用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD (食藥問題)
go

ADHD (食藥問題) [複製鏈接]

之前我都好抗拒個仔食藥...個仔怕我...所以係我面前冇咁失控...奈何有幾個老師會包容ADHD嘅小朋友呢?!!經常俾老師罰..俾老師鬧...同學仔又笑佢成日俾人罰...令到佢越嚟越反叛..成日做啲嘢引人注意...見完醫生...醫生話佢有少少對立行為...處理得唔好...會好難攪...因我曾經見過一個有對立性反抗行為嘅小朋友...真係激到佢屋企人半死...我想個仔有個開心嘅學習生活...所以試吓俾佢食藥...食藥後...活動量減少咗..出街會主動拖住我...定咗好多...上堂冇離開坐位...有時都會發吓夢...要老師叫一叫佢...我同佢嘅關係都冇咁緊張....其實出發點都係為佢好...副作用...各人體質不同...我仔食藥差唔多一個月...冇咩特別唔舒服...

我仔食藥已經一個月....仍然未試啱份量...開始時係食Ritalin20mg...每次半粒....冇改善...加到3/4粒...好咗少少...之後3/4粒放學返屋企再食5mg半粒,老師話佢上堂冇離開坐位..冇騷擾人..但成日發夢...跟住而家醫生俾佢食長效12小時CONCERTA 18mg...早餐後食一粒...仲未問老師佢課堂表現如何....但喺屋企可以坐一個鐘做功課.....

唔駛咁客氣啦...大家都有同樣煩惱.....我好樂意的...
我仔就6歲...讀緊小一...而家睇緊何醫生...兩星期一覆診一次....如果可以當然早啲同醫生講藥嘅份量未夠....你仔幾高&幾磅???如果好瘦...醫生唔敢開太重藥....因食藥冇胃口...體重會減輕...我仔食依兩日病咗食緊感冒藥..所以冇俾CONCERTA佢食....真係好大分別...冇時停....上咗鍊咁...喺屋企我就有得佢....諗到佢唔食藥...喺學校嘅情況...頭都痛.....

因食藥唔多唔少對身體都有一定負擔...所以有啲會間中俾小朋友食中藥調理身子....依兩日因為個仔病...唔想佢食咁多藥...諗住都係喺屋企對住我...唔食唔緊要啦....你個仔6歲高130CM都好高喎....我仔都係122CM左右咋....重47磅...好瘦.....食藥依段時候..驚佢體重下降得太多...所以每日俾佢飲2-3杯奶...食芝士....依兩日冇食藥...真係少啲EQ都會激到死咗喺到....聽醫生講....有小部份人對食藥係冇反應的....我仔食藥後雖有好轉變....但試第3次藥...仍然未試啱.....如試啱藥...我會排返政府...或叫醫生寫紙自己買....因睇私家醫生負擔好重.....

我仔喺4歲幾時以經排咗政府....到今年頭...醫院叫我聽講座...跟住話因我仔就升小學...叫佢去醫院上小一預備班...上咗幾堂...但一直冇俾我仔見醫生...又話上晒小一預備班後會有份報告開學前俾我....寫我仔課堂表現...但直到而家開咗學都個幾月...我都未收到...又話到個仔上堂唔適應至安排見醫生...我心諗..出事至見醫生...會唔會太遲??!!!我哋啲仔...點會適應唔到學校生活喎...只係學校適應唔到佢哋行為jer...同埋我同老公都考慮咗好耐俾唔俾個仔食藥....睇埋佢暑假期間嘅表現...食藥係唯一幫到佢嘅方法....小學唔同幼稚園...包容冇咁大...經常被罰嘅話...我諗久而久之....佢性格上都會出現問題...到時至食藥控制...我諗已經太遲....所以我覺得政府嗰邊係咁拖我時間...6-8歲係學習黃金期....唔想攪到我仔唔鍾意返學..唔鍾意上堂至向政府醫院求助....所以死慳死底都俾佢睇咗私家先....試啱藥...我會叫醫生寫紙俾我自己買藥...都會同醫院講要見醫生...到時直接同佢講...食開邊隻藥...叫佢開返俾我...啲藥出面買聽講係20幾蚊一粒...決定咗俾佢食藥...都唔好諗咁多...希望佢大個啲..自制能力好啲...到時咪可以慢慢減藥...我哋唯一可以做...就係幫佢....見佢成日重重複複做錯事...有時都知佢控制唔到...但真係好嬲....食藥後...犯錯少咗...大家相處都冇咁緊張...學校亦冇點投訴過...佢返學開心..我又冇咁擔心...學校好多小測同默書...返嚟嘅成績最少都80幾90分(只係錯細微地方)...試過滿分...佢自己都有信心學習....暫時好鍾意返學...所以到現時...我同老公都覺得...選擇食藥係冇錯....但我仔仍然好多口...大人講嘢加把口..我接電話時佢又講嘢騷擾我...有時我會有得佢講..但唔回應佢...之後會同佢講返...唔適當時間講嘢我係唔會啋你....同埋依排發覺...鬧佢都不及喚起佢嘅良知...你鬧佢..係因為惡勢力吓佢就範...再大啲就無效....所以佢有時話唔聽..我就話:"唉~~!我個仔原來唔錫我0架....明知媽咪會唔開心佢都咁做...我一定唔係一個好媽咪...如果我係好媽咪...個仔點會咁...如果係鍚媽咪...一定想媽咪開心.."跟住個仔就會沉思...個表情話我知...佢好後悔咁做...跟住同我講:媽咪..對唔住!

同埋我有同佢喺廣華做針灸...啲人話有少少幫助...因返學就唔到時間...所以一星期只針一次...一次$150

hi~pandama
廣華針灸你可以打電話book,電話:23597388
我仔暫時針過4次....因為針灸係比較天然嘅治療....所以唔好諗住好快見到成果....我都係為個仔嘅情況...盡力去幫佢....嗰到有好多小朋友做針灸...通常都係自閉...adhd都有...如果針灸...嗰到啲醫師話最好係6歲前....同埋我仔轉咗藥了...食concerta 27MG...醫生話以佢嘅體重...隻藥係比較重...試兩星期睇反應.....如果唔適合...可能要轉返食RITALIN了...

hi~~preciousstone
adhd小朋友唔一定成績差的..我識一個媽咪..佢仔係adhd但成績好好...我覺得逃避係幫唔到個小朋友...係唔係都得一個知字....因有啲小朋友係資優兒童同時又有adhd....我都聽姑娘講過...有小朋友係資優兒童+adhd+亞氏保加都有,其實資優同adhd嘅特徵好相似....最好做一做評估....如果係adhd....你越拖得耐...越難攪...我仔係adhd...同佢溫默書...佢好快能夠串熟啲字...幾次小測同默書嘅成績都好好....所以話adhd小朋友成績一定差...我覺得又未必.....

針灸冇中藥食的...又冇話幾時會見到有冇效......因為落針後都要等半個鐘左右...所以啲媽咪們都會閒談吓...有啲話小朋友針灸後情況有好轉.....醫師話7歲遲咗啲...最好係3-6歲針...幫助大啲...但我見到有啲都好大個...你可以打電話問吓...我之前打電話問...book埋期...兩星期後便有期俾我....

我仔砌puzzle嗰陣都可以坐好耐0架...30分鐘以上...
如果做評估...私家真係好貴...要幾仟蚊...我個仔去小童群益會做評估...$1000/hrs左右

聽醫生講...兩隻都係同一種藥...但唔同藥廠出...R字=藥力快,但短暫...所以一日要食兩次....C字=藥力慢慢散出..藥效12小時..朝早餐後食一粒就可以維持到夜晚....但唔同藥廠出..效力都好似有啲分別...我仔一向唔多願食飯的...而家更加tim啦...所以早餐俾佢食飽啲...因預佢午餐喺學校唔會食得多...放學返嚟要佢食少少嘢..蛋糕或麵包+飲奶..晚飯要佢食一大碗飯+肉+魚..飲兩碗湯...覆診時...體重冇輕到...仲重咗0.5kg....我都好希望佢快啲試啱藥....因每次續少續幫佢加藥..好彩一兩次就試啱...好似我仔而家試第5次了...仍然觀察階段...我唯有等待....                                 

原帖由 Pandama 於 11-10-18 01:42 發表
lokhimbb :多謝你給我針灸資料 ,謝謝 ^^
我10月初開始比仔仔食藥,食了藥後,他的胃口十分差,真係比平日食少左好多 (見到佢咁,我覺得佢好慘,咁細個就要接受長期藥物治療,我先生見到這樣,就叫我停止給他食藥,他說食了藥 ...

我個囝食C字頭隻藥表現一般...因仲有R字頭隻藥...今日照未轉藥嘅份量俾佢食3/4粒R...我覺得滿意....下星期六同醫生傾傾先....仲未試啱藥....令我心情好忐忑.....

hi carmankmm
我仔食R 3/4,我見佢定咗好多...唔會周圍跑...行為同說話都乖咗...去街會主動拖住我慢慢行...反而食長效C字嗰隻好似唔多啱我個仔....

頭痛係副作用嘅反應...我仔開始食時都係咁...過一排就冇...我仔都係冇咩胃口食嘢...唯有早餐同晚餐迫佢食多啲...我仔食咗藥個幾月...體重冇減輕到...可能佢一向都細食...我諗我仔R隻藥啱佢啲...星期六見醫生同醫生傾吓先....

我而家兩星期覆診一次.....我仔食R字..上堂冇離開坐位...但經常發夢...唔多唔少因為佢眼瞓...小學前...佢一向都需要瞓晏覺...就因為老師話佢遊魂...醫生同我仔轉食C字隻藥...但我覺得效果冇咁好....我仔食藥期間..都係比較多口...但制止到...如果冇食藥...勁多口+冇時停....跟本唔可以好好溫習做功課....我係全職媽咪...個仔咁嘅情況...我根本唔可以出嚟做嘢...因為唔會有人有耐性教佢...星期六同醫生好好傾吓...你仔又係星期亦覆診???咁睇吓大家時間啱唔啱^^

我喺個仔5個月大時轉咗做全職媽媽喇...所以我好早發現佢係adhd,醫生都有問呀仔學校情況...我之前經常同老師通電話或去接放學時同老師傾吓,我冇同老師講個仔有adhd,老師暫時只係覺得個仔遊魂,並冇騷擾人,佢同啲同學都ok呱..聽佢講咋..但佢成日向老師投訴同學,話同學依樣嗰樣...其實我仔性格衝動..間中會同人有衝突0架...而喺屋企...佢比較驚我...所以好聽我話...但大個仔...開始有少少難控制...                  

原帖由 carmankmm 於 11-10-26 15:21 發表

好羨慕你係全職媽,可以照顧仔仔,我都應就快轉番做全職(一年內既事),起碼阿仔做錯乜都可立即糾正,有時醫生問我情況我都要預先問咗工人姐姐先知 都覺得自己好唔掂!醫生有冇叫你問吓老師阿仔喺學校既情形?你仔 ...

我諗中醫要見效果可能會慢啲....要俾多少少時間....如果中醫攪得掂...我都唔想個仔睇中醫...唔想佢食咁多西藥....

carmankmm
兩公婆要互相扶持呀....仔仔需要你哋幫助...食藥對內臟都幾傷...所以我日日都煲湯俾個仔飲....食藥...食魚油...針灸...對佢情況有幫助嘅我都去試....其實醫生問我哋家族有冇人係咁..但我真係唔知...以前邊有咁多代名詞...我老公諗咗好耐...佢記起佢小學時期係經常俾老師罰...經常見家長...我問佢衰咩...佢話記得係成日離開坐位...攪攪陣咁上下...同埋我老公到而家..專注方面都比較差....叫佢買3樣嘢...佢差唔多每次都買漏....冇咩手尾...佢話個仔可能遺傳到佢....

我仔食緊自由講埸一齊團購嗰隻魚油...我都係當保健產品咁俾佢食...平時就好少俾甜嘢佢食...糖..朱古力同汽水真係好少俾....我仔星期六見完醫生...轉返食R字嘅藥了,昨日返教會..主日學老師話佢幾乖...坐定定畫畫寫字...過多幾日再聯絡老師...

我仔早上食R..3/4,4點後食多次R藥片半粒....
‹ 上一主題|下一主題