用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margret interview
go

St. Margret interview [複製鏈接]

好似人人都唔同架喎, 我女上星期考, 廣東話, 普通話, 英文都有.

原帖由 靚媽唔易做 於 11-10-3 12:27 發表
謝謝, chanwendy.

咁佢係小組形式or單獨面試架, 同埋佢英文同普通話既問題難嗎? 主要問邊方面, 例如講自己個名, 家庭人物or比較深入架呢(即小朋友要有流利英語/普通話先明白).

不好意思, 因我女平日少講英語/普通 ...

一 GROUP 三四個小朋友一齊去考的, 我冇詳細問亞女, 我估應該係幾張枱輪流去玩啩. 我女就普通話只係問咗一題啫, 佢識. 我女只係話有一題英文題佢只問乜但唔識用英文講囉.

原帖由 vickyl 於 11-10-3 12:35 發表
Is that necessary to meet parents?

1ST IN 唔需要見家長.

原帖由 helenli 於 11-10-3 15:05 發表
上週IN完, 我小朋友說沒有串字, 有讀2句英文短句(容易, 但未必個個小朋友識), 有一幅圖畫要形容內容(很直接), 中文認讀配詞(K2程度, 普通話), 一題疑似記憶題, 少量體能/協調性動作, 和一項自理能力測試, 除中文配詞 ...

我女係有串字冇讀句.
‹ 上一主題|下一主題