用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小學後,有冇時間學其他課外活動?
樓主: yipcharie
go

升小學後,有冇時間學其他課外活動? [複製鏈接]

我都想cut, 不過好似無樣cut得, 黎緊星期三再加多堂english...

回復 21# lojo11 的帖子

明白你的處境
我也是一樣,想CUT 都CUT 吾落

升小一時CUT 左畫畫

星期日足球本來想CUT,但升左班之後,踢得又好左,又有心機踢; 所以又CUT 吾到

RTL / ENOPI 暫時都KEEP住
GOLF 又打得吾錯,又吾CUT得
打鼓又打得幾好, 又吾CUT得

我諗好多人都係同我地一樣, 唔想keep咁多, 但每樣野都有留底的原因... 唯有見步行步... 好在小兒學校唔算太多功課.. 同埋仲係小一啦... 仲可以兼顧...

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-10-12 16:21 發表
明白你的處境
我也是一樣,想CUT 都CUT 吾落

升小一時CUT 左畫畫

星期日足球本來想CUT,但升左班之後,踢得又好左,又有心機踢; 所以又CUT 吾到

RTL / ENOPI 暫時都KEEP住
GOLF 又打得吾錯,又吾CUT得
打鼓又打得幾好, 又吾CUT ...

我想問下你地小朋友學咁多野,成績係咪仲keep 到?

啱啱開學, 同埋小一d野唔太難應付, 應該個個都ok...

呀女小二:
Mon - Swimming (2 hrs.)
Tue - Ballet (45 mins.)
Wed - Nothing
Thur - English (1 hr.) & Percussion (1 hr.)
Fri - Piano (45 mins.) & Swimming (1.5 hrs.)
Sat - Ballet (45 mins.) & PTH (1 hr.)
Sun - 主日學 (2 hrs.) & Swimming (2 hrs.)

我好想cut Paino & English,但呀女又好唔想。

回復 24# yipcharie 的帖子

其實, 我覺得反而幫到小朋友
會有自信DD
講真,留在家,吾系看TV就系打機,玩玩具
不如出去學下野,又可以同小朋友交流下, TOPIC都多D

My son P.1
基本上mon-fri要出外學的都全cut了......
有需要的便改為上門  wed - phonics(1/2 hr), thurs- putonghua(1 hr),另外,fencing是在學校課堂上學 及 sat - roller skating(出外)......黎緊 fri - swim(1 hr)
平時全用來做功課及溫書......時間暫覺得很好用啊!

你同我的諗法係一樣, 有多餘時間, 呀囝都係睇電視多, 唔係話唔比佢睇, 不過唔係全部課後時間... 當然... 睇電視唔會令佢攰... 上課外活動堂真係幾用精神..

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-10-14 17:35 發表
其實, 我覺得反而幫到小朋友
會有自信DD
講真,留在家,吾系看TV就系打機,玩玩具
不如出去學下野,又可以同小朋友交流下, TOPIC都多D

王國會長

有呀! 學校的參加一個, 校外的有三個.

原帖由 yipcharie 於 11-10-11 14:17 發表
請問你地小朋友升小學之後,仲有冇時間學其他課外活動(不是學校的)

王國會長

幾點開始做到9點 ?
放學后的時間如何, 照計小一應不會這麼多功課吧.

原帖由 yipcharie 於 11-10-11 16:53 發表
咁你小朋友係咪做野好快手架? 我個小朋友做野好慢,只係做功課都要做到9點左右先完,之後仲要黙埋書, 練下樂器(10mins), 都無乜時間可以比佢再去學野!
‹ 上一主題|下一主題