用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 頭要咩條件?
go

Band 1 頭要咩條件? [複製鏈接]

如果係band 1頭,單睇學業成績都未夠。
最好加上一些音樂、體藝、數學等是但一樣的獎項,增強競爭力。

原帖由 cocoa2000 於 11-9-24 00:03 發表
視藝攞A或要九字頭都好睇有無天份!

redkoni 家長講得好有道理,細心去想一想,若然全科都A,對於扣門真係好有用。言下之意即係話唔好咁執著於A定唔係A。A都有好多唔同的A,對中學係自行收生階段,到第二階段甲部和乙部大抽獎完全沒有意思。升中派位是計呈分試的排名,一個經調整後的排名再畫分成3個banding。就算自行收生階段,某些學校會要求申請人填報學生成績但最主要都是學校的全級名次和班內名次。學校還會向教育局申請索取所有報名學生的排名先後等,加上A學校跟B、C學校水平不一,A與不A已變得沒有甚麼意思。

原帖由 johnnywalker 於 11-9-24 22:10 發表
小女在小學也不是科科A,但也是區內和全港B1,上都B1中學,暫時也是屬於前列份子,所以是否全A,對自行收生或有些微意義,但大抽獎就意義不大,端視乎該小學的水平。 ...

我見過有全科A考第一、二、三,亦有全科A係十名以外,所以全A已不能代表著甚麼。點解?因為可能學校程度低,所以出題較淺,較容易。亦可能學校程度高,但學生程度更高。亦有可能在前列的同學分數都咬得好緊,A頭和A尾已出現這麼大的分別。
不要以全A而沾沾自喜,自已知自己事,只有掩耳盜鈴的人最後才是輸家。

原帖由 johnnywalker 於 11-9-26 12:10 發表

我女小學頭幾名都唔係全A,我以為咁係正常,但係睇返咁多位家長意見,似乎小女學校D卷比較深.

不過我好相信中學自行收生時,唔只會睇A,係會睇埋間小學ge往績水平. ...

當你見到成績表唔係全A時都千其唔好驚,唔好亂。諗深一層你就會明。
我見過小學一年級的同學作文-我最喜愛的人物裡講秦始皇和他的萬里長城。我亦見過小學六年級的同學作文能引論語據詩經。BK裡亦有家長提及小學2年級已做中學2年級的數。這的確令我驚訝!所以就算學校程度深,一樣有同學能科科A。現在的小朋友經歷早教和父母的薰陶,一早已經能脫穎而出。

原帖由 五歲仔 於 11-9-27 13:49 發表

最主要的係, 家長想知名次或banding(仲要係band 頭/中/尾), 以便考唔同的學校

家長最想知的偏偏教育局唔比你知,連banding都要你地段估!
‹ 上一主題|下一主題