用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 14 有無男仔選擇去嘉諾撒?
go

Net 14 有無男仔選擇去嘉諾撒? [複製鏈接]

Net 14 有無男仔媽咪選擇去嘉諾撒?

我係其中一個!
   1    0    0    0

回復 1# mrs.lo 的帖子

我都打算第一輪報這一間, 不過, 我阿仔是下一年才選小一....我都想跟你交流一下, 你對這一間學校有什麼評價??

mrs lo

hehe.....梗有la, 我陪你嘛, 我個囝陪你個仔

Hi!
我都有同仔仔交左啦! 仲係必收! 因為家姐讀緊呀
Don't worry!Be happy![/color purple]

回復 2# 七點半 的帖子

七點半,
你係咪今年都要選校?
點解你會俾囝囝讀呢間?
我都想知呢間多唔多男仔讀?

回復 5# Jomei 的帖子

今年是囡囡選...至於囝囝就下一年...我都在考慮當中...不過, 東區比較好的天主教學校只有嘉諾撒...所以才打算第一round選它....我覺得嘉諾撒校風不錯...環境及課程都不錯...只是女校男生才令我有猶豫...聽人講男女比例比較大的差異...女孩子比較早熟...智商亦比男孩子快大一點...我怕在眾多女孩中...會令男生相對地變相成績差了...你呢....我知你比較鍾情滬江...交了form沒有?? 滬江多數都是15分抽...機會都應該大...

回復 6# 七點半 的帖子

囡囡就無咁煩..好多學校可選...
但囝就煩D囉..我仲要諗埋妹妹..
你是否都是教徒?我本來一心選天主教學校..點知阿囝話唔鍾意讀男校..
咁就煩囉...嘉諾撒問左阿囝又話唔好...太少男仔喎...
滬江好似唔錯...其實我仲未諗掂架..你呢..交左FORM? 你點睇軒小?

對...囡囡無咁煩...我是天主教徒...已經交了form 去跑馬地聖保祿...現在都是考慮囝囝明年如何步署....

你囝囝咁聰明...咁快就話唔讀男校..haha...好的天主教男女校真的不太多...又不想第一round交二線學校...怕選擇錯誤...所以男生真的要顧慮更多...有20分都未必入到聖若瑟及華仁...其實軒官都ok...只是得15分又只可試軒下...仲要抽...真係好難抉擇...我相信滬江機會會大一點...因為男生12網得15分的多交軒官...相反...14網有幾間選擇變相好似容易一點...又或者...你對叩門有沒有把握...如果你囝囝對interview似乎都可以...你或許可博軒官...如果唔得到時先叩滬江...仲有你是14網的是不是?? 仲有大抽獎可以博下滬江...

回復 7# Jomei 的帖子

Hi!
或者我將我知的分享下; 今年我仔仔的幼稚園邀請到軒上的校長到來做了一個小一的講座, 她自己都講, 在"自行"部份係計分, 但她用了上一年的例子 ~ "自行"有大約65個位, 上一年有家姐, 哥哥的已經有44人, (佢地係必收生)即是只有大約20-25個位放出黎, 甘你如果只有15分的, 可能真的要好有luck啦! 而如果住在12網都好d, 在統一都可以抽下!!
Don't worry!Be happy![/color purple]

女7男3左右
‹ 上一主題|下一主題