用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 有無家長收到福小的2012一2013入學通知信? ...
樓主: catdengcat
go

有無家長收到福小的2012一2013入學通知信? [複製鏈接]

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... age%3D1&page=39

已升上 D1 級, 本來都不太明白, 問了朋友, 即同區第一班的意思, 即可與同區第一班的學校比賽, 即是學生中最高的級數, 開始明白多一點了

回復 42# sfs 的帖子

如無記錯,D級全港中學學校級別,再細分D1、D2及D3,而福中由上年D2升格做D1,在10月初賽下,男團54分,與男拔、喇沙、聖若瑟傳統名校名列前四,待11月決賽再分高下,女團亦不弱,41分排第十。
後日26-10福附泳隊有參與九龍東小學學界泳賽呀!如小兒有幸讀到福中,我都想能接師兄棒,為校爭光,薪火相傳呢!

多謝分享....我地呢度的家長真係好勁, 好informative ~

原帖由 gegemok 於 11-10-25 12:48 發表
多謝分享....我地呢度的家長真係好勁, 好informative ~

不敢當,欲想了解多些福中可到中學交流版觀塘福建溜覽下!
福中除游泳隊出色外,其他運動(e.g羽毛球、水球、藍球)、藝術都有出色表現呢!
我想以一間男、女校能在各體、藝活動擠身學界頂級組別與傳統男及女校競爭,己有所交代!
又看得出福建辦學團體在總校長、校監、校長領導下,有心讓福附學生們打好根基,為上福中而做好準備!
以$3,000學費,有些人會話可以有好多直資、私校選擇。
而我個人認為福附祇輸在辦學年期、地區性吧!福附絕對可以與其他學校比較!起碼無強迫學管弦樂理,純粹自發!
除學校行政少許混亂外,以學校校舍、設施、師資、課程、課外活動,可以接受!
共勉之!

唯一缺點係phonic 教得比較少....好彩有NET班主任日對夜對,英文聽說能力不錯.....如果phonic 強d, 可以加強英文讀寫能力,有機會我會跟老師反影一下!

其實我相信大家也希望小朋友將來能夠至少大學畢業...福小令我有安全感~

1. band one 中學,在香港升讀大學較有保證;
2. 就算往外國升讀大學,因我們是英文小學,而且有NET每日學英文, 往外國也不怕溝通不上;
3. 若想升讀國內升名大學, 以我們普遍話的能力,絕對無問題~

想請問下.. 係米雙班主任2個一齊在課室對住全班太約24-25人教中,英,數,音樂,常識..班主任唔係專註教一科咁ok嗎? 見以前讀書一個老師專教一科.

原帖由 water111 於 11-10-31 21:56 發表
想請問下.. 係米雙班主任2個一齊在課室對住全班太約24-25人教中,英,數,音樂,常識..班主任唔係專註教一科咁ok嗎? 見以前讀書一個老師專教一科.

除中文科(因是普教中)/PE/AV/Computer/Music,  福附之一年級並不是專科專教, 目的係比孩子容易適應.  

英, 數, Thematic Study 都係理主任授課.

福附小一係實行home room teaching, 英,數,常都會由班主任以英語教授,小朋友跟班主任關係比較close,密切d,所以可以幫助適應新生活...其他科目,如中文,音樂, IT, PE 等會由專科老師教~

介意分享下面試的項目嗎?仔仔而家K2,今年尾準備選小一了,亦十分心儀福小,希望能好好準備,謝謝!

回復 gegemok 的帖子

介意分享下面試的項目嗎?仔仔而家K2,今年尾準備選小一了,亦十分心儀福小,希望能好好準備,謝謝!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

可看此位置

請問各位都是選擇 英文班嗎??
如果 中文班有咩唔同??

thanks^^

如資料沒有錯,2011的p1開始已沒有分中英班,只有英文班,即2012亦是英文班沒有選擇的,p3以上插班就不清楚了
‹ 上一主題|下一主題