用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 這樣學琴。。。好嗎?
go

這樣學琴。。。好嗎? [複製鏈接]

回復 3# fcbttkw 的帖子

我知道. 之前壹周刊做過佢專訪.
果個4歲會考5級吖嘛, RIGHT? 個個非富則貴, 個琴是40定60萬的, 覺得多"幸福"! 我女以前在同一BUILDING學野! 好多野學果楝!

回復 2# fcbttkw 的帖子

sorry. 是capital ceo 才對.  是否這位奇才??
http://www.capitalceo.com/common ... 5&art_id=101047

回復 1# fcbttkw 的帖子

我好想開下眼界0架,看看他及學生表演!!  我都想見識下咁多prodigies!!! 因為我個女唔係prodigy!

回復 1# Lilo 的帖子

我自己都冇沈靜滔父母咁叻, 個女自然冇沈靜滔咁叻啦. 你朋友/那位家長怎能這樣比較???

回覆 3# 洛婷 的文章

洛婷

謝謝分享.
看他的video,令我聯想起常在周杰倫Mr. J 頻道 出現的游松澤小朋友.  很可愛!

http://www.youtube.com/watch?v=s ... =WL16D8D22E1CC48B23

回復 1# lillymarie 的帖子

我覺得那女孩子不願在人面前彈,不等於她沒有能力做. 不用可惜! 有些人(好似我個女)對自己好有要求或較內向,未準備好的朗誦,樂章...死都不肯"表演", 那是她的性格! 雖然說音樂是表演藝術,但性格問題, 有些人不是別人叫彈就彈. 音樂都可以自娛, 靜靜在家彈比自己欣賞.

語言是用來與人溝通,不願跟人說話的人, 不等於"學來做乜". 以前在大學,上法文的同班韓國人很孤僻,休息時間不會跟同學傾計,我問他"你不願去說法文,那你學來幹嗎?" 他說他愛看書,欣賞法國文化....

試問現今小朋友,有幾多個在某一興趣上,是自己真正著迷和醉心? 父母都希望他們終有一天開曉, 愛上該活動! 給他們多點時間和空間!

原帖由 小豆媽 於 11-10-23 18:49 發表
我自己覺得, 一個小朋友, K3考5級, 係好可憐.
你要死谷爛谷, 冇話唔得, 佢唔係彈琴, 只係"襟"掣.
亞媽日日叫佢彈3個鐘, 乜都得.  
一個K3小朋友, 生活唔應該係咁.

我個人認為, 音樂係要"浸"出來的, K3, 佢有幾大 ...
‹ 上一主題|下一主題