用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 面試形式?
go

KV 面試形式? [複製鏈接]

KV 面試形式係點架?

小朋友同家長會問d咩問題?
要準備d咩?

有無人可以講下!

Many thanks!
   3    0    0    0

而家係街, 都無咩機會見陀螺啦

回復 7# bbmylove09 的帖子

係自己唱俾老師聽.  唔係一班小朋友唱.

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

原帖由 saintbernard888 於 11-9-27 18:08 發表
記得上年in KV臨走時, 老師有比一份小禮物比我個女, 係陀螺. 老師有問我個女呢個係咩黎同埋點玩. 咁我個女當然一頭霧水. 因為我都無同佢玩個呢個玩具mouth:" /> anyway, 唔知今年會唔會又係陀螺啦..題外話,  ...

聽講"陀螺"呢招用咗1x 年啦!
我同事個女, 當年 in kv 都已經係"陀螺"...
人地而家已經中四啦!

咁係咪唔識唱歌就實唔收架? 謝謝各位前輩!!

要唱歌

死火啦........我個仔近排一開口就唱自己學校嘅校歌.... 去interview A學校, 但唱B學校嘅校歌好似好怪咁喎.......點算好呀?

系門口派糖及派玩具個位系主任來架, 小朋友要有禮貌及講多謝.  我記得當年我囝囝又系唔肯開口唱歌的, 所以我一早簡了一隻好簡單的歌但又有讚美老師歌詞, 日日在屋企同佢一齊唱, 開頭囝囝都唔肯唱, 後來我同佢一齊唱小小, 跟著佢就自己唱, 可能有讚美老師的歌詞, 老師聽後好開心.

有無D 唔識唱歌, 但都收左呢?

回復 5# hydaddy 的帖子

Thank you for sharing!!

考唱歌對我囡囡黎講真係有難度, 係屋企肯唱, 出到去就未必肯.

但唱歌是一大班小朋友同時唱嗎? 還是自己唱俾老師聽?

thanks for sharing

細仔未識講嘢實唔收:;pppp:

好多謝你架分享..........真係好有用..........

尤其解釋考唱歌架原因..........

原帖由 hydaddy 於 11-9-28 14:21 發表
上年interview,我個女都收到一個陀螺

當時係面試尾聲,個老師俾個蘋果形陀螺我個女,老師示範點玩後(用兩隻手指渣住個蘋果"定"轉個陀螺)叫女女試下...

跟住女女居然冇用老師教既單手方法(可能根本冇留意老師既母指食指) ...

上年interview,我個女都收到一個陀螺

當時係面試尾聲,個老師俾個蘋果形陀螺我個女,老師示範點玩後(用兩隻手指渣住個蘋果"定"轉個陀螺)叫女女試下...

跟住女女居然冇用老師教既單手方法(可能根本冇留意老師既母指食指),用左右手掌一上一落嘗試轉個陀螺,個陀螺當然飛左落地...

各家長唔需要即刻去教小朋友玩陀螺,因為我估年年轉,聽聞前年好似係串珠仔

我覺得KV既目標唔係要轉到個陀螺/串珠到仔,而係觀察家長/小童反應,例如:

- 小童對新事物既好奇
- 有冇搶住玩
- 小童知唔知陀螺係轉緊
- 自已點樣令個陀螺轉
- 會唔會試
- 失敗後有咩反應
- 家長有咩反應
- 家長點樣再教小童
- 有冇過份幫手

其實interview重有其它要點:

唱歌非常重要,係試下小童在壓力下既服從能力(場地非常多人又好嘈),幾大幾細聲咩歌唔重要,最緊要有唱

砌積木環節試手指靈活同創造性,如果小童有留意老師俾既積木形狀,就會知道積木係唔可以疊高,改砌樣物件出黎

重有睇圖答問題,幅圖唔係簡單幾個公仔,畫面係幾豐富既。人人問既野唔同,不過都係問3-4條(物件或小孩做緊咩),頭幾條容易,最後條幾難(小孩係"泊"單車或"取"單車玩,而唔只係"踩"單車)

相信今年KV又會轉問題,不過只要家長明白佢地interview方式,自已屋企練習下,應該應付到

KV著重中文,所有答案應該中文答,用英文答一兩條還可以接受,如果全部英文答,我相信老師未必喜歡

記得上年in KV臨走時, 老師有比一份小禮物比我個女, 係陀螺. 老師有問我個女呢個係咩黎同埋點玩. 咁我個女當然一頭霧水. 因為我都無同佢玩個呢個玩具 anyway, 唔知今年會唔會又係陀螺啦..題外話, 上年in KV的家長們, 你地係咪都係比陀螺架??

thank you for your sharing......

原帖由 dolphinmama 於 11-9-27 16:16 發表
聽聞守尾門的主任好重要,佢會俾糖小朋友,大家記住教識小朋友要等老師俾先好要,仲要識主動,一定係主動多謝老師,咁就會好好多啦!

上年係叫大家唱abc,但其實唱咩都得,假如小朋友真係唔開金口,就嘗試唱d佢平日最最最lik ...

聽聞守尾門的主任好重要,佢會俾糖小朋友,大家記住教識小朋友要等老師俾先好要,仲要識主動,一定係主動多謝老師,咁就會好好多啦!

上年係叫大家唱abc,但其實唱咩都得,假如小朋友真係唔開金口,就嘗試唱d佢平日最最最like的歌仔,媽媽陪佢唱少少咁,等老師都感受到家長的誠意,但又要處理得好好,如果唔係,老師只會覺得你迫緊個小朋友,一樣冇好感!

以上少少意見,未必岩用,純粹分享!

回復 3# rai_fc 的帖子

好多謝你既回覆呀, 其實我都無咩期望ga, 因為得唔得我都無辦法控制, 而家所有時間全廣東話,不過佢都係好堅持答我英文,希望到時interview可以順順利利啦, 得與唔得只有交俾個天安排啦, 不過真係好多謝你既分享

我個仔個case應該系比較特別,用普通話面試收左。阿仔因為爹地講普通話所以識得講普通話,不過同時都識廣東話。面試既時候普通話強少少,老師見阿仔唔系好有反應,就問我阿仔系咪講英文,我答系(拒系學校講英文),不過現時普通話系最強。跟住我就要答另外一個老師既問題啦,留意唔到阿仔跟住落來既面試,不過,面試阿仔既老師最後話比我聽:真系普通話好少少wor。。。所以我估老師系同左阿仔講普通話。
我好同意rai_fc既意見, 無論面試用咩語言,都要train up廣東話,唔系返學果時就會好lost。
‹ 上一主題|下一主題