用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道interview
樓主: 緊張肥媽咪
go

播道interview [複製鏈接]

我都祇係夫婦二人各問兩條一樣旣問題。可能我小朋友嗰組比較多人,小朋友用咗差不多三十五分鐘。

my daughter said the teacher use english, cantonese and putonghua to play with them.

我都問咗2條問題, 5分鐘就走得, 老師係中學部既老師.

佢哋安排咗好多老師去見家長,睇你好唔好彩遇到個好老師!!
第一間房滿咗,去咗第2間房,我哋入去見到不多家長,還有一半多老師等候,所以有老師玩電話打發時間!!
d老師好被動,我哋一入去,佢哋無反應,好多空枱,唔知坐邊,亦無老師主動叫我哋坐,所以選了近門口位個老師,佢的回應好公式!!
希望家長的比重不多!!

亞囝果組十張櫈得六個小朋友,朋友果組重只得二個小朋友,可能有很多撞期家長無來

我与老公一坐低,他便說有"2題"問題問我們,所以難得見到有家長有6題問題問!!

有一條問怪獸家長,可能我地似,哈

問我地的老師幾好,幾互動,問了五條問題

我們的老師是我們有in多間之中最年輕的老師.  我地都有6題, 我見後面一台另一位家長一下子就出去, 預期我們都會, 點知都被問左6題, 都係好普通的問題.  不過唔見老師有即時打分, 只感覺老師很green, 似乎比家長緊張得多, 但很有禮的.

帖由 yingval 於 11-10-9 19:57 發表
我与老公一坐低,他便說有"2題"問題問我們,所以難得見到有家長有6題問題問!! [/quote]

知唔知家長分數佔的百分比?
好似大家的問題數量都晤同,點計分?
會唔會衰係家長到?
Chun Chun was born on May 25, 2006. 05/25/2006 - 3.65kgs, 53cm 06/28/2006 - 4.91kgs 08/05/2006 - 6.42kgs, 62.5cm 10/14/2006 - 7.57kgs, 70cm 11/24/2006 - 8.41kgs

我地父母就被問左兩條公式化問題.. 老師應該不是小學部的... 而小朋友就同我講.. 老師只係問廣東話同普通話幾個簡單問題,英文一條都冇問過... 小朋友仲同我講好似考幼稚園咁問d好簡單好簡單的問題...比我想像中的播道差距太大... 真係有點失望..

我小朋友話英文老師問咗佢10幾個英文生字, 重要講解, 而國語老師問咗佢4絛日常問題, 而廣東話嗰個就考佢講解!!

回復 1# ciboy888 的帖子

反而我女只有英文問問題

回復 19# monsuki 的帖子

I also only two question, around 3mins then I can left.

Anyone knows how many applicants this year? It seems people hill people ocean.

原帖由 healtheworld 於 11-10-10 15:09 發表
Anyone knows how many applicants this year? It seems people hill people ocean.

好搞笑, 我又係成日講people mountain people sea, 同你有小小唔同

我答4題, 5分鐘內走得

我小朋友話英文, 廣東話, 普通話問題都有! 個個都唔太一樣!

Could anyone please share how long does it take from the registration to leaving the school?

Many thanks!!!

you receive offer letter already?

原帖由 Jamom 於 11-10-19 14:53 發表
Could anyone please share how long does it take from the registration to leaving the school?

Many thanks!!!

我同C6見一位男老師, 好傾有互動的.
問左我地4-5題, 最後一題問關於"如果有一天你發現小朋友上學的情緒有變, 你會點做等等", 我地講完自己的觀點後, 反問番老師, 學校會點做.
In完後, 成間房D人原來走晒, 我地最遲.
入去另一房表接阿女, 就只係得番佢一個小朋友係度等.
‹ 上一主題|下一主題