用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人又講下2年班默書
go

有無人又講下2年班默書 [複製鏈接]

一開學中文就要背默課文, 英文下星期老師抽句子默.
   0    0    0    0

唔係掛??咁厲害??你果間係名校黎嫁??

嘩,真係好大壓力.

英默5 parts.

1. 生字6個
2. 句子4句
3. 一句dairy
4. unseen
5. extra words 10 個

中默 (普通話)

詞語12 個抽默8 個 + 背默課文一篇
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

我仔仔都係讀小二
中英文默書似小測多d
中文: 默詞語, 句子, 背默, 拼音, 選詞填充, 句子重整, 句子擴充, 看圖寫話 (冇閱讀理解)
英文: 默生字, 句子, phonics/sight words, grammar, 詞語運用, 閱讀理解, Tenses, Guided writing(有example)
雖然一學期約6, 7次, 看似好少, 但內容太多, 時時要溫住, 等到默先黎溫真係死得.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 kikiboy 於 11-9-23 15:58 發表
我仔仔都係讀小二
中英文默書似小測多d
中文: 默詞語, 句子, 背默, 拼音, 選詞填充, 句子重整, 句子擴充, 看圖寫話 (冇閱讀理解)
英文: 默生字, 句子, phonics/sight words, grammar, 詞語運用, 閱讀理解, Tenses,  ...

唔唔唔係掛??好勁呀, 真係同測驗差唔多. 請問你間係津校定私校黎架??真係好恐怖下喎~~

原帖由 palapala 於 11-9-23 16:53 發表

唔唔唔係掛??好勁呀, 真係同測驗差唔多. 請問你間係津校定私校黎架??真係好恐怖下喎~~

唔係好恐怖咋, 一年級開始都係呢個模式, 全部係學過架, 英文有默書範圍, 中文冇範圍淨係講默第幾課.
津校, so far應付到.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

王國會長

我個仔係PLK讀小二,八句句子。

原帖由 miffy 於 11-9-23 12:27 發表

反而英文spell test我會同佢串下字, 因為範圍起碼有250(以上)字, 驚佢唔記得咁多。

唔係啩, 一次spell test 有250字????

原帖由 kikiboy 於 11-9-23 17:28 發表

唔係好恐怖咋, 一年級開始都係呢個模式, 全部係學過架, 英文有默書範圍, 中文冇範圍淨係講默第幾課.
津校, so far應付到.

但係日日都要同佢溫住, 都好慘, 平時多唔多功課架??

回覆 6# kikiboy 的文章

你的,簡直係小測!!!佩服你仔仔讀得掂!
我兒小時默書:
中:詞語 1課課文抽10個
      拼音:1課課文詞表 (10多個抽5個)
    讀默/背默課文  1課/幾段  抽1小段
    課外默 1小段
英: 讀默/背默課文  1課   抽1 / 2 小段
        不供詞填充  10 句

原帖由 vincher 於 11-9-24 11:50 發表
你的,簡直係小測!!!佩服你仔仔讀得掂!
我兒小時默書:
中:詞語 1課課文抽10個
      拼音:1課課文詞表 (10多個抽5個)
    讀默/背默課文  1課/幾段  抽1小段
    課外默 1小段
英: 讀默/背默課文  1課   抽1 / 2 小段
         ...

你的也很厲害呀, 其實課外默是否向下學期至會出現架??
我仔就唔會默拼音既, 唔知係咪佢地係普教中呢, 1年班下學期已經唔會有一本專教拼音的書. 英文佢地D書係無課文既, 所以暫時都剩係默句子...遲D就唔知

回覆 1# palapala 的文章

~但他周不時0吾及格!資質問題:人聰明,但懶惰
~他爸爸堅持叫我別把溫習時間放晒係默書,要溫ENG USAGE

原帖由 vincher 於 11-9-24 12:19 發表
~但他周不時0吾及格!資質問題:人聰明,但懶惰
~他爸爸堅持叫我別把溫習時間放晒係默書,要溫ENG USAGE

我個就好好多, 未試過合格, 不過有樣野一樣, 都係懶, 人聰明, 不過係向玩遊戲機 果陣, 做功課理解就勁之蠢....

英文生字就完全唔駛理佢, 自己會搞點, 不過usage 就~~~~

努力呀

我個小二補習學生一次中文(普通話)默兩課書+趣味默書(例如:老師的題目是動物,學生要在限時內寫出不同動物的名稱,有bonus分)

英文默一課書(老師默的時候會有少改變)+phonics(例如:題目是__ill, 老師讀hill, 學生要填h)+一句unseen

之前有個讀私校的小二學生中文(普通話)默一課課文+課外篇章(unseen),

英文範圍是10個生字,默的時候老師會默句子,每一句都會有其中一至兩個生字,除了那個生字外,句子其他內容都是unseen的,所以平時會叫她多看課外書,做comprehension時會抽文中的生字來串,以及要教及不停重溫phonics

咁我果個好似正常d..
中文背默第一課全篇課文, 加第二課10個詞語, 加unseen 10 個

英文好似6個詞語, + 10 sentences + unseen + phonics.

中默 (普通話)

詞語12 個抽默8 個 + 背默課文一篇

英默

讀默6句+ 背默3句
‹ 上一主題|下一主題