用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新都城/新寶城翠茵家長請進!
go

新都城/新寶城翠茵家長請進! [複製鏈接]

有無同學仔的家長呀? 大家交流交流吧!

多多指教~~~

0    0    0    0

They also put my son in am session for PN but i choose in local class only

咁你會否想阿仔返全日呀?

原帖由 chungyan1228 於 11-10-9 19:34 發表
They also put my son in am session for PN but i choose in local class only  

唔會呀!因為我只係想個仔返am class, cos i'm still to concern which PN school is suitable for my son.  So I deposited on 8/10 and wanted to reserve the seat first:)

明白!
我應該都會照返呢間了, 因為可以有全日的選擇不多!
你另外仲會考慮哪些學校呀?

原帖由 chungyan1228 於 11-10-9 21:53 發表
唔會呀!因為我只係想個仔返am class, cos i'm still to concern which PN school is suitable for my son.  So I deposited on 8/10 and wanted to reserve the seat first:)

HIHI...我都交了留位費了~~不過個心仲15,16 哈哈~
個日interview既老師同埋環境都係新都城優勝少少~
等埋坑口翠茵個result再諗^^

我個係1010 b, 仲未收到新都城翠茵 interview letter 呀, 佢地話呢一兩日會再寄出一批信.

你地 interview 流程係點呀?
係唔係 in 完就收?

原帖由 chungyan1228 於 11-10-9 19:34 發表

same here,  am session local class

原帖由 johnstarks 於 11-10-10 13:04 發表
我個係1010 b, 仲未收到新都城翠茵 interview letter 呀, 佢地話呢一兩日會再寄出一批信.

你地 interview 流程係點呀?
係唔係 in 完就收?

先見英文老師, then 見中文老師, 即時知道收唔收.

我都交了留位費, 係PN am session 國際班. 都好鍾意間學校, 覺得老師有愛心, 仔仔in得開心! 果日in 的, 絕大部份都收? 大家有無咁想法?

BabyDim:I choose 學之園(日出康城)同德寶英文幼兒園,因為我個仔本身都返開學之園playgroup所以我覺得佢哋好有辦學經驗,D staff又好好.....不過佢哋要出年March先Interview而德寶英文幼兒園就大約Nov先Interview!我心目中首選學之園次選就翠茵,不過我知學之園今年都好多人報所以都有D擔心
德寶都有全日喎而且open day係15/10(sat)添,因為佢哋開咗新校舍(寶盈花園)

Johnstarks:係呀!如果你選主流班就會In 英文先,基本上會叫大約6個號碼(the no. that write down on the corner)跟住入去英文房見英文老師(自選) ,嗰日英文老師問家長日常生活嘅嘢;e.g平時邊位take care小朋友?小朋友can speak or not?Which language will be use at home?Can feed by himself/herself or not?小朋友介咗片未?識唔識講去洗手間等!(我都是隨心答)D老師都會明白的所以你都唔好咁worry~當中佢哋會留意小朋友玩玩具表演。至於中文班老師問D問題差唔多,好簡單就完成,當中都係叫我個仔matching the sharps and colors.我個仔都未識講嘢住,所以表演一般!我最初已為再需要等,點知原來已ok咗 我冇expect佢哋立刻收,所以覺得比預期簡單

我個仔都入左am local class呀!本來都覺得間學校口碑唔錯都留左位,不過番屋企聽左學校送的cd覺得質素好raw,(是人聲清唱連琴聲伴奏都冇) 有少少擔心.

hello, 同學仔, 您好!
我估那天差不多所有人都收, 除非......

原帖由 iankswong 於 11-10-10 14:52 發表
我都交了留位費, 係PN am session 國際班. 都好鍾意間學校, 覺得老師有愛心, 仔仔in得開心! 果日in 的, 絕大部份都收? 大家有無咁想法?

我都好鍾意學之園, 但無全日制, 所以無得揀!
德寶我都有報名, 但我喜歡翠茵多D.
希望你遲D學之園有offer 啦~~~

原帖由 chungyan1228 於 11-10-10 16:23 發表
BabyDim:I choose 學之園(日出康城)同德寶英文幼兒園,因為我個仔本身都返開學之園playgroup所以我覺得佢哋好有辦學經驗,D staff又好好.....不過佢哋要出年March先Interview而德寶英文幼兒園就大約Nov先Interview!我 ...

係呀, D素質真係@@......
不過我都有幾個朋友D細路響呢度讀過, 所以大致上都放心既.
好難搵一間100%放心既學校, 始終都要睇到時同老師夾吾夾!

原帖由 sd0729 於 11-10-10 17:29 發表
我個仔都入左am local class呀!本來都覺得間學校口碑唔錯都留左位,不過番屋企聽左學校送的cd覺得質素好raw,(是人聲清唱連琴聲伴奏都冇) 有少少擔心. ...

剛收到新寶城封信, 都收左小朋友.
有無人一樣呀? 你會選哪一間???

完全唔知咁快就派晒表交晒表, 遲左成個月先交表, 都知一定會係WAITING LIST架喇..報唔到翠茵PN都唔知點算...原校K1就更加唔使諗啦..

BabyDim:我都希望啦

回復 17# FatKM 的帖子

如果你考慮pm班, 都應該有較大機會既!

昨日有翠茵miss 打比我, 問我星期六做乜無去interview.. 嚇死我, 我無去到, 因我無收到信呀!   (我個日仲要去左學之園open day)

個miss 話會re-send letter 比我, 再arrange interview.

我依家有幾間諗住去in, 比華利 (已收到信), 學之園submit 左form, 三月先in, 藍田靈糧堂

自己仲好15/16, 唔知比個仔入邊間, 我仲諗緊 K1 同有學劵定無學劵既學校....

因我PLAN 緊想生多個B, 如果兩個B, 讀無學劵, 好重皮呢.
‹ 上一主題|下一主題