用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York York York!
樓主: 陳雙兒
go

York York York! [複製鏈接]

我都好贊成以上各位媽媽的意見, 我個女都收到York的am offer, 好多朋友知我幫個女報York時就不斷講呢間學校有幾唔好, 有幾咁 commerical, 好似我幫個女幫呢間學校都已經有罪咁...

但我最終都有去報名, 好彩in完都收咗我女, 我想講, 大家最緊要自己鍾意學校, 咁就要對佢有信心啲囉! so far我自己無親身聽過有家長(我指真正用家)彈呢間學校唔好, 講真, 如果學校真係咁差, 晨早執咗啦, 點會咁多人報!

其實彈得最多的, 都係話佢收費貴, 又好commerical, 但只要大家細心計計, 大部份出名的學校, 好多人報的, 都同呢個價錢差不多, 除咗kv平啲, st cat咪又係差唔多,都要4千幾......再講, kv同sc收勁多學生, 咪又係  commerical, 根本間間學校都講錢, 唔係點營運!

邊樹有咁貴呀?  確實幾多錢我唔記得,但肯定是二千蚊有找。

至於課外活動,自由參加,需然一D都唔貴,但係配合唔到我的時間,我一項都沒有參加。

原帖由 taptap83 於 11-10-14 17:24 發表
我之前睇其他FORUM講佢開學就畀左5000蚊6個月雜費,課外活動又要幾錢呢?

york都收左我個囡讀am班呀.  其實報時都聽到好多人話唔好, 麻麻咁樣, 多數實質講到既都係果件事.  emm, 我個人覺得, 若果老師教得好, 有愛心(考我個囡果個miss幾好), 佢又學到野, 而佢個校園又咁大, 咁多野玩, 囡囡會喜歡返學既話, 我覺得都彌補到.

btw, york除了收我囡囡讀pn am class, 仲收埋佢下年讀k1 international class喎 (其實我唔係好清楚佢中英文班同國際班既分別, 邊樣好d呢?  唔係讀pn就有得升k1架啦咩, 點解e+話收埋呢?  但係無話要收k1留位費既), 有無有都係一樣呢?

請問有冇mammi/daddi知道York pn有冇校車架同會去邊區?

回復 103# yslgirl 的帖子

恭喜你呀, york收左你個小朋友, 仲要係am offer!

我都係收到pn pm offer, 都係offer埋k1, 我都好混亂, k1唔係直升咩, 點解都要問你是否accept offer? 仲有佢offer 的York International Kindergarten是否已代表offer國際班呢?定係呢間kindergarten又再分國際班同主流班, 到時再決定?

其實york一直以求只得約克中英文幼稚園, 即主流班,亦只有k1-k3。直至上年先有約克國際幼稚園,即國際班,提供pn-k3服務。所以k1開始有主流和國際班的分别。
不是每間幼稚園pn可以直升k1, km已經唔係。
係簡介會校長話唔一定可以直升國際k1, 要做assessment. 而家可以直升,有點喜出望外。

回復 107# 大白豬 的帖子

你地24號之後in既家長真好,我同幾個媽咪都系17號in,只有pn am offer,我上星期六打過去問,佢初時話offer 返 K1 主流班比我,我問點解唔可以系intl 班,佢話學位有限wor,之後話星期一會call back我,但又無call 到,唯有等下。

如果York一向都系主流班,而國際系新開,咁唔系上返主流班有保證D咩?兩者有咩唔同?上課地點又有無唔同?

大家好, york 收咗囡囡pn 的 pm offer...
現在起碼唔駛擔心無書讀及可以interview 少啲其他.
祝大家都早日收到好消息!

回復 109# loveannis 的帖子

國際班一個net,一個local班主任。主流2個都係local班主任。
國際曰曰有普通話堂(25mins), 主流一星期一堂(25mins)。
大家一樣曰曰有英文堂(25mins)由net教。中文堂用廣東話,數學堂用英文,其餘時間係英文+廣東話 (sorry唔知係咪曰日有中文同數學堂,無問到詳細)。
有媽媽話主流係51號上,國際係49號上. pn係舊校上。

剛剛打過去york問10月8日interview的result出左未, 佢地話會呢個week發信, 開始緊張啦~但係聽電話個人(老師/職員)佢無咩意思幫我check, 所以我無再追問啦!

好緊張呀 !
陳雙兒,希望大家都有好消息啦 !

原帖由 陳雙兒 於 11-10-18 11:06 發表
剛剛打過去york問10月8日interview的result出左未, 佢地話會呢個week發信, 開始緊張啦~但係聽電話個人(老師/職員)佢無咩意思幫我check, 所以我無再追問啦!

回覆 113# Doris_Ray 的文章

haha, 係呀, 原本唔緊張的我, 現在都好希望york肯收呀女, 但禽晚同老公傾計時, 佢好似覺得york有d貴, 其實我都想問下呢到d parent, 你地一個月係咪搵好多ga?點解好似無咩負擔咁ge ><"

對於學費問題,我同老公都有商糧過,但係我哋暫時得一個小朋友,當然希望佢可以係一個好環境成長,雖然負擔會大咗,但係咪自己其他地方盡量慳啲,留返多啲resources比囡囡。

至於錢呢樣嘢,都冇話點先算夠,總之量力而為。

原帖由 陳雙兒 於 11-10-18 11:33 發表
haha, 係呀, 原本唔緊張的我, 現在都好希望york肯收呀女, 但禽晚同老公傾計時, 佢好似覺得york有d貴, 其實我都想問下呢到d parent, 你地一個月係咪搵好多ga?點解好似無咩負擔咁ge > ...

多謝您呀雙兒, 希望您都有好消息!

我之前報之時都有d顧慮, 但e+就越來越鍾意呢間學校!  我有朋友係陳守仁小學教, 佢話今年都發覺york的畢業生巧勁!  

您地仲會報其他學校嗎?  你地覺得think同LH好d定york 好d?

我會報km同hkps啦, 但應該很難, 亦都擔心km無得直上k1.  st. cat又係唔係真係好?  學費好似仲貴過york喎.

原帖由 大白豬 於 11-10-18 09:53 發表
國際班一個net,一個local班主任。主流2個都係local班主任。
國際曰曰有普通話堂(25mins), 主流一星期一堂(25mins)。
大家一樣曰曰有英文堂(25mins)由net教。中文堂用廣東話,數學堂用英文,其餘時間係英文+廣東話 (sorry ...

我知51系新校,咁49系咪都系新咖?

回覆 114# 陳雙兒 的文章

我46 都覺得york學費貴架, 我都有諗係咪報得york ge小朋友, 家庭收入都有番咁上下呢. 不過就算你讀其他kg pn, 最少都要三千幾, york 都係多千幾蚊, 睇下你自己覺得值唔值囉, 我覺得如果york 真係教到我囝囝英文水平係高又鍾意上學, 就絕對值得!

回覆 118# leungcnine 的文章

對呀, 相信好多家長都係咁諗!

回覆 119# 陳雙兒 的文章

我自己咁諗, 如果york收我囝囝當然好開心, 但如果真係唔收的話, 亦唔會太失望, 起碼唔洗再諗學費咁貴ge問題, haha, 你呢?
‹ 上一主題|下一主題