用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

遺失課本! [複製鏈接]

唔明白為何經常有課本遺失,

上週學校話小兒沒有帶普通話書回校, 但我完全唔知有呢本書, 連書單都沒有這本書.
一天前又話小兒沒有帶走英文workbook, 我找了全屋都無法找回, 無顧失蹤!
最離譜學校網上i-mail陸續有4個同學報遺失學生手冊, 是一E班, 我相信學校需做一些行動去改善.
   0    0    0    0

1年班係比較容易漏野, 唔見書, 唔見文具等等..... 我仔到現在2年班都係咁, 唯有做家長睇緊d, 同埋經常提佢.

個本普通話書應該係校本課程, 書單無既, 係學校自己印, 你試下找一下. 有時又可能係隔離同學仔攞錯咗, 這些事經常發生, 你遲下就慣

再唔係亦可試下去校務處找下, 個度有個tray, d同學漏咗係學校, 俾人執到就會放係個度.

回復 1# QQ_Monster 的帖子

關於個本"普通話書", 老師同我講跟"普通話WORKBOOK"內容相近, 叫我同佢溫習WORKBOOK都可以應付評估! 遲D睇下點樣補回.
英文評估亦包括英文WORKBOOK, 現在又話遺失, 都唔知點同佢溫習.
我現在將所有課本正面和背面都貼上姓名, 學號和班別.

听我個仔講,1E班成日有人吾見野,都吾知問題出在那。我個仔上次又系吾見左本書,好在都穩翻。

我仔舊年小一,成日攞埋同學D通告, 英文書, wb同手冊. 今年情況好些, 但抄手冊又有新發現, 抄到鬼5馬6, 無端端抄左D唔使做的功課, 真搞笑 !

我個囡都有唔見文具, 已經貼左名, 都無補於事...

回復 1# 加而晴媽媽 的帖子

校方徹查小兒大量遺失課本事件, 已全部找回.
校方以為我家人在九月某病假天會到校自取功課和書本, 因此一直擺放在校務處, ...
家人下次會醒D!

原帖由 2011CPY 於 11-10-16 09:19 發表
校方徹查小兒大量遺失課本事件, 已全部找回.
校方以為我家人在九月某病假天會到校自取功課和書本, 因此一直擺放在校務處, ...
家人下次會醒D!

原來校務處數本書和簿是你的孩子架,有日個女早退,放學我去校務處羅功課時,見有位小孩好多功課和書在,還要為他很夠沒有回校....

回復 2# 2011CPY 的帖子

嘜唔係有寫名及班別咩, 點解唔正接派回班主任安排
‹ 上一主題|下一主題