用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 不C所謂的X紀
樓主: violetma
go

不C所謂的X紀 [複製鏈接]

我囡見我響電腦前打咗字咁耐,走黎八係咩事,佢睇完以上長文,只係有以下評價:
吓!我地學校D老師懶? 我地都唔知幾想佢地懶D

好多謝各位的發表:

csy_ma:

非常多謝你所提供的資料! 令更多人明白及了解學校多d! 我挑依間學校, 當然知佢有好的老師, 先會在依區佔一席位! 但除了這一點, 我地仲知d咩呢?? 所以有問題就要問下其他人! 好彩有你發言咋!! 唔該晒

原帖由 violetma 於 11-10-9 23:57 發表
非常多謝你所提供的資料! 令更多人明白及了解學校多d! 我挑依間學校, 當然知佢有好的老師, 先會在依區佔一席位! 但除了這一點, 我地仲知d咩呢?? 所以有問題就要問下其他人! 好彩有你發言咋!! 唔該晒 ...

下次, 不如了解清楚至"鬧"!!!

黃巴士

回復 23# violetma 的帖子

Violetma:

之前我曾整理過07年茶會的黃副校答家長問(本來係議決通過整理後由另一位家教會常委刪減,再放在校訊中向全校發布。豈料負責刪減的常委跟負責校訊的老師有溝通上的誤會,致趕不及在校訊上刊登,我後來改放在這裡),有興趣可參考一下:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D3&page=3

其實,假如想了解學校各方面的問題,最好的方法就是參加茶會,直接向黃副校提問。黃副校會解答和跟進家長意見,包括對個別老師的投訴。

根據以往家教會會議的議決,該會主辦的茶會每年最少兩次,一次安排在周一至周五的平日,一次安排在周六上午,以便上班家長抽空了解學校的各方面問題。

醒目開學勳章

亞女唔鐘意食學校啲飯,我都明白現在的物價真係幾貴.所以都接受.
"叔"味是飯or是餸,小姐都講唔出.我都係佢同學講才知.所以我又覺得唔清楚之下,如幾時?間中?經常?只係一次?又冇乜理由投訴

校車方面我又覺得好好,跟車姨姨好盡責,小一時試過書包.小食袋.有時加埋視藝袋,小提琴.一人攞4袋,,姨姨次次都有幫手上上落落.

義工方面,因要輪班工作,番工時間經常都唔同,幾時放假都係2個星期之前才知,試過問可否間中做義工,被回答安排上有困難因而被拒絕.

校服方面,相比我以前仁立的校服,呢件真係好靚!冬天都係幫佢打好底,加多件冷衫好過.

小兒今年就讀小一!我又吾覚有咩大問題喔。正所謂:人多,意見就會多。
當初選擇仁紀,自己都了解清楚學校嘅理念,先選它為第一志願。
仔仔就好快已經適應小一嘅生活。反而係我地做家長的,仲未好習慣默書、溫習啫~~

回復 28# jy0212 的帖子

我囡小一時,彭老師介紹了以下網頁,希望幫到您:http://www.dragonwise.hku.hk/dragon2/schools/archives/look2.php

另外,默書係傳統學校初小的夢魘 但愈高班,因為要默的字都差不多,就會愈輕鬆。記得我囡小一時才上學不到兩個月,中默總測的範圍卻要默近百個字,我們都覺得不可能,結果只能僅僅合格

原帖由 wingchu 於 11-10-10 14:29 發表
校車方面我又覺得好好,跟車姨姨好盡責,小一時試過書包.小食袋.有時加埋視藝袋,小提琴.一人攞4袋,,姨姨次次都有幫手上上落落.

謝謝Wingchu的回饋 ,讓我感到當年的選擇沒有錯(校車約是三年的,當年面見應標者的會議後,各家長代表進行了不記名投票,楊生以些微票數領先)

至於飯商,在我當常委的年代,不時需要留校幫忙幫襯午飯(如課外活動的報名安排,好像是一連三日不停手或口[致電家長核實某些遺漏資料]地做),當時是訝異飯商的水準如此ok(校內亦有不少老師幫襯)。
但如食物變味,則應該是運送飯盒過程中出問題,應請同學向老師反映。(試過飯盒的菇類食品中混有雜物,同學向老師反映,結果校方要馬上跟飯商開會,追查問題起源,並要提出解決方法及承諾不再發生同類事件。)

至於課外活動承辦機構,當年我曾對某機構很不滿,還特意設計了問卷調查,向所有參與校外承辦單位教授的課外活動學生發放。結果,眾多常委做了一大輪,卻發現縱然該機構的導師有些事做得頗不妥,但對現狀表示滿意的同學仍佔過滿。最後仍然沒有足夠的民意基礎請走該機構……惟有自己避開便算了。

校服的質料確是愈來愈差(這些是對比的,新生家長沒有以前同一家公司做的校服對比,未必感覺到),但聽見囡囡的他校同學可能一件校褸都要逾三百塊,而我真的去找過其他接個別訂單的小校服公司,他們都不肯接一兩件我校冬季校裙的訂單(還未談到價錢,就一口拒絕 ,運動服更從無奢望有其他公司肯個別做),就知道要找校服商不是那麼容易:;pppp:

我校的學生有頗多集中於附近幾個屋苑,那些家長互有聯絡,所以頗有環保概念;加上家教會每年都在家長日平賣回收的舊校服,所以我校的新校服訂單大概較他校少?(但買舊校服其中一個原因,卻因為舊的料子較好,反而較耐穿 )校方由此跟校服商談判的籌碼也不多……

做個簡單調查,您們願意忍受現時校服的質量,還是情願有較好質料,但價錢貴近倍的校服?

說實在,精於四處格價,施壓找最超值貨品的手段,是一門專門技術,有此才能不如出去開店賺大錢,這何應是本來有勁多工作量的老師的職責之一?

回復 29# csy_ma 的帖子

Thx 你俾的網址!

回復 1# violetma 的帖子

聽聞昨天家教會會員大會只得約十個家長出席(連埋候選人)
如你對學校有意見 , 下年直接參加家教會做會員去反映啦

原帖由 劉健明 於 11-10-16 13:55 發表
聽聞昨天家教會會員大會只得約十個家長出席(連埋候選人)
如你對學校有意見 , 下年直接參加家教會做會員去反映啦

边個話的呀?“十個家長出席(連埋候選人) ”
‹ 上一主題|下一主題