見佢D同學暑假時都幾本暑期作業,相信都幾多功課吓!

大家對可風有甚麼評價? 我唯一不太喜歡這學校是其宗教信仰, 集儒釋道三家, 好像太奇怪, 太複雜了.

另各位荃灣家長於今年的自行階段會選哪兩間中學?

原帖由 creativy45c 於 11-9-23 19:12 發表
我囡入咗體藝中學,係佢考入去的,佢宜家讀得好開心!
亞囡好多同學都考到王少清,聽聞校風好好,見佢D同學暑假時都幾本暑期作業,相信都幾多功課吓! ...

真為你感到高興! 你女兒的sports肯定十分標青.

作為家長, 仔女考入心儀的學校比自己嫁到好老公更興奮:

回復 14# monmonc 的帖子

可風而家不只有儒釋道,愛國教育都行得好前。佢本來因為功課量較少,而成為我囡既目標學校之一,點知老公識有朋友既朋友響個度教,話自己都唔係好支持得住果度既愛國教育 咁我地惟有放棄

請問直資中學, 在九龍和沙田區, 邊間好呢?

原帖由 csy_ma 於 11-9-28 12:08 發表
可風而家不只有儒釋道,愛國教育都行得好前。佢本來因為功課量較少,而成為我囡既目標學校之一,點知老公識有朋友既朋友響個度教,話自己都唔係好支持得住果度既愛國教育 咁我地惟有放棄 ...

絕對同意, 我也不太喜歡太左派的學校. 撇除可風, 荃灣區好似沒甚選擇了

原帖由 laushanshan316 於 11-9-28 13:37 發表
請問直資中學, 在九龍和沙田區, 邊間好呢?

我也不太清楚, 聽說匯基, 顏寶玲, 聖馬加利, 基督教祟真都不錯....
‹ 上一主題|下一主題